Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς)

Ορισμός

Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς) είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετή ορισμένων σημαντικών ορμονών.

Γυναίκες, ειδικά εκείνες μεγαλύτεροι από την ηλικία 60, είναι πιο πιθανό να έχουν υποθυρεοειδισμό. Ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τη φυσιολογική ισορροπία των χημικών αντιδράσεων στο σώμα σας. Προκαλεί σπάνια συμπτώματα στα αρχικά στάδια, αλλά, με την πάροδο του χρόνου, υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, πόνος στις αρθρώσεις, υπογονιμότητα και τις καρδιακές παθήσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ακριβείς δοκιμές λειτουργίας του θυρεοειδούς είναι διαθέσιμα για τη διάγνωση υποθυρεοειδισμού, και τη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού με συνθετική ορμόνη του θυρεοειδούς είναι συνήθως απλή, ασφαλής και αποτελεσματική, αφού εσείς και ο γιατρός σας να βρείτε τη σωστή δόση για εσάς.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της ανεπάρκειας ορμόνης. Αλλά σε γενικές γραμμές, όλα τα προβλήματα που έχετε την τάση να αναπτύσσονται αργά, συχνά επί σειρά ετών.

Στην αρχή, μπορεί να παρατηρήσετε μόλις και μετά βίας τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως κούραση και αύξηση του σωματικού βάρους, ή μπορεί να αποδίδουν απλώς να γερνάει. Αλλά, όπως ο μεταβολισμός σας συνεχίζει να επιβραδύνεται, μπορεί να αναπτύξει πιο εμφανή σημάδια και τα συμπτώματα. Σημάδια υποθυρεοειδισμός και σύμπτωμα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κούραση
 • Αυξημένη ευαισθησία στο κρύο
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ξηρό δέρμα
 • Ανεξήγητη αύξηση του σωματικού βάρους
 • Πρησμένο πρόσωπο
 • Βραχνάδα
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
 • Μυϊκούς πόνους, την τρυφερότητα και την ακαμψία
 • Ο πόνος, δυσκαμψία ή πρήξιμο στις αρθρώσεις σας
 • Βαρύτερο από το κανονικό ή ακανόνιστη έμμηνο ρύση
 • Η αραίωση των μαλλιών
 • Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός της καρδιάς
 • Κατάθλιψη
 • Διαταραχή της μνήμης

Όταν ο υποθυρεοειδισμός δεν αντιμετωπίζεται, σημεία και συμπτώματα μπορεί σταδιακά να γίνει πιο σοβαρή. Η συνεχής διέγερση του θυρεοειδούς αδένα σας για να απελευθερώσει περισσότερες ορμόνες μπορεί να οδηγήσει σε μια διευρυμένη θυρεοειδούς (βρογχοκήλη). Επιπλέον, μπορεί να γίνει πιο ξεχασιάρης, τις διαδικασίες της σκέψης σας μπορεί να επιβραδύνει, ή μπορεί να αισθάνονται κατάθλιψη.

Σύνθετη υποθυρεοειδισμός, γνωστή ως myxedema, είναι σπάνια, αλλά όταν συμβεί αυτό, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή. Τα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν χαμηλή πίεση του αίματος, μειωμένη αναπνοή, μειωμένη θερμοκρασία του σώματος, απάθεια, ακόμα και κώμα. Σε ακραίες περιπτώσεις, μυξοίδημα μπορεί να αποβεί μοιραία.

Υποθυρεοειδισμός σε βρέφη
Αν και ο υποθυρεοειδισμός πιο συχνά επηρεάζει μεσήλικες και ηλικιωμένες γυναίκες, ο καθένας μπορεί να αναπτύξει την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών. Αρχικά, τα μωρά που γεννιούνται χωρίς θυρεοειδή αδένα ή με έναν αδένα που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να έχει μερικά σημάδια και τα συμπτώματα. Όταν τα νεογνά έχουν προβλήματα με υποθυρεοειδισμό, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος). Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει όταν το ήπαρ ενός μωρού δεν μπορεί να μεταβολίσει μια ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη, η οποία συνήθως σχηματίζεται όταν ο οργανισμός ανακυκλώνει παλιά ή κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια.
 • Συχνή πνιγμού.
 • Ένα μεγάλο, προεξέχοντα γλώσσα.
 • Μια πρησμένα εμφάνιση στο πρόσωπο.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα βρέφη είναι πιθανό να έχουν πρόβλημα διατροφής και μπορεί να αποτύχει να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν φυσιολογικά. Μπορούν επίσης να έχουν:

 • Δυσκοιλιότητα
 • Κακή μυϊκό τόνο
 • Υπερβολική υπνηλία

Όταν υποθυρεοειδισμού στα νεογνά δεν έχει θεραπεία, ακόμη και ήπιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή σωματική και νοητική υστέρηση.

Υποθυρεοειδισμός σε παιδιά και εφήβους
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά και οι έφηβοι που αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό έχουν τα ίδια σημεία και συμπτώματα όπως οι ενήλικες, αλλά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε:

 • Κακή ανάπτυξη, με αποτέλεσμα το βραχύ ανάστημα
 • Καθυστερημένη ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών
 • Καθυστερημένη εφηβεία
 • Κακή διανοητική ανάπτυξη

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν αισθάνεστε κουρασμένος χωρίς κανένα λόγο ή κάποιο από τα άλλα σημεία ή συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, όπως η ξηροδερμία, ένα χλωμό, πρησμένο πρόσωπο, δυσκοιλιότητα ή μια βραχνή φωνή.

Θα πρέπει επίσης να δείτε το γιατρό σας για την περιοδική δοκιμή της λειτουργίας του θυρεοειδούς σας εάν είχατε προηγούμενη χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς? Θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο ή αντιθυρεοειδικά φάρμακα? Ή ακτινοθεραπεία στο κεφάλι, το λαιμό ή άνω μέρος του θώρακα. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες πριν από οποιαδήποτε από αυτές τις θεραπείες και τις διαδικασίες οδηγούν σε υποθυρεοειδισμό.

Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη αίματος, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το αν ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να είναι μια αιτία. Και αν είστε λήψη ορμονικής θεραπείας για υποθυρεοειδισμό, το πρόγραμμα επισκέψεων παρακολούθησης τόσο συχνά όσο ο γιατρός σας συνιστά. Αρχικά, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή δόση του φαρμάκου. Και την πάροδο του χρόνου, η δόση μπορεί να αλλάξουν.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Όταν θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετή ορμόνες, η ισορροπία των χημικών αντιδράσεων στο σώμα σας μπορεί να διαταραχθεί. Μπορεί να υπάρχει μια σειρά από αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της αυτοάνοσης νόσου, η θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό, ακτινοθεραπεία, η χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς και ορισμένα φάρμακα.

Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς). Υποθυρεοειδισμού στα βρέφη.
Ο υποθυρεοειδισμός (υπολειτουργία του θυρεοειδούς). Υποθυρεοειδισμού στα βρέφη.

Ο θυρεοειδής σας είναι ένα μικρό, σε σχήμα πεταλούδας αδένα που βρίσκεται στη βάση της μπροστινό μέρος του λαιμού σας, ακριβώς κάτω από το μήλο του Αδάμ σας. Οι ορμόνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα - τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και θυροξίνης (Τ4) - έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές του μεταβολισμού σας. Θα διατηρηθεί ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί τα λίπη και τους υδατάνθρακες, βοηθούν στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος σας, να επηρεάσει το ρυθμό της καρδιάς και βοηθούν στη ρύθμιση της παραγωγής των πρωτεϊνών.

