Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)

Ορισμός

Χαμηλή αρτηριακή πίεση, που ονομάζεται επίσης υπόταση, φαίνεται να είναι κάτι για να αγωνιστούμε. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ζάλης και λιποθυμία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Αν και η πίεση του αίματος διαφέρει από άτομο σε άτομο, μια ένδειξη της πίεσης του αίματος από 90 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) ή μικρότερη συστολική αρτηριακή πίεση (η κορυφαία σειρά σε μια ένδειξη της πίεσης του αίματος) ή 60 χιλιοστά Hg ή λιγότερο διαστολική πίεση του αίματος (ο αριθμός πυθμένος ) θεωρείται γενικά χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Τα αίτια της χαμηλής πίεσης του αίματος μπορεί να κυμαίνεται από αφυδάτωση σε σοβαρές ιατρικές ή χειρουργικές διαταραχές. Χαμηλή πίεση του αίματος είναι θεραπεύσιμη, αλλά είναι σημαντικό να μάθετε τι προκαλεί την κατάστασή σας, έτσι ώστε να μπορεί να υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Για μερικούς ανθρώπους, χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να σημάνει ένα υποκείμενο πρόβλημα, ειδικά όταν πέφτει ξαφνικά ή συνοδεύεται από σημεία και συμπτώματα όπως:

 • Ζάλη ή ζαλάδα
 • Λιποθυμία (συγκοπή)
 • Έλλειψη συγκέντρωσης
 • Θολή όραση
 • Ναυτία
 • Κρύο, ιδρωμένο, χλωμό δέρμα
 • Η ταχεία, ρηχή αναπνοή
 • Κούραση
 • Κατάθλιψη
 • Δίψα
Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση). Αρτηριακή πίεση: πόσο χαμηλά μπορείτε να πάτε;
Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση). Αρτηριακή πίεση: πόσο χαμηλά μπορείτε να πάτε;

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Σε πολλές περιπτώσεις, χαμηλή πίεση του αίματος δεν είναι σοβαρή. Αν έχετε σταθερά χαμηλές μετρήσεις, αλλά νιώθω μια χαρά, ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας παρακολουθεί κατά τη διάρκεια εξετάσεων ρουτίνας. Ακόμα και περιστασιακά ζάλη ή ζαλάδα μπορεί να είναι ένα σχετικά μικρό πρόβλημα - το αποτέλεσμα της ήπιας αφυδάτωσης από πάρα πολύ χρόνο στον ήλιο ή ένα ζεστό μπάνιο, για παράδειγμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι ένα θέμα τόσο πολύ από το πόσο μακριά, αλλά και από το πόσο γρήγορα, η αρτηριακή σας πίεση πέφτει.

Ακόμα, είναι σημαντικό να δείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιαδήποτε σημεία ή συμπτώματα υπότασης, επειδή μερικές φορές μπορεί να δείξει σε πιο σοβαρές προβλήματα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε αρχείο των συμπτωμάτων σας, όταν αυτά συμβαίνουν και αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η αρτηριακή πίεση είναι η μέτρηση της πίεσης στις αρτηρίες σας κατά τη διάρκεια των ενεργών και ανάπαυσης φάσεις της κάθε κτύπο της καρδιάς. Εδώ είναι τι σημαίνουν οι αριθμοί:

 • Συστολική πίεση. Το πρώτο (πάνω) τον αριθμό σε μια ένδειξη της πίεσης του αίματος, αυτό είναι το ποσό της πίεσης της καρδιάς σας δημιουργεί κατά την άντληση του αίματος μέσω των αρτηριών σας με το υπόλοιπο σώμα σας.
 • Η διαστολική πίεση. Το δεύτερο (κάτω) αριθμό σε μια ένδειξη της πίεσης του αίματος, αυτό αναφέρεται στην ποσότητα της πίεσης στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας είναι σε κατάσταση ηρεμίας ανάμεσα στους χτύπους.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση ίση με ή μικρότερη από 120/80 - πολλοί ειδικοί πιστεύουν 115/75 είναι ακόμα καλύτερο.

