Εξάρτηση από τη νικοτίνη

Ορισμός

Εξάρτηση από τη νικοτίνη - που ονομάζεται επίσης την εξάρτηση από τον καπνό - είναι ένας εθισμός στα προϊόντα καπνού που προκαλείται από το φάρμακο νικοτίνης. Εξάρτηση από τη νικοτίνη σημαίνει ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε τη χρήση της ουσίας, έστω και αν αυτό σας προκαλεί βλάβη.

Εξάρτηση από τη νικοτίνη. Μπορείτε δεν μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα.
Εξάρτηση από τη νικοτίνη. Μπορείτε δεν μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα.

Η νικοτίνη προκαλεί σωματική και την αλλαγή της διάθεσης επιδράσεις στον εγκέφαλο που είναι προσωρινά ευχάριστο. Αυτά τα αποτελέσματα σας κάνει να θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον καπνό και να οδηγήσει σε εξάρτηση. Ταυτόχρονα, διακοπή της χρήσης του καπνού προκαλεί συμπτώματα στέρησης, συμπεριλαμβανομένων ευερεθιστότητα και άγχος.

Ενώ είναι η νικοτίνη στον καπνό που προκαλεί την εξάρτηση από τη νικοτίνη, τα τοξικά αποτελέσματα του καπνού προκύπτουν από άλλες ουσίες του καπνού. Οι καπνιστές έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρκίνου από τους μη καπνιστές κάνουν.

Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό έχετε καπνίσει, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας. Πολλές αποτελεσματικές θεραπείες για την εξάρτηση από τη νικοτίνη είναι διαθέσιμα για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την απόσυρση και να σταματήσουν το κάπνισμα για το καλό. Ρωτήστε το γιατρό σας για βοήθεια.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Σε μερικούς ανθρώπους, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε ποσότητα καπνού μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε εξάρτηση από τη νικοτίνη. Σημάδια ότι μπορεί να εθιστεί περιλαμβάνουν:

 • Μπορείτε δεν μπορεί να σταματήσει το κάπνισμα. Έχετε κάνει μία ή περισσότερες σοβαρές, αλλά ανεπιτυχής, προσπαθεί να σταματήσει.
 • Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στέρησης όταν προσπαθείτε να σταματήσετε. Προσπάθειές σας να σταματήσει να προκαλέσει σωματική και διάθεση που σχετίζονται με σημεία και συμπτώματα, όπως η ισχυρή πόθους, άγχος, ευερεθιστότητα, ανησυχία, δυσκολία στη συγκέντρωση, καταθλιπτική διάθεση, απογοήτευση, θυμό, αυξημένη πείνα, αϋπνία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
 • Κρατάτε το κάπνισμα παρά τα προβλήματα υγείας. Ακόμα κι αν έχετε αναπτύξει προβλήματα με τους πνεύμονες ή την καρδιά σας, δεν ήταν σε θέση να σταματήσει.
 • Μπορείτε να εγκαταλείψει κοινωνικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες, προκειμένου να καπνίζουν. Μπορείτε να σταματήσετε να πηγαίνετε χωρίς καπνό εστιατόρια ή να σταματήσει την κοινωνικοποίηση με ορισμένα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους σας, επειδή δεν μπορείτε να καπνίζουν σε αυτές τις θέσεις ή καταστάσεις.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Δεν είστε μόνοι, αν έχετε προσπαθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά δεν ήταν σε θέση να σταματήσει για το καλό. Οι περισσότεροι καπνιστές κάνουν πολλές προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα πριν από την επίτευξη σταθερών, μακροχρόνια αποχή από το κάπνισμα.

Έχετε περισσότερες πιθανότητες να σταματήσει για το καλό αν ακολουθήσετε ένα σχέδιο θεραπείας που αντιμετωπίζει τόσο την σωματική και τις συμπεριφορικές πτυχές της εξάρτηση από τη νικοτίνη. Χρησιμοποιώντας φάρμακα και την εργασία με μια εξειδικευμένη θεραπεία του καπνού θα ενισχύσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας σας.

Ρωτήστε το γιατρό σας για να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας που λειτουργεί για σας ή για να σας συμβουλέψει για το πού να λάβετε βοήθεια για να σταματήσουν το κάπνισμα.

Αιτίες

Η νικοτίνη είναι η χημική ουσία στον καπνό που κρατά το κάπνισμα σας. Η νικοτίνη είναι πολύ εθιστικό όταν παραδίδονται στους πνεύμονες από την εισπνοή καπνού. Αυξάνει την απελευθέρωση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της διάθεσης και της συμπεριφοράς. Ένας από αυτούς τους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να ενεργοποιήσετε τα συναισθήματα της ευχαρίστησης. Βιώνοντας αυτές τις επιπτώσεις από τη νικοτίνη του καπνού είναι αυτό που κάνει τον καπνό τόσο εθιστικό.

