Υπερηχοκαρδιογράφημα

Ορισμός

Ένα υπερηχοκαρδιογράφημα χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παράγει εικόνες της καρδιάς σας. Αυτό που χρησιμοποιούνται συνήθως εξέταση επιτρέπει στον γιατρό σας για να δείτε πώς η καρδιά σου χτυπάει και την άντληση του αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις εικόνες από ένα υπερηχοκαρδιογράφημα για να εντοπίσει διάφορες ανωμαλίες στον καρδιακό μυ και βαλβίδες.

Ανάλογα με το τι πληροφορίες ο γιατρός σας χρειάζεται, μπορείτε να έχετε ένα από τα πολλά είδη των ηχωκαρδιογραφημάτων. Κάθε τύπος υπερηχοκαρδιογράφημα έχει λίγους κινδύνους.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ηχοκαρδιογράφημα. Transthoracic υπερηχοκαρδιογράφημα.
Ηχοκαρδιογράφημα. Transthoracic υπερηχοκαρδιογράφημα.

Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ένα υπερηχοκαρδιογράφημα, αν αυτός ή υποψιάζεται προβλήματα με τις βαλβίδες ή θαλάμους της καρδιάς σας ή την ικανότητα της καρδιάς να αντλήσει. Μια ηχοκαρδιογράφημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς στα έμβρυα.

Ανάλογα με το τι πληροφορίες ο γιατρός σας χρειάζεται, μπορείτε να έχετε ένα από τα ακόλουθα είδη ηχωκαρδιογραφημάτων:

  • Transthoracic υπερηχοκαρδιογράφημα. Αυτή είναι μια τυπική, μη επεμβατική υπερηχοκαρδιογράφημα. Ένας τεχνικός (υπερηχογραφιστή) εξαπλώνεται τζελ στο στήθος σας και στη συνέχεια πιέζει μια συσκευή γνωστή ως αισθητήριο σταθερά πάνω στο δέρμα σας, με στόχο μια δέσμη υπερήχων μέσα από το στήθος σας στην καρδιά σας. Ο μετατροπέας καταγράφει το ηχητικό κύμα απηχεί την καρδιά σας παράγει. Ένας υπολογιστής μετατρέπει τους απόηχους σε κινούμενες εικόνες σε μια οθόνη. Εάν πνεύμονες ή νευρώσεις σας μπλοκάρουν την άποψη, μια μικρή ποσότητα της ενδοφλέβιας χρωστική ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση των εικόνων.
  • Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα. Εάν είναι δύσκολο να πάρετε μια σαφή εικόνα της καρδιάς σας με ένα πρότυπο υπερηχοκαρδιογράφημα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας εύκαμπτος σωλήνας που περιέχει μετατροπέα οδηγείται κάτω από το λαιμό σας και στον οισοφάγο σας, το οποίο συνδέει το στόμα σας με το στομάχι σας. Από εκεί, ο μετατροπέας μπορεί να λάβει περισσότερες λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας. Λαιμό σας θα αποκοιμίσει, και θα έχουν τα φάρμακα για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια μιας διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα.
  • Το υπερηχοκαρδιογράφημα Doppler. Όταν ηχητικά κύματα ανακλώνται από τα κύτταρα του αίματος που διακινούνται μέσα από την καρδιά σας και τα αιμοφόρα αγγεία, αλλάζουν αγωνιστικό χώρο. Αυτές οι αλλαγές (Doppler σημάτων) μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας μετρήσει την ταχύτητα και την κατεύθυνση της ροής του αίματος στην καρδιά σας. Οι Doppler τεχνικές που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες transthoracic και διοισοφάγειες ηχωκαρδιογραφημάτων, και θα μπορούν να ελέγχουν τη ροή του αίματος προβλήματα και πιέσεις αίματος στις αρτηρίες της καρδιάς σας ότι η παραδοσιακή υπερηχογράφημα ενδέχεται να μην εντοπίσει. Μερικές φορές, η ροή του αίματος που εμφανίζεται στην οθόνη αλλάζουν χρώμα για να βοηθήσει το γιατρό σας να εντοπίσει τυχόν προβλήματα (χρώμα ηχοκαρδιογράφημα ροής).
  • Υπερηχοκαρδιογράφημα στρες Μερικά καρδιακά προβλήματα -. Ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν τις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα στον καρδιακό μυ - συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Για ένα υπερηχοκαρδιογράφημα στρες, οι εικόνες υπερήχων της καρδιάς σας που λαμβάνονται πριν και αμέσως μετά το περπάτημα σε διάδρομο ή ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο. Αν είστε σε θέση να ασκήσει, μπορείτε να πάρετε μια ένεση ενός φαρμάκου για να κάνουν την εργασία καρδιά σας όσο πιο σκληρά αν ασκούσαν.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Υπάρχουν μερικές κινδύνους που εμπλέκονται σε μια τυπική transthoracic υπερηχοκαρδιογράφημα. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια ενόχληση παρόμοια με το τράβηγμα από ένα αυτοκόλλητο επίδεσμο, όταν ο τεχνικός αφαιρεί τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Εάν έχετε ένα διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογράφημα, το λαιμό σας μπορεί να είναι επώδυνο για λίγες ώρες αργότερα. Σπάνια, ο σωλήνας μπορεί να ξύσει το εσωτερικό του λαιμού σας. Το επίπεδο του οξυγόνου σας θα πρέπει να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για να ελέγξει για τυχόν αναπνευστικά προβλήματα που προκαλούνται από φάρμακα καταστολής.