Αν και μπορείτε να πάρετε μια ακριβή ανάγνωση αρτηριακή πίεση σε κάθε δεδομένη στιγμή, η αρτηριακή πίεση δεν είναι πάντα η ίδια. Μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα - μερικές φορές από ένα κτύπο της καρδιάς στο άλλο, ανάλογα με τη θέση του σώματος, ρυθμός αναπνοής, το επίπεδο στρες, τη φυσική κατάσταση, τα φάρμακα που παίρνετε, τι τρώτε και πίνετε, ακόμη και την ώρα της ημέρας. Η αρτηριακή πίεση είναι συνήθως χαμηλότερη τη νύχτα και αυξάνεται κατακόρυφα κατά την αφύπνιση.

Αρτηριακή πίεση: πόσο χαμηλά μπορείτε να πάτε;
Τι θεωρείται χαμηλή αρτηριακή πίεση για σας μπορεί να είναι φυσιολογικό για κάποιον άλλο. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν χρονίως χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή μόνο αν προκαλεί εμφανή συμπτώματα.

Ορισμένοι ειδικοί καθορίζουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, όπως αναγνώσεις μικρότερη από 90 συστολική ή διαστολική 60 - θα πρέπει να έχετε μόνο έναν αριθμό στο χαμηλό εύρος για την αρτηριακή σας πίεση πρέπει να θεωρείται χαμηλότερο από το κανονικό. Με άλλα λόγια, εάν η συστολική πίεση σας είναι ένα τέλειο 115, αλλά και διαστολική σας πίεση είναι 50, αν θεωρείται ότι έχουν χαμηλότερη από την κανονική πίεση.

Μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο. Μια αλλαγή του μόλις 20 mm Hg - μια σταγόνα από 110 η συστολική και 90 η συστολική, για παράδειγμα - μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία, όταν ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει επαρκή παροχή αίματος. Και μεγάλες βουτιές, ιδίως εκείνων που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη αιμορραγία, σοβαρές λοιμώξεις ή αλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Οι αθλητές και οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό βραδύτερο από ό, τι κάνουν οι άνθρωποι που δεν είναι τόσο κατάλληλο. Έτσι, σε γενικές γραμμές, κάνει μη καπνιστές και οι άνθρωποι που τρώνε μια υγιεινή διατροφή και να διατηρούν ένα κανονικό βάρος.

Αλλά σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να είναι ένα σημάδι της σοβαρής, έστω και απειλητικές για τη ζωή διαταραχές.

Καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση
Μερικές ιατρικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Εγκυμοσύνη. Επειδή το κυκλοφορικό σύστημα της γυναίκας επεκτείνεται ραγδαία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αρτηριακή πίεση είναι πιθανόν να μειωθεί. Κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες της κύησης, συστολική πίεση πέφτει συνήθως από πέντε έως 10 mm Hg και διαστολική πίεση από όσο 10 έως 15 mm Hg. Αυτό είναι φυσιολογικό, και η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα προ-εγκυμοσύνης σας επίπεδο αφού έχετε γεννήσει.
 • Καρδιακά προβλήματα. Ορισμένες συνθήκες της καρδιάς που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή πίεση του αίματος περιλαμβάνουν εξαιρετικά χαμηλή καρδιακή συχνότητα (βραδυκαρδία), προβλήματα καρδιακής βαλβίδας, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση, επειδή εμποδίζει το σώμα σας από το να είναι σε θέση να κυκλοφορεί αρκετό αίμα.
 • Ενδοκρινολογικά προβλήματα. Υπολειτουργίας του θυρεοειδούς (υποθυρεοειδισμός) ή υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς (υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, άλλες συνθήκες, όπως η ανεπάρκεια των επινεφριδίων (νόσος του Addison), χαμηλό σάκχαρο στο αίμα (υπογλυκαιμία) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διαβήτης, μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση.
 • Αφυδάτωση. Όταν αφυδατώνονται, το σώμα σας χάνει περισσότερο νερό από ό, τι χρειάζεται in Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, ζάλη και κόπωση. Πυρετό, έμετο, σοβαρή διάρροια, υπερβολική χρήση διουρητικών και η εντατική άσκηση μπορεί όλα να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

  Πολύ πιο σοβαρό είναι hypovolemic σοκ, μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της αφυδάτωσης. Αυτό συμβαίνει όταν χαμηλό όγκο αίματος προκαλεί μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης και τη μείωση του ποσού του οξυγόνου που φτάνει στους ιστούς σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, τράνταγμα hypovolemic μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες.