Εξάρτηση από τη νικοτίνη περιλαμβάνει συμπεριφοράς, καθώς και φυσικούς παράγοντες. Συμπεριφορές και συνθήματα που μπορεί να συνδέσει με το κάπνισμα περιλαμβάνουν:

 • Ορισμένες ώρες της ημέρας, όπως το πρώτο πράγμα το πρωί, με καφέ το πρωί ή κατά τα διαλείμματα κατά την εργασία
 • Μετά από ένα γεύμα
 • Η κατανάλωση αλκοόλ
 • Ορισμένα μέρη ή τους φίλους σας
 • Μιλώντας στο τηλέφωνο
 • Αγχωτικές καταστάσεις ή όταν αισθάνεστε κάτω
 • Όραση ή την μυρωδιά του αναμμένο τσιγάρο
 • Οδηγώντας το αυτοκίνητό σας

Για να ξεπεράσει την εξάρτησή σας από τον καπνό, θα πρέπει να ασχοληθεί με τις συμπεριφορές και τις ρουτίνες που έχετε συνδέσει με το κάπνισμα.

Οι παράγοντες κινδύνου

Όποιος καπνίζει ή χρησιμοποιεί άλλες μορφές του καπνού είναι σε κίνδυνο εξάρτησης. Παράγοντες που επηρεάζουν εξάρτηση από τη νικοτίνη περιλαμβάνουν:

 • Γενετική. Τα γονίδια θα κληρονομήσει παίζουν ρόλο σε ορισμένες πτυχές της εξάρτηση από τη νικοτίνη. Η πιθανότητα ότι θα αρχίσουν το κάπνισμα και να κρατήσει το κάπνισμα μπορεί να είναι εν μέρει κληρονομική - γενετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με υποδοχείς στην επιφάνεια των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου σας ανταποκρίνεται σε υψηλές δόσεις της νικοτίνης που παραδίδεται από τα τσιγάρα.
 • Σπίτι και επιρροής των συνομηλίκων. Παιδιά που μεγαλώνουν με γονείς που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καπνιστές. Τα παιδιά με τους φίλους που καπνίζουν είναι επίσης πιο πιθανό να δοκιμάσουν τα τσιγάρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το κάπνισμα φαίνεται στις ταινίες και στο Διαδίκτυο μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να καπνίζουν.
 • Ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν το κάπνισμα κατά την παιδική ηλικία ή τα εφηβικά του χρόνια. Οι νεότεροι θα αρχίσουν το κάπνισμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ότι θα γίνει ένα βαρύ καπνιστή ως ενήλικας.
 • Η κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές ασθένειες. Οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD) ή άλλες μορφές ψυχικής ασθένειας είναι πιο πιθανό να είναι καπνιστές.
 • Η χρήση ουσιών. Οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών είναι πιο πιθανό να είναι καπνιστές.

Επιπλοκές

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 60 γνωστά καρκινογόνες χημικές ουσίες και χιλιάδες άλλες επιβλαβείς ουσίες. Ακόμη και "όλα τα φυσικά" ή φυτικά τσιγάρα έχουν τις χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για την υγεία σας. Όταν εισπνέετε καπνό, σας μεταφέρει σε αυτές τις χημικές ουσίες, οι οποίες φθάνουν τα περισσότερα από τα ζωτικά όργανα του σώματός σας.

Το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του σώματός σας, και πάνω από το 60 τοις εκατό των ανθρώπων που κρατούν το κάπνισμα, θα πεθάνουν εξαιτίας της. Οι γυναίκες καπνίστριες είναι τώρα διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τους άνδρες καπνιστές πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από τη χρήση καπνού. Οι αρνητικές επιδράσεις στην υγεία περιλαμβάνουν:

 • Καρκίνος του πνεύμονα και άλλες ασθένειες των πνευμόνων. Κάπνισμα προκαλεί σχεδόν 9 από τις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, καθώς και άλλες ασθένειες των πνευμόνων, όπως το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Το κάπνισμα κάνει επίσης το άσθμα επιδεινώνεται.
 • Άλλους καρκίνους. Κάπνισμα είναι μια σημαντική αιτία των καρκίνων του οισοφάγου, του λάρυγγα, του φάρυγγα (φάρυγγα) και το στόμα και σχετίζεται με καρκίνους της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος, του νεφρού και του τραχήλου, και κάποιες λευχαιμίες.
 • Καρδιά και το κυκλοφορικό προβλήματα του συστήματος. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο του θανάτου της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων (καρδιαγγειακών) νόσων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακόμη και το κάπνισμα μόλις τέσσερις παρα ένα τσιγάρα ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Εάν έχετε καρδιακή νόσο ή των αιμοφόρων αγγείων, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, το κάπνισμα επιδεινώνει την κατάστασή σας. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 50 τοις εκατό κατά το πρώτο έτος.
 • Διαβήτης. Κάπνισμα αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να θέσει το στάδιο για την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2. Εάν έχετε διαβήτη, το κάπνισμα μπορεί να επιταχύνει την πρόοδο των επιπλοκών, όπως προβλήματα στα νεφρά και τα μάτια της νόσου.
 • Προβλήματα στα μάτια. Κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η απώλεια της όρασης από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
 • Στειρότητα και ανικανότητα. Κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο στειρότητας στις γυναίκες και ο κίνδυνος της ανικανότητα στους άνδρες.
 • Κύηση και νεογέννητα επιπλοκές. Οι μητέρες που καπνίζουν κατά την εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο αποβολής, πρόωρου τοκετού, χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) σε νεογνά τους.
 • Κρυολόγημα, γρίπη και άλλες ασθένειες. Οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως το κοινό κρυολόγημα, γρίπη και βρογχίτιδα.
 • Αποδυναμωμένη αισθήσεις. Κάπνισμα νεκρώνει τις αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης, έτσι ώστε τα τρόφιμα δεν είναι τόσο νόστιμο.
 • Δόντια και ουλίτιδα. Κάπνισμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονής των ούλων (ουλίτιδα) και μια σοβαρή μόλυνση των ούλων που μπορεί να καταστρέψει το σύστημα υποστήριξης για τα δόντια (περιοδοντίτιδα).
 • Φυσική εμφάνιση. Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου μπορεί να αλλάξει τη δομή της επιδερμίδας σας, προκαλώντας πρόωρη γήρανση και τις ρυτίδες. Το κάπνισμα κιτρινίζει τα δόντια σας, επίσης, τα δάχτυλα και τα νύχια.
 • Οι κίνδυνοι για την οικογένειά σας. Nonsmoking συζύγους και συντρόφους των καπνιστών έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και καρδιοπάθεια σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν ζουν με έναν καπνιστή. Εάν καπνίζετε, τα παιδιά σας θα είναι πιο επιρρεπή σε SIDS, επιδείνωση του άσθματος, λοιμώξεις του αυτιού και τα κρυολογήματα.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας το γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας σας ή γενικό ιατρό. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Για να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας:

