Πολυυπνογραφία (μελέτη ύπνου)

Ορισμός

Πολυυπνογραφία, που ονομάζεται επίσης μια μελέτη ύπνου, είναι ένα τεστ που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση των διαταραχών του ύπνου. Polysomnography καταγράφει τα κύματα του εγκεφάλου σας, το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας, καθώς και τα μάτια και τα πόδια κινήσεις κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Polysomnography συνήθως γίνεται σε διαταραχές του ύπνου μονάδας μέσα σε ένα νοσοκομείο ή σε ένα κέντρο ύπνου. Θα σας ζητηθεί να έρθει στο κέντρο ύπνου το βράδυ για polysomnography έτσι ώστε η δοκιμασία μπορεί να καταγράψει τη διάρκεια της νύχτας του ύπνου σας.

Εκτός από τη βοήθεια διάγνωση διαταραχών του ύπνου, polysomnography μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει να ρυθμίσει το σχέδιο θεραπείας σας, αν έχετε ήδη διαγνωστεί με μια διαταραχή του ύπνου.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Πολυυπνογραφία παρακολουθεί τα στάδια του ύπνου και τους κύκλους σας για να προσδιορίσει αν ή όταν ματαιώνονται οι συνήθειες του ύπνου σας και γιατί.

Η κανονική διαδικασία του να κοιμηθεί αρχίζει με μια φάση του ύπνου που ονομάζεται μη ταχεία κίνηση των ματιών (NREM). Κατά το στάδιο αυτό, τα κύματα του εγκεφάλου σας, όπως καταγράφεται από ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG), επιβραδύνει σημαντικά. Τα μάτια σας δεν κινούνται μπρος-πίσω γρήγορα κατά τη διάρκεια του NREM, σε αντίθεση με τα μεταγενέστερα στάδια του ύπνου. Μετά από μία ή δύο ώρες του ύπνου NREM, η δραστηριότητα του εγκεφάλου σας παίρνει και πάλι, και την ταχεία κίνηση των ματιών (REM) αρχίζει. Τα περισσότερα όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

Μπορείτε συνήθως να περάσουν έξι παρα τέσσερα κύκλους ύπνου το βράδυ, το ποδήλατο μεταξύ NREM και REM ύπνου σε περίπου 90 λεπτά. Στάδιο REM σας επιμηκύνει συνήθως με κάθε κύκλο καθώς προχωρά νύχτα. Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να διαταράξει αυτή τη διαδικασία του ύπνου. Πολυυπνογραφία παρακολουθεί τα στάδια του ύπνου και τους κύκλους σας για να προσδιορίσει αν ή όταν ματαιώνονται οι συνήθειες του ύπνου σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει polysomnography αν αυτός ή αυτή υποψιάζεται ότι έχετε:

 • Άπνοια κατά τον ύπνο ή άλλη σχετιζόμενη με τον ύπνο διαταραχή της αναπνοής - αναπνοή σας σταματά επανειλημμένα και ξεκινά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 • Διαταραχή των περιοδικών κινήσεων των άκρων - που χωρίς τη θέλησή τους κάμπτει και να εκτείνει τα πόδια σας, ενώ στον ύπνο. Αυτή η διαταραχή του ύπνου είναι μερικές φορές που σχετίζονται με το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.
 • Ναρκοληψία - έχετε συντριπτική υπνηλία και ξαφνικές επιθέσεις ύπνου.
 • REM διαταραχή συμπεριφοράς του ύπνου - που ενεργούν έξω όνειρα όπως εσείς τον ύπνο.
 • Ασυνήθιστες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου - κάνετε ασυνήθιστες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως το περπάτημα, κινείται γύρω από μια παρτίδα ή ρυθμικές κινήσεις.
 • Ανεξήγητη χρόνια αϋπνία - έχετε συνεχώς το πρόβλημα να κοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένος.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Η πολυυπνογραφία είναι μια μη επεμβατική, ανώδυνη εξέταση. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από την κόλλα που χρησιμοποιείται για να συνδέσετε αισθητήρες δοκιμής στο δέρμα σας.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Polysomnography (μελέτη ύπνου). Άπνοια κατά τον ύπνο ή άλλη σχετιζόμενη με τον ύπνο διαταραχή της αναπνοής.
Polysomnography (μελέτη ύπνου). Άπνοια κατά τον ύπνο ή άλλη σχετιζόμενη με τον ύπνο διαταραχή της αναπνοής.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να μην πίνετε αλκοόλ ή να φάει ή να πιει τίποτα με καφεΐνη το απόγευμα και το βράδυ πριν από polysomnography. Το αλκοόλ και η καφεΐνη μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες ύπνου σας, και μπορούν να κάνουν τα συμπτώματα κάποιων διαταραχών του ύπνου χειρότερα.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά τη διάρκεια της polysomnography
Φτάνετε στο κέντρο ύπνου το βράδυ για polysomnography και να διανυκτερεύσει. Μπορείτε να φέρετε αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε για την ρουτίνα ώρας για ύπνο σας, και μπορείτε να κοιμηθείτε το δικό nightclothes σας.