 • Η απώλεια αίματος. Χάνοντας ένα πολύ αίμα από ένα μεγάλο τραυματισμό ή εσωτερική αιμορραγία μειώνει την ποσότητα του αίματος στο σώμα σας, που οδηγεί σε μια σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης.
 • Σοβαρή λοίμωξη (σηψαιμία). Σηψαιμία μπορεί να συμβεί όταν μια λοίμωξη στο σώμα εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή πτώση στην πίεση του αίματος που ονομάζεται σηπτικό σοκ.
 • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία). Αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Κοινές ωθήσεις της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν τρόφιμα, ορισμένα φάρμακα, δηλητήρια εντόμων και λατέξ. Η αναφυλαξία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνοή, κνίδωση, κνησμό, πρήξιμο του λαιμού και μια πτώση της αρτηριακής πίεσης.
 • Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας. Η έλλειψη των βιταμινών Β-12 και φολικού οξέος μπορεί να προκαλέσει αναιμία, μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός σας δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, προκαλώντας χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Φάρμακα που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση
Ορισμένα φάρμακα που μπορεί να λάβει μπορεί επίσης να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση, όπως οι εξής:

 • Διουρητικά (χάπια νερού)
 • Άλφα αποκλειστές
 • Οι β-αναστολείς
 • Φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον
 • Ορισμένοι τύποι των αντικαταθλιπτικών (τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά)
 • Sildenafil (Viagra), ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το φάρμακο της καρδιάς, νιτρογλυκερίνη

Τύποι της χαμηλής πίεσης του αίματος
Οι γιατροί συχνά σπάσει χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση) σε διάφορες κατηγορίες, ανάλογα με τα αίτια και άλλους παράγοντες. Ορισμένοι τύποι χαμηλής πίεσης του αίματος περιλαμβάνουν:

 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά την έγερση (ορθοστατική ή ορθοστατική υπόταση). Αυτό είναι μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν σηκώνεστε από καθιστή θέση ή αν σταθεί μετά ξαπλωμένοι. Κανονικά, η βαρύτητα προκαλεί αίμα στην πισίνα στα πόδια σας κάθε φορά που θα σταθεί. Το σώμα σας αντισταθμίζει αυξάνοντας το ρυθμό της καρδιάς σας και τα αιμοφόρα αγγεία, εξασφαλίζοντας έτσι ότι αρκετά αίμα επιστρέφει στον εγκέφαλό σας. Όμως, σε άτομα με ορθοστατική υπόταση, αυτός ο μηχανισμός αντιστάθμισης αποτυγχάνει και η αρτηριακή πίεση πέφτει, οδηγώντας σε συμπτώματα ζάλη, ζάλη, θολή όραση, ακόμα και λιποθυμία.

  Ορθοστατική υπόταση μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης, παρατεταμένη κατάκλιση, η εγκυμοσύνη, ο διαβήτης, καρδιακά προβλήματα, εγκαύματα, υπερβολική ζέστη, από μεγάλες κιρσούς και ορισμένων νευρολογικών διαταραχών. Μια σειρά από φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση, ιδιαίτερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης - διουρητικά, β-αποκλειστές, αναστολείς των διαύλων ασβεστίου και αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) - καθώς και τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου και η στυτική Πάρκινσον δυσλειτουργία.

  Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση.
  Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση.

  Ορθοστατική υπόταση είναι ιδιαίτερα συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, με όσο το 20 τοις εκατό των ατόμων άνω των 65 ετών αντιμετωπίζουν ορθοστατική υπόταση. Όμως, ορθοστατική υπόταση μπορεί επίσης να επηρεάσει τους νέους, κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους που στέκονται ξαφνικά μετά από συνεδρίαση με τα πόδια τους σταυρωμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή μετά εργάστηκε για ένα διάστημα σε μια θέση οκλαδόν.