Κατά τη διάρκεια μιας υπερηχοκαρδιογράφημα στρες, άσκηση ή φάρμακα - όχι το υπερηχοκαρδιογράφημα ίδια - μπορεί να προκαλέσει προσωρινά ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό. Σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακή προσβολή, είναι σπάνιες.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα. Το υπερηχοκαρδιογράφημα Doppler.
Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα. Το υπερηχοκαρδιογράφημα Doppler.

Δεν υπάρχουν ειδικές προετοιμασίες είναι απαραίτητες για μια τυπική transthoracic υπερηχοκαρδιογράφημα. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να μην φάει για λίγες ώρες πριν, αν έχετε ένα υπερηχοκαρδιογράφημα διαοισοφαγική ή στρες. Αν θα είναι το περπάτημα σε διάδρομο κατά τη διάρκεια μιας υπερηχοκαρδιογράφημα άγχος, φορέστε άνετα παπούτσια. Εάν έχετε ένα διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογράφημα, δεν θα είστε σε θέση να οδηγούν αργότερα λόγω του κατασταλτικού φαρμάκου που μάλλον θα λάβετε. Πριν σας έχουν διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογράφημα σας, να είστε βέβαιος να προβεί σε ρυθμίσεις για να φτάσω στο σπίτι.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας
Ένα υπερηχογράφημα μπορεί να γίνει στο γραφείο του γιατρού ή σε ένα νοσοκομείο. Μετά γδύσιμο από τη μέση και πάνω, θα βρίσκονται σε μία γυναικολογική καρέκλα ή το κρεβάτι. Ο τεχνικός θα δώσει κολλώδεις μπαλώματα (ηλεκτρόδια) στο σώμα σας για να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη διεξαγωγή των ηλεκτρικών ρευμάτων της καρδιάς σας.

Εάν θα έχετε μια διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα, το λαιμό σας θα πρέπει να αποκοιμίσει με αναισθητική σπρέι ή τζελ. Θα πιθανό να δοθεί ένα ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Κατά τη διάρκεια της υπερηχοκαρδιογράφημα, ο τεχνικός θα χαμηλώστε τα φώτα για να δείτε καλύτερα την εικόνα στην οθόνη. Μπορείτε να ακούσετε ένα παλλόμενο "φύσημα", η οποία είναι η μηχανή καταγράφει τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς σας.