Ο υποθυρεοειδισμός αποτελέσματα, όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, όπως οι εξής:

 • Αυτοάνοσης νόσου. Άνθρωποι που αναπτύσσουν μια ιδιαίτερη φλεγμονώδης διαταραχή γνωστή ως θυρεοειδίτιδα Hashimoto υποφέρουν από την πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού. Οι αυτοάνοσες διαταραχές συμβαίνουν όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει αντισώματα που επιτίθενται στους ίδιους τους ιστούς σας. Μερικές φορές, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει θυρεοειδή αδένα σας. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί ο οργανισμός παράγει αντισώματα ενάντια στον εαυτό της. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ένας ιός ή βακτήριο μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ένα γενετικό ελάττωμα μπορεί να συμμετέχει. Το πιο πιθανό, αυτοάνοσες ασθένειες προκύπτουν από περισσότερους από έναν παράγοντα. Αλλά όμως αυτό συμβαίνει, τα αντισώματα αυτά επηρεάζει την ικανότητα του θυρεοειδή να παράγει ορμόνες.
 • Η θεραπεία για τον υπερθυρεοειδισμό. Οι άνθρωποι που παράγουν υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός) αντιμετωπίζονται συχνά με ραδιενεργό ιώδιο ή αντιθυρεοειδικά φάρμακα για τη μείωση και την ομαλοποίηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς τους. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη υποθυρεοειδισμό.
 • Χειρουργική επέμβαση του θυρεοειδούς. Αφαίρεση σύνολο ή ένα μεγάλο μέρος του θυρεοειδούς αδένα μπορεί να μειώσει ή να σταματήσει την παραγωγή ορμονών. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λάβει θυρεοειδικών ορμονών για τη ζωή.
 • Ακτινοθεραπεία. Ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου μπορεί να επηρεάσει θυρεοειδή αδένα σας και μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό.
 • Φάρμακα. Ένας αριθμός των φαρμάκων μπορεί να συμβάλει σε υποθυρεοειδισμό. Ένα τέτοιο φάρμακο είναι λίθιο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων ψυχιατρικών διαταραχών. Αν παίρνετε φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με την επίδρασή της στην θυρεοειδή αδένα σας.

Λιγότερο συχνά, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκύψει από ένα από τα ακόλουθα:

 • Τα συγγενή καρδιοπάθεια. Μερικά μωρά γεννιούνται με ελαττωματικό θυρεοειδή αδένα ή δεν του θυρεοειδούς αδένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο θυρεοειδής αδένας δεν αναπτύσσονται κανονικά για άγνωστους λόγους, αλλά μερικά παιδιά έχουν μια κληρονομική μορφή της διαταραχής. Συχνά, τα παιδιά με συγγενή υποθυρεοειδισμό φαίνεται φυσιολογική κατά τη γέννηση. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα περισσότερα κράτη απαιτούν τώρα νεογνικό έλεγχο του θυρεοειδούς.
 • Υπόφυση διαταραχή Μια σχετικά σπάνια αιτία του υποθυρεοειδισμού είναι η αποτυχία της υπόφυσης να παράγει αρκετή θυρεοειδούς ορμόνης (TSH) -. Συνήθως λόγω της καλοήθης όγκος του αδένα της υπόφυσης.
 • Εγκυμοσύνη. Μερικές γυναίκες αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη (υποθυρεοειδισμός μετά τον τοκετό), συχνά επειδή παράγει αντισώματα για τα δικά του θυρεοειδούς αδένα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ο υποθυρεοειδισμός αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού και προεκλαμψίας - μια κατάσταση που προκαλεί σημαντική αύξηση της πίεσης του αίματος μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να επηρεάσει σοβαρά το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
 • Ανεπάρκεια ιωδίου Το ιώδιο ιχνοστοιχείο -. Που απαντάται κυρίως στα θαλασσινά, τα φύκια, τα φυτά που καλλιεργούνται σε ιώδιο πλούσιο χώμα και ιωδιούχου αλατιού - είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η ανεπάρκεια ιωδίου είναι κοινή, αλλά η προσθήκη του ιωδίου στο αλάτι τραπέζι έχει σχεδόν εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη. Αντίθετα, λαμβάνοντας πάρα πολύ ιωδίου μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό, είστε σε αυξημένο κίνδυνο, αν:

 • Είναι μια γυναίκα άνω των 60 ετών
 • Έχετε μια αυτοάνοση ασθένεια
 • Έχετε ένα στενό συγγενή, όπως ένα γονέα ή παππού και γιαγιά, με μια αυτοάνοση ασθένεια
 • Έχουν υποστεί επεξεργασία με ραδιενεργό ιώδιο ή αντιθυρεοειδικά φάρμακα
 • Ελήφθη ακτινοβολία στο λαιμό σας ή το άνω μέρος του θώρακα
 • Είχατε χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς (μερική θυρεοειδεκτομή)
 • Έχουν μείνει έγκυος ή να παραδοθεί ένα μωρό εντός των τελευταίων έξι μηνών