 • Χαμηλή πίεση του αίματος μετά το φαγητό (μεταγευματική υπόταση). Μεταγευματική υπόταση είναι μια ξαφνική πτώση της πίεσης του αίματος μετά το φαγητό. Επηρεάζει κυρίως ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

  Ακριβώς όπως η βαρύτητα τραβά αίμα στα πόδια σας, όταν στέκεστε, μια μεγάλη ποσότητα αίματος ρέει στην πεπτική οδό σας μετά το φαγητό. Κανονικά, το σώμα σας αντιδρά αυξάνοντας το ρυθμό της καρδιάς σας και ασφυκτικά ορισμένων αιμοφόρων αγγείων για να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος. Αλλά σε μερικούς ανθρώπους αυτοί οι μηχανισμοί αποτυγχάνουν, που οδηγεί σε ζάλη, τάση λιποθυμίας και πέφτει. Μεταγευματική υπόταση είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση ή περιφερειακού νευρικού συστήματος όπως η νόσος του Πάρκινσον. Η μείωση της δόσης των φαρμάκων πίεσης του αίματος και να τρώτε μικρά, χαμηλή σε υδατάνθρακες γεύματα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων.

 • Χαμηλή πίεση του αίματος από ελαττωματικά σήματα του εγκεφάλου (νευρωνικά προκαλούμενη υπόταση). Η διαταραχή αυτή προκαλεί την αρτηριακή πίεση να πέσει μετά από παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα σημεία και συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία και λιποθυμία.

  Νευρωνικά προκαλούμενη υπόταση πλήττει κυρίως τους νέους, και φαίνεται να συμβεί λόγω της κακή επικοινωνία μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου. Όταν στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η αρτηριακή σας πίεση πέφτει σαν αίμα λιμνάζει στα πόδια σας. Κανονικά, το σώμα σας κάνει στη συνέχεια τις προσαρμογές για να ομαλοποιήσει την αρτηριακή σας πίεση. Όμως, σε άτομα με νευρωνικά προκαλούμενη υπόταση, νεύρα στην αριστερή κοιλία της καρδιάς σηματοδοτήσει πραγματικά τον εγκέφαλο ότι η αρτηριακή πίεση είναι πάρα πολύ υψηλή, παρά πολύ χαμηλή. Ως αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος μειώνει την καρδιακή συχνότητα, την αρτηριακή πίεση μειώνεται ακόμη περισσότερο. Αυτό προκαλεί περισσότερο αίμα στην πισίνα στα πόδια και λιγότερο αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο, που οδηγεί σε ζάλη και λιποθυμία.

 • Χαμηλή πίεση του αίματος οφείλεται σε βλάβη του νευρικού συστήματος (ατροφία πολλαπλών συστήματος με ορθοστατική υπόταση). Επίσης ονομάζεται σύνδρομο Shy-Drager, αυτή η σπάνια διαταραχή προκαλεί προοδευτική βλάβη στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει ακούσιες λειτουργίες όπως η αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και πέψη. Παρά το γεγονός ότι η προϋπόθεση αυτή μπορεί να σχετίζεται με μυϊκό τρόμο, επιβραδύνθηκε κίνηση, τα προβλήματα με το συντονισμό και την ομιλία, και ακράτεια, κύριο χαρακτηριστικό της είναι σοβαρή ορθοστατική υπόταση σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή πίεση του αίματος όταν ξαπλώνετε.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση), μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αν και ορισμένα είδη της χαμηλής πίεσης του αίματος είναι πιο συχνές ανάλογα με την ηλικία σας ή άλλους παράγοντες:

 • Ηλικία. Σταγόνες στην πίεση του αίματος σε όρθια ή μετά το φαγητό συμβαίνουν κατά κύριο λόγο σε ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών. Ορθοστατική υπόταση συμβαίνει μετά όρθιος, ενώ η μεταγευματική υπόταση θα συμβεί μετά την κατανάλωση ενός γεύματος. Νευρωνικά προκαλούμενη υπόταση συμβαίνει ως αποτέλεσμα μιας κακή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της καρδιάς. Επηρεάζει κυρίως τα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες.
 • Φάρμακα. Οι άνθρωποι που παίρνουν ορισμένα φάρμακα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση φάρμακα, όπως αναστολείς άλφα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο της χαμηλής πίεσης του αίματος.
 • Ορισμένες ασθένειες. Νόσου του Πάρκινσον, ο διαβήτης και ορισμένες καρδιακές παθήσεις βάζετε σε ένα μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Ακόμα και μέτριες μορφές της χαμηλής πίεσης του αίματος μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο ζάλη και αδυναμία αλλά και λιποθυμία και τον κίνδυνο τραυματισμού από πτώσεις. Και σοβαρά χαμηλή αρτηριακή πίεση από οποιαδήποτε αιτία μπορεί να στερήσει από το σώμα σας από αρκετό οξυγόνο για να εκτελούν τις συνήθεις λειτουργίες του, που οδηγεί σε βλάβη στην καρδιά και το μυαλό σας.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Δεν υπάρχουν ειδικές προετοιμασίες είναι απαραίτητο να έχουν την αρτηριακή σας πίεση ελέγχεται. Μπορεί να θέλετε να φορέσετε ένα κοντομάνικο πουκάμισο στο ραντεβού σας, έτσι ώστε η περιχειρίδα πίεσης του αίματος μπορεί να χωρέσει γύρω από το χέρι σας σωστά.