Το δωμάτιο όπου polysomnography γίνεται είναι παρόμοιο με ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, και είναι σκοτεινό και ήσυχο κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Δεν μοιράζονται το δωμάτιο με κάποιον άλλο. Το δωμάτιο έχει μια φωτογραφική μηχανή βίντεο, έτσι ώστε οι τεχνολόγοι polysomnography παρακολούθησης μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει στο δωμάτιο όταν τα φώτα είναι έξω, και ένα ηχητικό σύστημα, έτσι ώστε να μπορεί να σας μιλήσει και να σας ακούσω από την περιοχή ελέγχου τους έξω από το δωμάτιο.

Αφού ετοιμαστείτε για ύπνο, ένας από τους αισθητήρες θέσεις τεχνολόγων στο τριχωτό της κεφαλής σας, τους ναούς, το στήθος και τα πόδια χρησιμοποιώντας ένα ήπιο συγκολλητικό, όπως κόλλα ή ταινία. Οι αισθητήρες συνδέονται με καλώδια σε έναν υπολογιστή, αλλά τα καλώδια είναι αρκετά για να σας αφήσει να κινηθεί κανονικά στο κρεβάτι. Ένα μικρό κλιπ, επίσης, τοποθετείται στο δάχτυλο ή το αυτί σας για να παρακολουθούν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα σας.

Διαταραχή των περιοδικών κινήσεων των άκρων. REM διαταραχή συμπεριφοράς του ύπνου.
Διαταραχή των περιοδικών κινήσεων των άκρων. REM διαταραχή συμπεριφοράς του ύπνου.

Ενώ κοιμάστε, τεχνολόγος οθόνες σας:

 • Τα εγκεφαλικά κύματα
 • Κινήσεις των ματιών
 • Η καρδιακή συχνότητα
 • Αναπνοή μοτίβο
 • Επίπεδα οξυγόνου του αίματος
 • Θέση του σώματος
 • Κίνηση των άκρων
 • Το ροχαλητό και άλλους θορύβους που μπορεί να κάνει, όπως εσείς τον ύπνο

Όλες αυτές οι μετρήσεις καταγράφονται σε συνεχή γράφημα.

Τεχνολόγοι Polysomnography σας παρακολουθεί όλη τη νύχτα. Αν χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους μέσω του εξοπλισμού παρακολούθησης. Μπορούν να έρθει στο δωμάτιο για να αποσπάσουν τα καλώδια, αν πρέπει να πάρετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν και πιθανότατα δεν θα κοιμηθεί τόσο εύκολα ή να κοιμηθεί, καθώς και στο κέντρο του ύπνου, όπως κάνετε στο σπίτι, αυτό συνήθως δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα της δοκιμής. Τον ύπνο μιας πλήρους νύχτας δεν απαιτείται για την απόκτηση ακριβή αποτελέσματα polysomnography.

Μετά polysomnography
Το πρωί, οι αισθητήρες αφαιρεθεί, και μπορείτε να αφήσετε το κέντρο του ύπνου. Σας δίνεται ένα ραντεβού για follow-up επίσκεψη με το γιατρό ο οποίος συνέστησε τη δοκιμή. Μπορείτε να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας μετά polysomnography.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Οι μετρήσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια polysomnography παρέχουν ένα μεγάλο αριθμό πληροφοριών σχετικά με τις συνήθειες ύπνου σας. Για παράδειγμα:

 • Τα εγκεφαλικά κύματα και τις κινήσεις των ματιών κατά τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει την ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας αξιολογήσει τα στάδια του ύπνου σας και να εντοπίσει διαταραχές στα στάδια που μπορεί να προκύψουν λόγω διαταραχές του ύπνου, όπως η ναρκοληψία REM και τη διαταραχή συμπεριφοράς του ύπνου.
 • Καρδιάς και της αναπνοής αλλαγές ρυθμού και οι αλλαγές σε οξυγόνο αίμα που είναι μη φυσιολογικά κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προτείνει άπνοια ύπνου.
 • Οι συχνές κινήσεις των κάτω άκρων που διαταράσσουν τον ύπνο σας, μπορεί να σημαίνει η διαταραχή των περιοδικών κινήσεων των άκρων.
 • Ασυνήθιστες κινήσεις ή συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι σημεία των REM διαταραχή συμπεριφοράς του ύπνου ή κάποια άλλη διαταραχή του ύπνου.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της polysomnography αξιολογείται πρώτα από έναν τεχνολόγο polysomnography, ο οποίος χρησιμοποιεί τα δεδομένα για να χαρτογραφήσει τα στάδια του ύπνου και τους κύκλους σας. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες αυτές εξετάζεται από το γιατρό κέντρο ύπνου σας.

Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να λάβετε τα αποτελέσματα της πολυυπνογραφίας. Σε ένα δεύτερο ραντεβού, ο γιατρός σας εξετάζει τα αποτελέσματα μαζί σας και, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, συζητά οποιαδήποτε θεραπεία ή την περαιτέρω αξιολόγηση που μπορεί να χρειαστείτε.

Βλέπε επίσης