Επιπλοκές

Υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας:

 • . Βρογχοκήλη συνεχή διέγερση του θυρεοειδούς σας να απελευθερώσει περισσότερες ορμόνες μπορεί να προκαλέσει ο αδένας να γίνει μεγαλύτερο - μια κατάσταση γνωστή ως βρογχοκήλη. Θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες της βρογχοκήλης. Αν και γενικά δεν είναι άβολα, μια μεγάλη βρογχοκήλη μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή σας και μπορεί να παρεμβαίνει με την κατάποση ή την αναπνοή.
 • . Καρδιακά προβλήματα υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, κυρίως επειδή τα υψηλά επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλη - η «κακή» χοληστερόλη - μπορεί να συμβεί σε άτομα με υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Ακόμη υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, μια πιο καλοήθης κατάσταση από ό, τι ισχύει και υποθυρεοειδισμός, μπορεί να προκαλέσει αύξηση στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και μειώνουν την ικανότητα άντλησης της καρδιάς σας. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια διευρυμένη και καρδιακή ανεπάρκεια.
 • Τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί νωρίς σε υποθυρεοειδισμό και μπορεί να γίνει πιο σοβαρή την πάροδο του χρόνου. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί επίσης να προκαλέσει επιβράδυνση της νοητικής λειτουργίας.
 • . Περιφερική νευροπάθεια Η μακροχρόνια ανεξέλεγκτη υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε περιφερικά νεύρα σας - τα νεύρα που μεταφέρουν τις πληροφορίες από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό με το υπόλοιπο σώμα σας, για παράδειγμα, τα χέρια και τα πόδια σας. Τα σημεία και συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, μούδιασμα και φαγούρα στην περιοχή που επηρεάζεται από τη βλάβη των νεύρων. Μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία ή η απώλεια του ελέγχου των μυών.
 • Myxedema. Αυτή η σπάνια, απειλητική για τη ζωή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της μακροχρόνιας, αδιάγνωστες υποθυρεοειδισμό. Σημεία και τα συμπτώματα του περιλαμβάνουν έντονη δυσανεξία στο κρύο και την υπνηλία που ακολουθείται από βαθιά λήθαργο και απώλεια των αισθήσεων. Μια myxedema κώμα μπορεί να προκληθεί από ηρεμιστικά, λοίμωξης ή άλλης στρες στο σώμα σας. Αν έχετε σημεία ή συμπτώματα myxedema, θα χρειαστείτε άμεση επείγουσα ιατρική θεραπεία.
 • Υπογονιμότητα. Χαμηλά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία, η οποία βλάπτει τη γονιμότητα. Επιπλέον, μερικές από τις αιτίες του υποθυρεοειδισμού - όπως αυτοάνοση διαταραχή - επηρεάζουν την γονιμότητα. Θεραπεία υποθυρεοειδισμός με τη θεραπεία υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να μην αποκατασταθεί πλήρως τη γονιμότητα. Άλλες παρεμβάσεις μπορεί να χρειαστούν, όπως καλά.
 • Γενετικές ανωμαλίες. Μωρά που γεννιούνται από γυναίκες με θεραπεία νόσο του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών από το Μάιο μωρά που γεννήθηκαν σε υγιείς μητέρες. Αυτά τα παιδιά είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε σοβαρές πνευματική και αναπτυξιακά προβλήματα. Τα βρέφη με μη επεξεργασμένο παρούσα υποθυρεοειδισμό κατά τη γέννηση είναι σε κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων με τόσο σωματική όσο και πνευματική ανάπτυξη. Αλλά αν αυτή η κατάσταση έχει διαγνωστεί εντός των πρώτων μηνών της ζωής τους, οι πιθανότητες της κανονικής ανάπτυξης είναι άριστες.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Θα πιθανόν να αρχίσουν βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αναφέρεται σε ένα γιατρό που ειδικεύεται στην ορμόνη που εκκρίνει το σώμα του αδένες (ενδοκρινολόγο).