Επειδή ορισμένα φάρμακα - όπως over-the-counter κρύα φάρμακα, αντικαταθλιπτικά, αντισυλληπτικά χάπια και άλλοι - μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση, είναι μια καλή ιδέα να φέρει ένα κατάλογο των τυχόν φάρμακα και συμπληρώματα που παίρνετε στο ραντεβού του γιατρού σας. Μην σταματήσετε να παίρνετε οποιαδήποτε συνταγή φάρμακα που νομίζετε ότι μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και επειδή υπάρχουν συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είμαστε προετοιμασμένοι για το ραντεβού σας. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας για μια εξέταση αίματος.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με χαμηλή αρτηριακή πίεση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως το οικογενειακό ιστορικό της χαμηλής πίεσης του αίματος και να τονίσετε κάποιες τυχόν πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα, που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφούν όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Να είστε έτοιμοι να συζητήσετε τη διατροφή σας και τις συνήθειες άσκησης. Εάν δεν ακολουθούν ήδη μια ρουτίνα δίαιτα ή άσκηση, είναι έτοιμοι να μιλήσετε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στο ξεκίνημα.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για χαμηλή αρτηριακή πίεση, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Ποιες είναι οι άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Τι είδους εξετάσεις θα χρειαστώ;
 • Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
 • Ποια τρόφιμα θα πρέπει να τρώω ή να αποφύγει;
 • Ποιο είναι το κατάλληλο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας για μένα;
 • Πόσο συχνά θα πρέπει να ελέγχονται για χαμηλή αρτηριακή πίεση;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί που θα πρέπει να ακολουθήσετε εκεί;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση μου εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
 • Έχετε διαγνωστεί με άλλους όρους για την υγεία;
 • Τι φάρμακα που λαμβάνει σήμερα;
 • Ποια είναι η τυπική καθημερινή διατροφή σας;
 • Πόση άσκηση μπορείτε να πάρετε σε μια μέση εβδομάδα;
 • Έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο στόχος στις δοκιμές για τη χαμηλή πίεση του αίματος είναι να βρεθεί η αιτία. Αυτό βοηθά στο να καθοριστεί η σωστή θεραπεία και να εντοπίσει τυχόν καρδιάς, του εγκεφάλου ή του νευρικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερο από το κανονικό αναγνώσεις. Για να επιτευχθεί μια διάγνωση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δοκιμές:

 • Αρτηριακή πίεση δοκιμής. Αρτηριακή πίεση μετριέται με ένα φουσκωτό cuff βραχίονα και μέτρησης της πίεσης μετρητή. Μια ανάγνωση πίεσης του αίματος, δίδεται σε χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg), έχει δύο αριθμούς. Η πρώτη, ή άνω, ο αριθμός μετρά την πίεση στις αρτηρίες σας όταν η καρδιά σας κτυπά (συστολική πίεση). Το δεύτερο ή κατώτερο, αριθμός μετρά την πίεση στις αρτηρίες σας μεταξύ των παλμών (διαστολική πίεση).
 • Οι εξετάσεις αίματος. Αυτά μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη γενική υγεία σας, καθώς και αν έχουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία), τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία ή διαβήτη) ή χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία), τα οποία μπορεί να προκαλέσει χαμηλότερο από την κανονική πίεση του αίματος.
 • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Αυτή η μη επεμβατική εξέταση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γραφείο του γιατρού σας, εντοπίζει ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό σας, δομικές ανωμαλίες στην καρδιά σας, και τα προβλήματα με την παροχή αίματος και οξυγόνου στον καρδιακό μυ. Μπορεί επίσης να σας πω, αν είστε έχοντας υποστεί καρδιακή προσβολή ή αν έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή στο παρελθόν.