 • Εξετάστε τα ερεθίσματα. Κατάλογος των περιστάσεων όταν είστε πιο πιθανό να φτάσει για ένα τσιγάρο. Σε ποιες περιπτώσεις έχει το κάπνισμα γίνει ένα τελετουργικό; Υπάρχουν περιπτώσεις, όταν είστε λιγότερο πιθανό να καπνίζουν;
 • Απαριθμήστε τα τυχόν σωματικά συμπτώματα που είχατε που μπορεί να σχετίζονται με το κάπνισμα. Συμπεριλάβετε το χρονικό διάστημα που είχατε κάθε μία.
 • Λίστα βασικές προσωπικές πληροφορίες. Συμπεριλάβετε τυχόν έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Συμπεριλάβετε τυχόν βιταμίνες, βότανα και άλλα συμπληρώματα, καθώς και τις δόσεις.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφούν όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορείτε να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Κάντε μια λίστα με ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Λίστα ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό σε περίπτωση που τελειώσει ο χρόνος.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στέρησης όταν προσπαθείτε να σταματήσετε.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στέρησης όταν προσπαθείτε να σταματήσετε.

Για εξάρτηση από τη νικοτίνη, ορισμένα βασικά ερωτήματα για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Πιστεύετε ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλεί ή επιδείνωση άλλα προβλήματα υγείας μου;
 • Υπάρχει ακόμα χρόνος για την υγεία μου για να επωφεληθούν από την διακοπή του καπνίσματος;
 • Τι επιλογές θεραπείας φαίνεται πιο πιθανό να βοηθήσει στην κατάστασή μου;
 • Τι πρέπει να κάνω για να αρχίσετε να πάρει έτοιμο;
 • Μπορείτε να με παραπέμψετε σε έναν ειδικό ο οποίος μπορεί να με βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα;

Μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Να είστε έτοιμος να απαντήσει στις ερωτήσεις ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει χρονικά περιθώρια για να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο με. Μερικές ερωτήσεις ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει να περιλαμβάνει:

 • Πόσα τσιγάρα καπνίζετε την ημέρα; Πόσο σύντομα μετά το ξύπνημα καπνίζετε;
 • Έχετε ήδη προσπαθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα; Αν ναι, τι συνέβη; Τι δούλεψε; Τι δεν λειτούργησε;
 • Τι είναι το κίνητρο για να σταματήσουν το κάπνισμα τώρα;
 • Έχετε κάποια σωματικά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή νόσο ή διαβήτη, που υποψιάζεστε ότι έχουν σχέση με το κάπνισμα;
 • Είναι μέλη της οικογένειας ή τους συναδέλφους που καπνίζουν μαζί σας εκεί;
 • Έχετε τυχόν περιορισμούς στον τρόπο ζωής που σχετίζονται με το κάπνισμα, όπως η δυσκολία παίζοντας αθλήματα ή να κάνουν άλλες φυσικές δραστηριότητες;
 • Έχει το κάπνισμα προκάλεσε προβλήματα στη δουλειά ή στις σχέσεις σας;
 • Έχετε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος;
 • Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη διακοπή του καπνίσματος;
 • Θα τους αγαπημένους σας στηρίξει την προσπάθειά σας να κόψετε το κάπνισμα;
 • Πόσο σίγουροι είστε ότι θα είναι σε θέση να σταματήσει;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να σας υποβάλει ερωτήσεις ή έχετε συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για να πάρετε μια αίσθηση του πόσο εξαρτάται είστε σε νικοτίνη. Τα περισσότερα τσιγάρα που καπνίζετε κάθε μέρα και όσο πιο γρήγορα μπορείτε καπνίζουν μετά το ξύπνημα, τόσο περισσότερο εξαρτάται από σας. Γνωρίζοντας το βαθμό σας από την εξάρτηση θα βοηθήσει το γιατρό σας να καθορίσει το καλύτερο σχέδιο θεραπείας για σας.

Στη διάγνωση εξάρτηση από τη νικοτίνη, ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει κριτήρια στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM), που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία. Αυτό το εγχειρίδιο που χρησιμοποιείται από τους παρόχους ψυχικής υγείας για να τους βοηθήσει να διαγνώσουν τις συνθήκες και από τις ασφαλιστικές εταιρείες να επιστρέψει για θεραπεία.