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας και να ξέρετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Υποθυρεοειδισμού στα παιδιά και τους εφήβους.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Υποθυρεοειδισμού στα παιδιά και τους εφήβους.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Προετοιμάζοντας μια λίστα με ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας. Για υποθυρεοειδισμός, ορισμένα βασικά ερωτήματα που υποβάλλουν περιλαμβάνουν:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα ή την κατάστασή μου;
 • Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή χρόνια;
 • Ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
 • Υπάρχουν περιορισμοί θα πρέπει να ακολουθήσω;
 • Θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό;
 • Υπάρχει μια γενική εναλλακτική λύση στο φάρμακο είστε συνταγογράφηση εκεί;
 • Υπάρχουν φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Μην διστάσετε να ζητήσετε οποιαδήποτε άλλη σχετική απορία έχετε.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Επειδή ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, ορισμένοι γιατροί συνιστούν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες πρέπει να ελέγχονται για τη διαταραχή κατά τη διάρκεια συνήθων ετήσιων ιατρικών εξετάσεων. Μερικοί γιατροί προτείνουμε επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που σκέφτονται να μείνουν έγκυες να ελέγχονται για υποθυρεοειδισμό.

Σε γενικές γραμμές, ο γιατρός σας μπορεί να δοκιμάσει για μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς εάν αισθάνεστε όλο και πιο κουρασμένος, έχετε ξηρό δέρμα, δυσκοιλιότητα και αύξηση του σωματικού βάρους, ή είχατε προηγούμενα προβλήματα του θυρεοειδούς ή βρογχοκήλη.

Οι εξετάσεις αίματος
Η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού γίνεται με βάση τα συμπτώματά σας και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που μετρούν το επίπεδο της TSH και μερικές φορές το επίπεδο των ορμονών του θυρεοειδούς θυροξίνη. Το χαμηλό επίπεδο της θυροξίνης και το υψηλό επίπεδο της TSH δείχνουν μια υπολειτουργία του θυρεοειδούς. Αυτό συμβαίνει γιατί υπόφυσης σας παράγει περισσότερα TSH, σε μια προσπάθεια να τονώσει θυρεοειδή αδένα σας σε παραγωγή περισσότερων ορμονών του θυρεοειδούς.

Στο παρελθόν, οι γιατροί δεν ήταν σε θέση να εντοπίσει υποθυρεοειδισμού έως ότου τα συμπτώματα ήταν αρκετά προχωρημένο στάδιο. Αλλά χρησιμοποιώντας το ευαίσθητο τεστ TSH, οι γιατροί είναι σε θέση να διαγνώσει διαταραχές του θυρεοειδούς πολύ νωρίτερα - συχνά προτού να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα. Επειδή η εξέταση TSH είναι η καλύτερη διαγνωστική εξέταση, ο γιατρός σας θα ελέγξει πιθανό TSH πρώτα και ακολουθείστε με μια εξέταση των θυρεοειδικών ορμονών, αν χρειαστεί. TSH δοκιμές διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διαχείριση υποθυρεοειδισμό. Θα βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει τη σωστή δοσολογία των φαρμάκων, τόσο αρχικά όσο και την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, TSH δοκιμές που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσει στη διάγνωση μιας πάθησης που ονομάζεται υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, ο οποίος συνήθως δεν προκαλεί εξωτερικά σημάδια ή συμπτώματα. Σε αυτή την κατάσταση, θα έχουν φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα της τριιωδοθυρονίνη και θυροξίνη, αλλά υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα της TSH.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Τυπική θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό περιλαμβάνει καθημερινή χρήση του συνθετικού λεβοθυροξίνης θυρεοειδικών ορμονών (Levothroid, Synthroid, κ.ά.). Η από του στόματος φαρμακευτική αγωγή αποκαθιστά τα κατάλληλα επίπεδα ορμονών, αντιστρέφοντας τα σημεία και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

Ένα έως δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας, θα παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι. Το φάρμακο μειώνει επίσης σταδιακά αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης από τη νόσο και μπορεί να αναστρέψει οποιαδήποτε αύξηση του σωματικού βάρους. Η θεραπεία με λεβοθυροξίνη είναι συνήθως διά βίου, αλλά επειδή η δόση μπορεί να αλλάξουν, ο γιατρός σας είναι πιθανό να ελέγχετε τα επίπεδα της TSH κάθε χρόνο.