  Μερικές φορές, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού έρχονται και παρέρχονται, και ένα ΗΚΓ δεν θα βρει κανένα πρόβλημα. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσει ένα 24-ωρη παρακολούθηση Holter να καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας καθώς πηγαίνετε για την καθημερινή σας ρουτίνα.

 • Ηχοκαρδιογράφημα. Αυτή η μη επεμβατική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει ένα υπερηχογράφημα του στήθους σας, δείχνει λεπτομερείς εικόνες της δομής και της λειτουργίας της καρδιάς σας. Τα υπερηχητικά κύματα μεταδίδονται, και ηχώ τους καταγράφονται με μια συσκευή που ονομάζεται αισθητήριο, η οποία πραγματοποιήθηκε έξω από το σώμα σας. Ένας υπολογιστής χρησιμοποιεί τις πληροφορίες από το αισθητήριο για να δημιουργήσει κινούμενες εικόνες σε μια οθόνη βίντεο.
 • Τεστ κόπωσης. Ορισμένα προβλήματα καρδιάς που μπορεί να προκαλέσει χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι πιο εύκολο για τη διάγνωση όταν η καρδιά σας λειτουργεί πιο δύσκολο από ό, τι όταν είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Κατά τη διάρκεια ενός τεστ κοπώσεως, θα ασκήσει, όπως το περπάτημα σε διάδρομο. Μπορεί να σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή για να κάνει την καρδιά σας εργαστούμε σκληρότερα, αν είστε σε θέση να ασκήσει. Όταν η καρδιά σας δουλεύει σκληρότερα, η καρδιά σας θα πρέπει να παρακολουθείται με ηλεκτροκαρδιογράφημα ή υπερηχοκαρδιογράφημα. Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί επίσης να παρακολουθούνται.
 • . Χειρισμό Valsalva Αυτή η μη επεμβατική εξέταση ελέγχει τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, αναλύοντας το ρυθμό της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση μετά από αρκετούς κύκλους ενός τύπου βαθιά αναπνοή: Μπορείτε να πάρετε μια βαθιά ανάσα και στη συνέχεια να αναγκάσει τον αέρα μέσα από τα χείλη σας, σαν να προσπαθούσαν να ανατινάξουν ένα σκληρό μπαλόνι.
 • Tilt test πίνακα. Εάν έχετε χαμηλή πίεση αίματος σε όρθια ή από ελαττωματικά σήματα του εγκεφάλου (νευρωνικά προκαλούμενη υπόταση), ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια κλίση δοκιμή τραπέζι, το οποίο αξιολογεί πώς το σώμα σας αντιδρά σε αλλαγές στη θέση του. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, που βρίσκονται σε ένα τραπέζι που είναι γέρνει να αυξήσει το πάνω μέρος του σώματός σας, το οποίο προσομοιώνει την κίνηση από την οριζόντια στην όρθια θέση.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Χαμηλή πίεση του αίματος που είτε δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα ή προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, όπως σύντομα επεισόδια ζάλη όταν στέκεται όρθιος, σπάνια απαιτεί θεραπεία. Εάν έχετε συμπτώματα, η καλύτερη θεραπεία εξαρτάται από την υποκείμενη αιτία, και οι γιατροί προσπαθούν συνήθως να αντιμετωπίσει το κύριο πρόβλημα υγείας - αφυδάτωση, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό, για παράδειγμα - και όχι η χαμηλή αρτηριακή πίεση η ίδια. Όταν χαμηλή πίεση του αίματος που προκαλείται από φάρμακα, η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει την αλλαγή της δόσης του φαρμάκου ή τη διακοπή εντελώς.

Αν δεν είναι σαφές τι προκαλεί χαμηλή πίεση του αίματος ή δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, ο στόχος είναι να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να μειώσει τα σημάδια και τα συμπτώματα. Ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση της υγείας και το είδος της χαμηλής αρτηριακής πίεσης που έχετε, μπορείτε να το κάνετε αυτό με διάφορους τρόπους:

 • Χρησιμοποιήστε περισσότερο αλάτι. Ειδικοί συνήθως συστήσει τον περιορισμό της ποσότητας του αλατιού στη διατροφή σας, επειδή νάτριο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, μερικές φορές δραματικά. Για τα άτομα με χαμηλή πίεση του αίματος, που μπορεί να είναι ένα καλό πράγμα. Αλλά επειδή η περίσσεια νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, είναι σημαντικό να ελέγξετε με το γιατρό σας πριν την αύξηση του αλατιού στη διατροφή σας.
 • Πίνετε περισσότερο νερό. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν ο καθένας μπορεί να επωφεληθούν από την πίνετε αρκετό νερό, αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε χαμηλή πίεση αίματος. Ρευστά αυξήσει τον όγκο του αίματος και να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης, και τα δύο από τα οποία είναι σημαντικό στη θεραπεία υπόταση.
 • Να φοράτε κάλτσες συμπίεσης. Οι ίδιες ελαστικές κάλτσες που χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο των κιρσών μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τη συγκέντρωση του αίματος στα πόδια σας.
 • Φάρμακα. Πολλά φάρμακα, είτε να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της χαμηλής αρτηριακής πίεσης που συμβαίνει όταν σηκώνεστε (ορθοστατική υπόταση). Για παράδειγμα, η φλουδροκορτιζόνη φάρμακο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία αυτής της μορφής της χαμηλής πίεσης του αίματος. Αυτό το φάρμακο βοηθά στην αύξηση του όγκου του αίματος σας, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν το φάρμακο midodrine (Orvaten, Proamatine) για να ανυψώσει το κύρος των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με χρόνιες ορθοστατική υπόταση. Λειτουργεί περιορίζοντας την ικανότητα των αιμοφόρων αγγείων σας να επεκτείνει, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Ανάλογα με την αιτία για τη χαμηλή πίεση του αίματος σας, μπορείτε να είστε σε θέση να λάβει ορισμένα μέτρα για να βοηθήσει να μειώσει ή ακόμη και να αποτρέψει τα συμπτώματα. Μερικές προτάσεις περιλαμβάνουν:

 • Πίνετε περισσότερο νερό, λιγότερο αλκοόλ. Το αλκοόλ αφυδατώνει και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ακόμη και αν πίνετε με μέτρο. Νερό, από την άλλη πλευρά, η αφυδάτωση καταπολεμά και αυξάνει τον όγκο του αίματος.
 • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Πάρτε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για καλή υγεία, εστιάζοντας σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και άπαχο κοτόπουλο και τα ψάρια. Εάν ο γιατρός σας προτείνει την χρήση περισσότερο αλάτι, αλλά δεν σας αρέσει πολύ αλάτι στο φαγητό σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τα φυσικά σάλτσα σόγιας ή προσθήκη ξηρού μείγματα σούπας για βουτιές και σάλτσες.
 • Πηγαίνετε αργά όταν αλλάζουν θέσεις του σώματος. Ίσως να είναι σε θέση να μειώσει τη ζάλη και ζαλάδα που εμφανίζονται με χαμηλή πίεση του αίματος ενώ στέκεστε με τη λήψη εύκολο όταν μετακινούνται από ένα επιρρεπείς σε μια όρθια θέση. Πριν πάρει από το κρεβάτι το πρωί, αναπνεύστε βαθιά για λίγα λεπτά και στη συνέχεια σιγά-σιγά να καθίσει πριν στέκεται. Ύπνος με το κεφάλι του κρεβατιού σας ελαφρώς αυξημένα, επίσης, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπτώσεων της βαρύτητας. Αν αρχίσετε να πάρει τα συμπτώματα, ενώ στέκεται, διασχίζουν τους μηρούς σας σε μια μόδα ψαλίδι και συμπίεση, ή να θέσει το ένα πόδι σε ένα περβάζι ή καρέκλα και άπαχο όσο πιο μπροστά γίνεται. Αυτές οι ελιγμοί να ενθαρρύνουν τη ροή του αίματος από τα πόδια σας στην καρδιά σας.
 • Τρώτε μικρά, χαμηλή σε υδατάνθρακες γεύματα. Να βοηθήσει στην πρόληψη της αρτηριακής πίεσης από μειωθεί απότομα μετά τα γεύματα, να τρώνε μικρές ποσότητες πολλές φορές την ημέρα και να περιορίσει υψηλή σε υδατάνθρακες τρόφιμα όπως οι πατάτες, το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει πίνοντας καφέ με καφεΐνη ή τσάι με τα γεύματα για να αυξήσει προσωρινά την πίεση του αίματος. Όμως, επειδή η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας πριν πιείτε περισσότερο καφεϊνούχων ποτών.

Βλέπε επίσης