Θεραπείες και φάρμακα

Το κάπνισμα είναι η πιο αποτρέψιμη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ για την υγεία σας θα επωφεληθούν σχεδόν αμέσως αν σταματήσετε το κάπνισμα. Οι νεότεροι καπνιστές που σταματούν να έχουν ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής, και ακόμη μεγαλύτερα καπνιστές που σταματούν προσθέσει χρόνια και την ποιότητα με το προσδόκιμο ζωής τους.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Γενικού Χειρουργού, ένα χρόνο μετά τη διακοπή, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής μειώνεται απότομα. Μετά από δύο έως πέντε έτη, ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να μειωθεί σε αυτόν ενός μη καπνιστή. Και στα 10 χρόνια, τον κίνδυνο του καρκίνου μπορεί να μειωθεί περίπου στο μισό λόγω ενός καπνιστή.

Όπως και οι περισσότεροι καπνιστές, πιθανώς έχετε κάνει τουλάχιστον μια σοβαρή προσπάθεια να σταματήσει. Αλλά είναι σπάνιο να σταματήσουν το κάπνισμα στην πρώτη προσπάθεια σας - ειδικά αν προσπαθήσουμε να το κάνουμε χωρίς βοήθεια. Είσαι πολύ πιο πιθανό να σταματήσει, αν χρησιμοποιείτε τα φάρμακα και την παροχή συμβουλών, που έχουν και οι δύο έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές, ειδικά σε συνδυασμό.

Φάρμακα
Πολλές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας αντικατάστασης νικοτίνης και μη-νικοτίνης φάρμακα, έχει εγκριθεί ως ασφαλής και αποτελεσματική στη θεραπεία της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Χρησιμοποιώντας περισσότερα από ένα φάρμακο μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, συνδυάζοντας μεγαλύτερη φαρμακευτική αγωγή που ενεργεί με ένα βραχείας δράσης προϊόν αντικατάστασης νικοτίνης μπορεί να είναι ευεργετική. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη σωστή θεραπεία για εσάς.

Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, θα καπνίζουν λιγότερα από 10 τσιγάρα την ημέρα, ή είστε κάτω των 18 ετών, μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε over-the-counter προϊόντα υποκατάστασης της νικοτίνης.

Θεραπεία υποκατάστασης της νικοτίνης
Η θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης σας δίνει νικοτίνη χωρίς τις άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες στον καπνό. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι η νικοτίνη προκαλεί καρκίνο, αλλά αυτό δεν είναι η περίπτωση.

Η νικοτίνη φάρμακα υποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένων των patches, γόμες, παστίλιες, ρινικό σπρέι και εισπνοής, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση δύσκολη συμπτώματα στέρησης και τους πόθους. Η καλύτερη στιγμή για να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη νικοτίνη φάρμακο αντικατάστασης κατά την ημερομηνία που έχετε ορίσει για να σταματήσουν το κάπνισμα. Μερικοί καπνιστές αρχίζουν νωρίτερα, προκειμένου να μειώσουν το κάπνισμα στο δρόμο τους για να σταματήσει εντελώς.

Τα περισσότερα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης είναι διαθέσιμες over-the-counter:

 • Έμπλαστρο νικοτίνης (Nicoderm CQ, Habitrol, κ.ά.). Το έμπλαστρο νικοτίνης παραδίδει μέσω του δέρματός σας και στην κυκλοφορία του αίματός σας. Μπορείτε να φοράτε ένα νέο έμπλαστρο κάθε μέρα. Η διάρκεια της θεραπείας συνήθως διαρκεί για οκτώ εβδομάδες ή και περισσότερο. Αν δεν ήταν σε θέση να σταματήσει εντελώς το κάπνισμα μετά από δύο εβδομάδες ή έτσι της θεραπείας, ρωτήστε το γιατρό σας για βοήθεια στην προσαρμογή της δόσης του επιθέματος ή να προσθέσετε ένα άλλο φάρμακο.
 • Τσίχλες νικοτίνης (Nicorette, κ.ά.). Αυτή η τσίχλα νικοτίνης παραδίδει στο αίμα σας μέσω της επένδυσης του στόματός σας. Είναι διαθέσιμο σε 2 χιλιοστόγραμμα (mg) δόση για την τακτική τους καπνιστές και μια δόση 4 mg-για βαρείς καπνιστές. Η τσίχλα νικοτίνης είναι συχνά συνιστάται να περιορίσει τους πόθους. Μασήστε την τσίχλα για λίγες φορές μέχρι να νιώσετε ένα ήπιο μυρμήγκιασμα ή πιπεράτη γεύση, τότε παρκάρετε το κόμμι ανάμεσα στο μάγουλα και τα ούλα σας για μερικά λεπτά. Αυτό το μάσημα και στάθμευσης επιτρέπει τη νικοτίνη να απορροφηθεί σταδιακά στο αίμα σας. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ή η σωστή διατροφή πριν, κατά τη χρήση, ή το δικαίωμα μετά την τσίχλα νικοτίνης. Ο στόχος είναι να μειωθεί το ποσό και να εξαλείψει την ανάγκη για το κόμμι σε περίπου τρεις μήνες.
 • Παστίλια νικοτίνης (διαπράξουν, Nicorette μίνι παστίλια). Αυτή η παστίλια διαλύεται στο στόμα σας και, όπως τσίχλες νικοτίνης, παραδίδει τη νικοτίνη μέσω της επένδυσης του στόματός σας. Οι παστίλιες είναι διαθέσιμα σε μια δόση 2-mg για την τακτική τους καπνιστές και μία δόση 4-mg για βαρείς καπνιστές. Τοποθετήστε την παστίλια στο στόμα σας ανάμεσα από τα ούλα και το μάγουλό σας ή κάτω από τη γλώσσα σας και αφήστε το να διαλυθεί. Θα ξεκινήσω με μια παστίλια κάθε μία έως δύο ώρες και σταδιακά να αυξήσει το χρονικό διάστημα μεταξύ παστίλιες. Αποφύγετε την κατανάλωση τίποτα σωστά πριν, κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την παστίλια.

