Η υγεία των γυναικών

Vagina: τι είναι φυσιολογικό, τι δεν είναι

Κολπική υγεία επηρεάζει περισσότερο από τη σεξουαλική σας ζωή. Μάθετε περισσότερα για συχνή κολπική προβλήματα και τους τρόπους για την προώθηση ενός υγιούς κόλπο.

Κολπική υγεία είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής υγείας της γυναίκας. Κολπική προβλήματα που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα σας, επιθυμία για σεξ και την ικανότητα να φτάσουν σε οργασμό. Συνεχίζεται κολπική θέματα υγείας μπορεί να επηρεάσει και άλλους τομείς της ζωής σας, που προκαλούν στρες ή προβλήματα σχέσεων και επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή σας. Γνωρίστε τα σημεία και τα συμπτώματα της κολπικής προβλήματα και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την υγεία του κόλπου σας.

Τι επηρεάζει την υγεία του κόλπου;

Η υγεία των γυναικών. Επιθετική φύλο ή κάταγμα πυέλου.
Η υγεία των γυναικών. Επιθετική φύλο ή κάταγμα πυέλου.

Ο κόλπος είναι ένα κλειστό μυϊκή κανάλι που εκτείνεται από το αιδοίο - το εξωτερικό του γυναικείου γεννητικού περιοχή - στο λαιμό της μήτρας (μήτρα). Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον κόλπο σας, κάποια τροποποιήσιμο και κάποιες όχι. Για παράδειγμα:

 • Σεξ χωρίς προφυλάξεις. Μπορείτε να αναθέσει μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη, αν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις.
 • Επιθετική φύλο ή κάταγμα πυέλου. Βίαιη σεξ ή έναν τραυματισμό στην περιοχή της πυέλου μπορεί να οδηγήσει σε κολπική τραύμα.
 • Ορισμένες προϋποθέσεις για την υγεία Διαβήτης και σύνδρομο του Sjogren -. Μια αυτοάνοση διαταραχή - μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου.
 • Φάρμακα και γυναικείας υγιεινής των προϊόντων. Παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο ενός κολπική μόλυνση ζύμης. Ορισμένα αντιισταμινικά μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου. Υπεραπορροφητικών ταμπόν μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο τοξικού σοκ - μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή επιπλοκή μιας βακτηριακής μόλυνσης.
 • Προϊόντων ελέγχου των γεννήσεων. Σπερματοκτόνο και NuvaRing (κολπικό δακτύλιο) μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του κόλπου. Χρησιμοποιώντας ένα διάφραγμα ή αντισυλληπτικό σφουγγάρι μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το σύνδρομο τοξικού σοκ.
 • Η εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Εάν μείνετε έγκυος, θα σταματήσει εμμηνόρροια μέχρι μετά το μωρό σας γεννιέται. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κολπικό έκκριμα συχνά αυξάνει. Κολπική δάκρυα είναι σχετικά συχνές στη διάρκεια του τοκετού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια περινεοτομή - μια τομή που γίνεται στο ιστού μεταξύ το άνοιγμα του κόλπου και του πρωκτού κατά τον τοκετό - είναι απαραίτητη. Μια κολπική παράδοση μπορεί επίσης να μειώσει τον μυϊκό τόνο στον κόλπο.
 • Ψυχολογικά προβλήματα. Άγχος και κατάθλιψη μπορούν να συμβάλουν σε ένα χαμηλό επίπεδο της εγρήγορσης και αποτέλεσμα δυσφορία ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Τραύμα - όπως η σεξουαλική κακοποίηση ή την αρχική επώδυνη σεξουαλική εμπειρία - μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πόνο που συνδέεται με το φύλο.
 • . Γερνάει Ο κόλπος χάνει την ελαστικότητά μετά την εμμηνόπαυση - το τέλος της εμμήνου ρύσεως και της γονιμότητας.
 • Τα επίπεδα των ορμονών. Οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών σας μπορεί να επηρεάσει τον κόλπο σας. Για παράδειγμα, η παραγωγή οιστρογόνων μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση, μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η απώλεια των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει την κολπική επένδυση σε λεπτό (κολπική ατροφία) - καθιστώντας οδυνηρή τη σεξουαλική πράξη.

Ποια είναι η πιο συχνή κολπική προβλήματα;

Οι όροι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κόλπο σας περιλαμβάνουν:

 • Σεξουαλικά προβλήματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν επίμονο ή υποτροπιάζοντα πόνο των γεννητικών οργάνων πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνια). Πόνος κατά τη διάρκεια της διείσδυσης μπορεί να προκαλείται από ακούσιες σπασμούς των μυών του κολπικού τοιχώματος (Vaginismus).
 • Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Διάφορα σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσει τον κόλπο, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, σύφιλη και έρπητα των γεννητικών οργάνων. Τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ανώμαλη κολπική απαλλαγή ή έρπητα των γεννητικών οργάνων.
 • Κολπίτιδα. Λοίμωξη ή αλλαγή στην φυσιολογική ισορροπία του κόλπου βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του κόλπου (κολπίτιδα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κολπικές εκκρίσεις, οσμή, φαγούρα και πόνος. Κοινοί τύποι κολπίτιδας περιλαμβάνουν βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία προκύπτει από υπερανάπτυξη ενός από πολλών οργανισμών παρουσιάζουν συνήθως στο κόλπο σας? Μολύνσεις ζύμης, τα οποία συνήθως προκαλείται από ένα φυσικό μύκητα που ονομάζεται Candida albicans? Και τριχομονάδες, η οποία προκαλείται από ένα παράσιτο και είναι συχνά μεταδίδονται από το σεξ.
 • Χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Εάν τα δικαιολογητικά τους συνδέσμους και τους συνδετικούς ιστούς που συγκρατούν τη μήτρα στη θέση γίνονται αδύναμα, η μήτρα, της ουροδόχου κύστης ή του ορθού μπορεί να γλιστρούν προς τα κάτω μέσα στον κόλπο (πρόπτωση της μήτρας). Ως αποτέλεσμα, ο κόλπος και έλκεται προς τα κάτω.
 • Άλλες ασθένειες και συνθήκες. Κολπική κύστεις μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ή να είναι δύσκολο να εισάγετε ένα ταμπόν. Ο καρκίνος του κόλπου - η οποία μπορεί αρχικά να φαίνεται σαν κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση ή το φύλο - είναι επίσης μια σπάνια πιθανότητα.

Βλέπε επίσης

Vagina: τι είναι φυσιολογικό, τι δεν είναι

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της κολπικής προβλήματα;

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν παρατηρήσετε:

 • Μια αλλαγή στο χρώμα, την οσμή ή την ποσότητα των κολπικών εκκρίσεων - ειδικά όταν συνοδεύεται από πυρετό
 • Κολπική ερυθρότητα, κνησμός ή ερεθισμός
 • Κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων, μετά το σεξ ή μετά την εμμηνόπαυση
 • Μια μάζα ή διόγκωση στο κόλπο σας
 • Μια αίσθηση της πίεσης ή βάρους στο κόλπο σας

Μπορεί να μην χρειαστεί να δείτε το γιατρό σας κάθε φορά που έχετε ερεθισμός του κόλπου και την απαλλαγή, ιδιαίτερα εάν έχετε διαγνωστεί με κολπική μόλυνση ζύμης στο παρελθόν και που αντιμετωπίζετε παρόμοια σημεία και συμπτώματα. Ωστόσο, αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε ένα over-the-counter φάρμακα και τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τι μπορώ να κάνω για να κρατήσει τον κόλπο μου υγιείς;

Μπορείτε να πάρετε μέτρα για την προστασία του κόλπου υγεία σας και τη γενική υγεία. Για παράδειγμα:

 • Είναι σεξουαλικά υπεύθυνος. Χρησιμοποιούν προφυλακτικά ή να διατηρήσουν μια αμοιβαία μονογαμική σχέση με έναν εταίρο ο οποίος είναι δωρεάν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.
 • Πάρτε εμβολιαστεί εμβολιασμοί μπορεί να σας προστατεύσει από το ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), καθώς και της ηπατίτιδας Α και ηπατίτιδας Β -. Σοβαρές λοιμώξεις του ήπατος που μπορεί να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.
 • Πρακτική καλή υγιεινή. Μην κάνετε κολπικές πλύσεις ή να χρησιμοποιήσετε αρωματικά σαπούνια. Μην χρησιμοποιείτε γυναικεία σπρέι ή αρωματικά ταμπόν. Εάν χρησιμοποιείτε ερωτικά παιχνίδια, τον καθαρισμό τους μετά από κάθε χρήση.
 • Κάντε ασκήσεις Kegel. Οι ασκήσεις Kegel μπορεί να βοηθήσει τον τόνο μυών του πυελικού εδάφους. Απλά σφίξτε τους πυελικούς μυς σας, σαν να είστε διακοπή σας ροή των ούρων. Μόλις έχετε κρεμάστε από το, κάνουν τουλάχιστον τρία σετ των 10 ασκήσεις Kegel ημέρα.
 • Γνωρίστε τα φάρμακά σας. Συζητήστε τη χρήση φαρμάκων και τις πιθανές παρενέργειες του κόλπου με το γιατρό σας.
 • Περιορίστε την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε και μην καπνίζετε ή να κάνουν χρήση ναρκωτικών. Αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία. Η νικοτίνη μπορεί να αναστείλει τη σεξουαλική διέγερση. Αν είστε υπό την επήρεια, έχετε περισσότερες πιθανότητες να λάβουν τη σεξουαλική τους κινδύνους.

Αν και δεν είναι όλα τα κολπικά προβλήματα μπορούν να προληφθούν, τακτικές εξετάσεις μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα προβλήματα που επηρεάζουν τον κόλπο σας διαγνωστεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Μην αφήσετε την αμηχανία σας αποτρέψει από το να μιλάμε με το γιατρό σας για οποιεσδήποτε ανησυχίες που μπορεί να έχετε για την κολπική υγεία σας.

Βλέπε επίσης