Οι περισσότεροι ηχωκαρδιογραφημάτων διαρκέσει λιγότερο από μία ώρα, αλλά ο χρόνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την κατάστασή σας. Κατά τη διάρκεια μιας transthoracic υπερηχοκαρδιογράφημα, μπορεί να σας ζητηθεί να αναπνεύσει με ένα συγκεκριμένο τρόπο ή να κυλήσουν αριστερή πλευρά σας. Μερικές φορές, το αισθητήριο πρέπει να θεωρηθεί πολύ σταθερά πάνω στο στήθος σας. Αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστη - αλλά βοηθά ο τεχνικός παράγει τις καλύτερες εικόνες της καρδιάς σας.

Μετά τη διαδικασία
Αν ηχοκαρδιογράφημα σας είναι φυσιολογικό, δεν χρειάζονται περαιτέρω δοκιμές μπορεί να χρειαστούν. Εάν τα αποτελέσματα είναι σχετικά, μπορεί να παραπεμφθεί σε ειδικό καρδιάς (καρδιολόγος) για περισσότερες εξετάσεις. Η θεραπεία εξαρτάται από αυτό που διαπιστώθηκε κατά την εξέταση και συγκεκριμένα σημεία και τα συμπτώματα σας. Μπορεί να χρειαστείτε ένα υπερηχοκαρδιογράφημα επανάληψη σε μερικούς μήνες ή άλλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως μια καρδιακή αξονική τομογραφία (CT scan) ή στεφανιαία αγγειογραφία.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για υγιή καρδιακές βαλβίδες και επιμελητήρια, καθώς και κανονική καρδιακών παλμών. Πληροφορίες από το υπερηχοκαρδιογράφημα μπορούν να παρουσιάζουν:

  • Το μέγεθος της καρδιάς. Αποδυναμωμένη ή βλάβη των καρδιακών βαλβίδων, υψηλή αρτηριακή πίεση ή άλλες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν οι θάλαμοι της καρδιάς σας για μεγέθυνση. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα υπερηχοκαρδιογράφημα να αξιολογήσει την ανάγκη για τη θεραπεία ή την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.
  • Άντληση δύναμη. Το υπερηχοκαρδιογράφημα μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει την άντληση δύναμη της καρδιάς σας. Ειδικές μετρήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν το ποσοστό του αίματος που είναι αντληθεί έξω από ένα γεμάτο κοιλίας με κάθε κτύπο της καρδιάς (κλάσμα εξώθησης) ή του όγκου του αίματος που αντλείται από την καρδιά σε ένα λεπτό (καρδιακή παροχή). Αν η καρδιά σας δεν είναι άντληση αρκετό αίμα για να καλύψουν τις ανάγκες του σώματός σας, η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι μια ανησυχία.
  • Βλάβη στον καρδιακό μυ. Κατά τη διάρκεια μιας υπερηχοκαρδιογράφημα, ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν όλα τα τμήματα του τείχους της καρδιάς συμβάλλουν κανονικά στην άντληση δραστηριότητα της καρδιάς σας. Μέρη που κινούνται ασθενώς μπορεί να έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής ή πρέπει να λαμβάνουν πολύ λίγο οξυγόνο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει στεφανιαία νόσο ή διάφορες άλλες καταστάσεις.
  • Προβλήματα Valve. Το υπερηχοκαρδιογράφημα δείχνει πώς βαλβίδες της καρδιάς μετακινούνται, όπως χτυπάει η καρδιά σας. Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει εάν οι βαλβίδες ανοίγουν αρκετά μεγάλη για επαρκή ροή του αίματος ή να κλείσει πλήρως για την πρόληψη διαρροής αίματος. Ανώμαλη πρότυπα ροής του αίματος και ορισμένων όρων, όπως αορτική στένωση της βαλβίδας - όταν αορτικής βαλβίδας της καρδιάς στενεύει - μπορεί να ανιχνευθεί, καθώς και.
  • Ανωμαλίες της καρδιάς. Πολλές ανωμαλίες της καρδιάς μπορεί να ανιχνευθεί με υπερηχοκαρδιογράφημα, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων με τους θαλάμους της καρδιάς, ανώμαλη σύνδεση μεταξύ της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων, καθώς και πολύπλοκες ανωμαλίες της καρδιάς που είναι παρόντα κατά τη γέννηση. Echocardiograms μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης της καρδιάς του μωρού πριν από τη γέννηση.

Βλέπε επίσης