Αυτά τα προϊόντα αντικατάστασης νικοτίνης είναι διαθέσιμο από τη συνταγή:

 • Η νικοτίνη ρινικό εκνέφωμα (Nicotrol NS). Η νικοτίνη σε αυτό το προϊόν, ψεκάζεται απευθείας σε κάθε ρουθούνι, απορροφάται μέσω των ρινικών μεμβρανών σας στα αιμοφόρα αγγεία σας. Το ρινικό εκνέφωμα αποδίδει νικοτίνη λίγο πιο γρήγορα από ό, τι το κόμμι, παστίλιες ή το έμπλαστρο, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Είναι συνήθως συνταγογραφείται για περιόδους τριών μηνών για μέχρι και έξι μήνες. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ρινική ερεθισμό.
 • Η νικοτίνη εισπνοής (Nicotrol). Αυτή η συσκευή έχει σχήμα κάτι σαν μια πίπα. Μπορείτε φούσκα σε αυτό, και θα παρέχει ατμό νικοτίνης στο στόμα σας. Θα απορροφούν τη νικοτίνη μέσω της επένδυσης στο στόμα σας, όπου στη συνέχεια εισέρχεται στο αίμα σας. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι το στόμα ή ερεθισμός του λαιμού και περιστασιακά βήχα.

Μη νικοτίνης φάρμακα
Φάρμακα που δεν περιέχουν νικοτίνη περιλαμβάνουν:

 • Η βουπροπιόνη (Zyban, Wellbutrin). Το αντικαταθλιπτικό φάρμακο βουπροπιόνη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, χημικών ουσιών του εγκεφάλου που ενισχύονται επίσης από τη νικοτίνη. Η βουπροπιόνη μπορεί να συνταγογραφείται μαζί με ένα έμπλαστρο νικοτίνης. Συνήθως ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει να αρχίσετε βουπροπιόνη μία εβδομάδα πριν από τη διακοπή του καπνίσματος. Η βουπροπιόνη έχει το πλεονέκτημα της βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση αύξηση του σωματικού βάρους μετά την διακοπή του καπνίσματος. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου και ξηροστομία. Αν έχετε ιστορικό κρίσεων ή σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, όπως ένα κάταγμα κρανίου, δεν πρέπει να πάρετε αυτό το φάρμακο.
 • Η βαρενικλίνη (Chantix). Αυτό το φάρμακο δρα στους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλο, μειώνοντας τα συμπτώματα στέρησης και παράλληλα μειώνει τα συναισθήματα της ευχαρίστησης που παίρνετε από το κάπνισμα. Συνήθως ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει να αρχίσετε τη βαρενικλίνη μία εβδομάδα πριν από τη διακοπή του καπνίσματος. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, κεφαλαλγία, αϋπνία και έντονα όνειρα. Σπάνια, η βαρενικλίνη έχει συσχετιστεί με σοβαρά ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως καταθλιπτική διάθεση, διέγερση και σκέψεις αυτοκτονίας.
 • Νορτριπτυλίνη (Pamelor). Αυτή τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά έχει αποδειχθεί για να βοηθήσει τους καπνιστές να σταματήσουν. Δρα με την αύξηση των επιπέδων της νορεπινεφρίνης νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Μπορεί να χορηγηθούν αν άλλα φάρμακα για τη διακοπή της χρήσης του καπνού δεν βοηθούν. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ξηροστομία.

Συμβουλευτική, ομάδες υποστήριξης και άλλων προγραμμάτων
Συνδυάζοντας τα φάρμακα με συμπεριφορικές συμβουλευτικές παρέχει την καλύτερη ευκαιρία για τη δημιουργία μακρόχρονης αποχής του καπνίσματος. Τα φάρμακα να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα στέρησης, ενώ οι συμπεριφορικές θεραπείες σας βοηθήσει να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζεστε για να αποφύγετε τον καπνό σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Όσο περισσότερο χρόνο που περνάτε με έναν σύμβουλο, η καλύτερα αποτελέσματα η θεραπεία σας θα είναι.