Καθορισμός σωστή δοσολογία μπορεί να πάρει χρόνο
Για να προσδιοριστεί η σωστή δόση της λεβοθυροξίνης αρχικά, ο γιατρός σας ελέγχει γενικά το επίπεδο της TSH μετά από δύο έως τρεις μήνες. Υπερβολικές ποσότητες της ορμόνης μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως:

 • Αυξημένη όρεξη
 • Αϋπνία
 • Αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • Αστάθεια

Εάν έχετε στεφανιαία νόσο ή σοβαρό υποθυρεοειδισμό, ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει θεραπεία με ένα μικρότερο ποσό του φαρμάκου και να αυξήσει σταδιακά τη δόση. Προοδευτική ορμονικής υποκατάστασης επιτρέπει την καρδιά σας να προσαρμοστεί στην αύξηση του μεταβολισμού.

Λεβοθυροξίνη προκαλεί σχεδόν καθόλου παρενέργειες όταν χρησιμοποιούνται στην κατάλληλη δόση και είναι σχετικά φθηνή. Εάν αλλάξετε μάρκες, ενημερώστε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε εξακολουθείτε να λαμβάνετε τη σωστή δόση. Επίσης, μην παραλείπετε δόσεις ή σταματήστε τη λήψη του φαρμάκου, επειδή αισθάνεστε καλύτερα. Αν το κάνετε, τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού σταδιακά θα επιστρέψει.

Η σωστή απορρόφηση της λεβοθυροξίνης
Ορισμένα φάρμακα, συμπληρώματα, ακόμα και ορισμένες τροφές μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να απορροφήσει λεβοθυροξίνη. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν τρώτε μεγάλες ποσότητες προϊόντων σόγιας ή ένα υψηλό σε φυτικές ίνες διατροφή ή να πάρετε άλλα φάρμακα, όπως:

 • Τα συμπληρώματα σιδήρου
 • Χολεστυραμίνη
 • Υδροξείδιο του αργιλίου, το οποίο βρίσκεται σε μερικά αντιόξινα
 • Τα συμπληρώματα ασβεστίου

Αν έχετε υποκλινικό υποθυρεοειδισμό, συζητήσουμε για τη θεραπεία με το γιατρό σας. Για μια σχετικά ήπια αύξηση της TSH, τότε μάλλον δεν θα επωφεληθούν από τη θεραπεία ορμονών του θυρεοειδούς, και η θεραπεία θα μπορούσε ακόμη και να είναι επιβλαβής. Από την άλλη πλευρά, για ένα υψηλότερο επίπεδο TSH, θυρεοειδικές ορμόνες μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο της χοληστερόλης σας, η ικανότητα άντλησης της καρδιάς σας και το επίπεδο ενέργειάς σας.

Βλέπε επίσης

Εναλλακτική ιατρική

Αν και οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν συνθετική θυροξίνη, φυσικά εκχυλίσματα που περιέχουν θυρεοειδικών ορμονών που παράγονται από τους αδένες του θυρεοειδούς των χοίρων είναι διαθέσιμα. Τα προϊόντα αυτά περιέχουν τόσο θυροξίνη και τριιωδοθυρονίνη. Συνθετικά φάρμακα του θυρεοειδούς περιέχουν μόνον θυροξίνη, τριιωδοθυρονίνη και τις ανάγκες σας σώμα προέρχεται από την θυροξίνη.

Εκχυλίσματα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή και δεν πρέπει να συγχέεται με το αδενικό συμπυκνώματα που πωλούνται στα φυσικά καταστήματα τροφίμων. Τα προϊόντα αυτά δεν ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, και τη δραστικότητα και την καθαρότητα τους δεν είναι εγγυημένη.

Βλέπε επίσης