Διάφοροι τύποι συμβουλευτική και υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει με τη διακοπή του καπνίσματος:

 • Τηλεφωνικών συμβουλών. Δεν έχει σημασία όπου ζείτε, μπορείτε να επωφεληθείτε από την παροχή συμβουλών τηλέφωνο για να σας βοηθήσει να εγκαταλείψουν τον καπνό. Κάθε κράτος των ΗΠΑ έχει μια τηλεφωνική γραμμή εγκαταλείψει, και ορισμένοι έχουν περισσότερες από μία. Για να βρείτε τις επιλογές στο κράτος σας, καλέστε 800-QUIT-NOW (800-784-8669).
 • Ατομική ή ομαδική πρόγραμμα παροχής συμβουλών. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τοπικές ομάδες υποστήριξης ή ένα πρόγραμμα θεραπείας όπου συμβουλευτική παρέχεται από έναν ειδικό επεξεργασίας καπνού. Συμβουλευτική σας βοηθά να μάθουν τις τεχνικές για την προετοιμασία για να σταματήσουν το κάπνισμα και παρέχει υποστήριξη για σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Πολλά νοσοκομεία, τα σχέδια της υγειονομικής περίθαλψης, των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης και οι εργοδότες προσφέρουν προγράμματα θεραπείας ή έχουν ειδικούς επεξεργασίας του καπνού, που έχουν πιστοποιηθεί για την παροχή θεραπείας για την εξάρτηση από τη νικοτίνη. Η νικοτίνη Ανώνυμος ομάδες είναι διαθέσιμα σε πολλές τοποθεσίες για την παροχή υποστήριξης για τους καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα. Ορισμένα ιατρικά κέντρα παρέχουν οικιστικών προγραμμάτων θεραπείας - η παροχή των πιο εντατική θεραπεία.
 • Προγράμματα που βασίζονται στο Internet. Πολλές ιστοσελίδες προσφέρουν την υποστήριξη και τις στρατηγικές για τους ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα. BecomeAnEX είναι δωρεάν και παρέχει πληροφορίες και τεχνικές, καθώς και τα blogs, forums της κοινότητας, να ζητήσει από τον εμπειρογνώμονα και πολλά άλλα χαρακτηριστικά. Υπηρεσίες μηνυμάτων κειμένου, συμπεριλαμβανομένων των εξατομικευμένων στοιχείων υπενθυμίσεις σχετικά με ένα σχέδιο σταματήσουν το κάπνισμα, επίσης, μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη.

Μέθοδοι για την αποφυγή
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι τα προϊόντα αυτά εργάζονται για να βοηθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα και λίγα είναι γνωστά για την ασφάλειά τους.

 • Προϊόντα που ισχυρίζονται ότι για την αποτροπή του καπνίσματος. Αυτό περιλαμβάνει τα προϊόντα που αλλάζουν τη γεύση του καπνού, ειδικές δίαιτες για να περιορίσει τους πόθους νικοτίνης και συνδυασμούς βιταμινών στην αγορά ως βοηθήματα για την διακοπή του καπνίσματος.
 • Βότανα και συμπληρώματα. Ομοιοπαθητικά ενισχύσεις και τα βοτανικά συμπληρώματα που δεν ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έτσι ώστε να μην χρειάζεται να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.
 • Γλειφιτζούρια νικοτίνης και βάλσαμα. Προϊόντα που περιέχουν νικοτίνη σαλικυλικό δεν έχουν εγκριθεί από την FDA, και αυτά τα προϊόντα ενέχουν κίνδυνο για την ακούσια χρήση από παιδιά.
 • Ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-τσιγάρα). Άρωμα ομίχλη που περιέχουν νικοτίνη που μοιάζει με καπνό είναι διογκωμένο μέσω ενός συστήματος που μοιάζει με τσιγάρο. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των ατμών e-τσιγάρο και την ποσότητα της νικοτίνης που παρέχονται.
 • Ύπνωση. Παρά το γεγονός ότι κανένα στοιχείο δε στηρίζει τη χρήση της ύπνωσης στη διακοπή του καπνίσματος, μερικοί άνθρωποι λένε ότι θεωρούν ότι είναι χρήσιμο. Εάν επιλέξετε να συνεχίσει την ύπνωση, μιλήστε με το γιατρό σας για την εύρεση ενός αξιόπιστου hypnotherapist.

Καπνού σε οποιαδήποτε μορφή δεν είναι ασφαλής. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση του:

 • Απορροφήσιμα προϊόντων καπνού. Σακουλάκια καπνού, παστίλιες, ταινίες ή άλλα προϊόντα που περιέχουν μικρές ποσότητες των προϊόντων καπνού και νικοτίνης που κατέχουν ή να διαλυθεί στο στόμα σας. Αυτά τα προϊόντα καπνού που χρησιμοποιείται από τους καπνιστές σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που θα σας βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα και λίγα είναι γνωστά για τις επιπτώσεις στην υγεία τους.
 • Άκαπνων προϊόντων καπνού και ταμπάκο (snus). Αυτά τα προϊόντα περιέχουν νικοτίνη σε ποσότητες παρόμοιες με τσιγάρα και να αυξήσει τον κίνδυνο του στόματος και του λαιμού του καρκίνου, των δοντιών και των ούλων ασθένειες και άλλα προβλήματα υγείας.
 • Αγωγοί και πούρα. Αυτά τα προϊόντα έχουν παρόμοια, αν και λιγότερο συχνή, κινδύνους για την υγεία με τα τσιγάρα, και δεν είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση.
 • Ναργιλέδες (ναργιλέδες). Πρόκειται για σωλήνες νερού που καίνε τον καπνό, και ο καπνός εισπνέεται μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα. Δεν είναι ασφαλέστερα από ό, τι τα τσιγάρα. Το νερό δεν φιλτράρει τις τοξίνες στον καπνό και το νερό και ο σωλήνας έχει ένα κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων.
 • Αρωματικά τσιγάρα. Γαρύφαλλο τσιγάρα (kreteks) και αρωματισμένα τσιγάρα (bidis) φέρουν τους ίδιους κινδύνους για την υγεία, όπως το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων και μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα υγείας. Αν και δεν είναι νόμιμη στην Ευρώπη, είναι ακόμα διαθέσιμη σε ορισμένες χώρες.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο για τη διαχείριση των συμπτωμάτων απόσυρσης νικοτίνης. Τα συμπτώματα στέρησης είναι συνήθως η πιο έντονη κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Μπορούν να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, με τη μείωση της έντασης.

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα συμπτώματα στέρησης νικοτίνης περάσει μέσα σε ένα μήνα, μπορεί περιστασιακά να ζήσετε μια έντονη επιθυμία ή επιθυμία να καπνίσω μήνες μετά τη διακοπή. Εναύσματα ή συνθήματα που συνδέονται με το κάπνισμα σας μπορεί να προκαλέσει αυτές τις παρορμήσεις ή πόθους.

Εδώ είναι τι μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα στέρησης νικοτίνης:

 • Να ασκείστε τακτικά. Τακτική σωματική δραστηριότητα έχει βρεθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα στέρησης και να βοηθήσει τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Η άσκηση βοηθά επίσης να αποφευχθεί πιθανή αύξηση του σωματικού βάρους συνδέεται συχνά με τη διακοπή του.
 • Περίμενε έξω πόθους. Πόθους ή προτρέπει συνήθως διαρκούν λιγότερο από πέντε λεπτά. Πλύνετε τα πιάτα, να πάει για έναν περίπατο ή να έχουν ένα υγιεινό σνακ, όπως τα καρότα, ένα μήλο ή ηλιόσποροι, η οποία θα κρατήσει το στόμα σας απασχολημένο. Συνέχιση κάτι που κρατά τα χέρια σας απασχολημένα, και προτού να το ξέρετε, η παρόρμηση θα περάσει. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να απαλλαγείτε από προμήθειες καπνού, όταν αποφασίσετε να το κόψετε. Μην αποθηκεύετε ένα πακέτο just-in-case.
 • Προσδιορίστε εκλογικεύσεις. Αν βρείτε τον εαυτό σας σκέφτεται, "Θα καπνίζουν μόνο ένα για να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή" ή "Just one δεν θα βλάψει,« να αναγνωρίσει ως ένα μήνυμα που μπορεί να εκτροχιάσουν το σχέδιό σας. Εξετάστε τους λόγους σας για την εγκατάλειψη, και να αντικαταστήσει αυτή τη σκέψη με κάτι θετικό για να υποστηρίξει ακινητοποίησης.
 • Μιλήστε σε ένα άτομο υποστήριξης. Εάν αισθάνεστε άγχος ή κατάθλιψη ή χρειάζονται ενθάρρυνση, ένα άτομο υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μέσα από μια δύσκολη πόθο.
 • Αποφύγετε καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Γνωρίστε ωθήσεις σας, και μείνετε μακριά από ανθρώπους, τόπους και καταστάσεις που σας βάλει στον πειρασμό να καπνίσουν.
 • Να είστε ρεαλιστές σχετικά με την ενέργεια και το χρόνο που χρειάζεται για να σταματήσουν το κάπνισμα. Ρυθμίστε το πρόγραμμά σας σε ένα ελαφρύτερο φόρτο εργασίας. Πάρτε το χρόνο για να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό ή απλά να χαλαρώσετε.
 • Τρώτε τακτικά, υγιεινά γεύματα. Συμπεριλάβετε πολλά φρούτα και λαχανικά και να πίνουν περισσότερο νερό.

Βλέπε επίσης

Αντιμέτωποι και υποστήριξη

Για να μείνετε χωρίς καπνό πάνω από τη μεγάλη απόσταση, σκεφτείτε αυτές τις συμβουλές:

 • Μείνετε κίνητρα. Αποφασίστε να σταματήσουν το κάπνισμα, να πάρει μια ημερομηνία και να δημιουργήσει ένα σχέδιο για να το κάνει να συμβεί. Ξεκινήστε με τη σκέψη για τα ανάμεικτα συναισθήματα που μπορεί να έχετε σχετικά με το κάπνισμα. Στη συνέχεια, κάνει μια λίστα με τους λόγους για τη διακοπή του καπνίσματος.
 • Μην αποθαρρύνεστε αν γλιστρήσετε. Θυμηθείτε, είναι κοινό να καταργηθούν, και μερικές φορές υποτροπιάζουν. Αλλά ο στόχος σας δεν είναι το κάπνισμα σε όλους - ακόμη και το φως ή περιστασιακή κάπνισμα είναι επικίνδυνο. Μπορείτε να μάθετε από τις εμπειρίες του παρελθόντος σχετικά με το τι μπορεί να οδήγησε σε ένα χρονικό ή υποτροπή. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, θα είναι ισχυρότερη κατά την επόμενη προσπάθειά σας.
 • Προσδιορίστε σημαντικές ωθήσεις του καπνίσματος και τις προκλήσεις σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να λύσει τα προβλήματα και να έχουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου.
 • Ζητήστε υποστήριξη. Κοινωνική υποστήριξη είναι το κλειδί για την επίτευξη μιας σταθερής και σταθερή, χωρίς καπνό ζωή. Ζητήστε από την οικογένεια, τους φίλους σας και τους συναδέλφους για την υποστήριξη και ενθάρρυνση. Να είναι άμεση, και να τους αφήσουμε να γνωρίζουν τι ακριβώς σας βοηθά περισσότερο.
 • Πρακτική θετική αυτο-talk. Σκεφτείτε ένα ή δύο φράσεις που χρησιμοποιούνται κατ 'επανάληψη για την ενθάρρυνση, όπως "Είμαι ευγνώμων να είναι απαλλαγμένα από καπνό."
 • Ρυθμίστε την απαγόρευση του καπνίσματος όρια. Εάν υπάρχει ένα άλλο καπνιστής στο σπίτι σας, να θέτει όρια, κάνοντας το σπίτι και το αυτοκίνητό σας χωρίς καπνό. Ρωτήστε το κάπνισμα συναδέλφους να μην σας προσφέρει ένα τσιγάρο ή να σας καλέσει έξω για ένα διάλειμμα καπνού.
 • Επανεξετάζει σε τακτά διαστήματα τα οφέλη που παίρνετε από την εγκατάλειψη. Οι βραχυπρόθεσμες παροχές περιλαμβάνουν ευκολότερη αναπνοή, εξοικονομώντας χρήματα και έχουν την καλύτερη ρούχα μυρωδιά. Μακροπρόθεσμα οφέλη περιλαμβάνουν χαμηλότερο κίνδυνο της νόσου, αυξάνει τις πιθανότητες για μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και ένα πιο υγιεινό περιβάλλον για την οικογένειά σας. Προσθέστε έως και πόσα χρήματα έχετε αποθηκεύσει.
 • Αποφύγετε το αλκοόλ. Αλκοόλ είναι μια κατάσταση υψηλού κινδύνου. Αποφύγετε καταστάσεις κατανάλωσης έως ότου είστε σίγουροι ότι μπορείτε να παραμείνει χωρίς καπνό.
 • Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Αγοράστε ένα περιοδικό, πηγαίνετε στο πάρκο, συναντήσετε έναν φίλο για το μεσημεριανό γεύμα ή να λάβει μια τάξη.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εξάρτησης από τον καπνό είναι να μην καπνίζουν στην πρώτη θέση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψει τα παιδιά σας από το κάπνισμα είναι να μην καπνίζουν οι ίδιοι. Εάν είστε ένας γονέας που καπνίζει, τα μικρότερα παιδιά σας όταν κόψετε το κάπνισμα, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να γίνουν οι ίδιοι καπνιστές.

Ακόμα κι αν δεν καπνίζετε, είναι εδώ μερικά πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε ως γονέας:

 • Προώθηση ενός περιβάλλοντος χωρίς καπνό. Υποστήριξη νομοθεσία για να κάνουν όλοι οι χώροι εργασίας χωρίς καπνό. Ενθαρρύνετε την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια ή άλλους χώρους όπου έφηβος σας μπορεί να λειτουργήσει.
 • Υποστήριξη νομοθεσίας να αυξηθούν οι φόροι στα προϊόντα καπνού. Οι υψηλότερες τιμές αποθαρρύνουν τους εφήβους από το να αρχίσουν το κάπνισμα. Οι υψηλότερες τιμές για τα προϊόντα καπνού, σε συνδυασμό με νόμους απαγόρευσης του καπνίσματος στο χώρο εργασίας, είναι οι πιο αποτελεσματικές πολιτικές για τη δημόσια υγεία για τη μείωση του καπνίσματος σε ενήλικες και αποτροπή των νέων από ποτέ την έναρξη.
 • Συζήτηση με τους εφήβους σας. Ρωτήστε αν οι φίλοι τους καπνίζουν. Οι περισσότεροι έφηβοι καπνίζουν το πρώτο τους τσιγάρο με ένα φίλο που καπνίζει ήδη. Αφήστε το παιδί σας να ξέρετε ότι άλλες μορφές του καπνού, συμπεριλαμβανομένων των πούρων και καπνού χωρίς καύση, φέρει επίσης σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.
 • Μάθετε τι τα παιδιά σας, σκεφτείτε για το κάπνισμα. Ζητήστε τους να διαβάσετε αυτό το άρθρο, έτσι ώστε να μπορείτε να το συζητήσουμε μαζί. Μπορείτε μπορεί να είναι μια μεγάλη επιρροή για το αν τα παιδιά σας να καπνίζουν, παρά τα όσα βλέπουν στις ταινίες και στο Διαδίκτυο.
 • Βοηθήστε τα παιδιά σας να εξερευνήσουν τα προσωπικά συναισθήματα. Χρησιμοποιήστε nonjudgmental ερωτήσεις και τις πρόβες με τους πώς θα μπορούσε να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις όσον αφορά την αμοιβαία πίεση και το κάπνισμα.
 • Σημειώστε τις κοινωνικές επιπτώσεις. Υπενθυμίστε έφηβος σας ότι το κάπνισμα σας δίνει την κακή αναπνοή και κάνει τα μαλλιά σας και τα ρούχα μυρίζουν.
 • Εργασία με τα σχολεία σας. Γίνετε δραστηριοποιούνται στην κοινότητα και το σχολείο προγράμματα διακοπής καπνίσματος.

Βλέπε επίσης