Ρινορραγίες

Ορισμός

Ρινορραγίες περιλαμβάνουν αιμορραγία από το εσωτερικό της μύτης σας. Πολλοί άνθρωποι έχουν περιστασιακές ρινορραγίες, επίσης γνωστή ως επίσταξη (ep-θη-STAK-SIS). Ρινορραγίες μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά γενικά είναι μια μικρή ενόχληση. Συχνές αιμορραγίες της μύτης είναι εκείνα που συμβαίνουν περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα.

Ζητήστε ιατρική βοήθεια, αν ρινορραγίες είναι σοβαρά, διαρκούν περισσότερο από 30 λεπτά, παρεμβαίνει με την αναπνοή ή να ακολουθήσει έναν τραυματισμό.

Αιτίες

Η επένδυση της μύτης σας περιέχει πολλά μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια και είναι εύκολα να καταστραφεί.

Οι δύο πιο κοινές αιτίες των ρινορραγίες είναι:

  • Ο ξηρός αέρας - όταν ρινικές μεμβράνες σας στεγνώσει, είναι πιο επιρρεπή σε αιμορραγία και μολύνσεις
  • Picking μύτη

Άλλες αιτίες ρινορραγίες περιλαμβάνουν:

Λιγότερο συχνές αιτίες ρινορραγίες περιλαμβάνουν:

Οι μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει τη σύνδεση μεταξύ υψηλή αρτηριακή πίεση και τις αιμορραγίες της μύτης. Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία, εάν έχετε μια αιμορραγία της μύτης.

Οι αιτίες που εμφανίζονται εδώ συνήθως συνδέονται με αυτό το σύμπτωμα. Εργασία με το γιατρό σας ή άλλο επαγγελματία υγειονομικής περίθαλψης για μια ακριβή διάγνωση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Οι περισσότερες ρινορραγίες δεν είναι σοβαρές και θα σταματήσουν από μόνοι τους, είτε σύμφωνα με self-care μέτρα.

Ζητούν επείγουσα ιατρική φροντίδα αν αιμορραγία από τη μύτη σας:

  • Περιλαμβάνει μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ποσότητα του αίματος
  • Καθιστά δύσκολο για σας να αναπνεύσει
  • Δεν θα σταματήσει μετά από 30 λεπτά, ακόμη και με τη συμπίεση
  • Εμφανίζεται μετά από έναν τραυματισμό, όπως ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα

Μην οδηγείτε τον εαυτό σας σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης, αν έχετε χάσει πολύ αίμα. Καλέστε το 911 ή τοπικό αριθμό έκτακτης ανάγκης σας ή να έχετε κάποιον να σας οδηγήσει.

Ρινορραγίες. Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Ρινορραγίες. Αναζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε συχνές ρινορραγίες, ακόμη και αν μπορείτε να τους σταματήσει αρκετά εύκολα. Είναι σημαντικό να καθοριστεί η αιτία των συχνών ρινορραγίες.

Self-care μέτρα για περιστασιακές ρινορραγίες περιλαμβάνουν:

  • Καθίστε σε όρθια θέση και να κλίνει προς τα εμπρός. Με την παραμονή σε όρθια θέση, θα μειώσει την πίεση του αίματος στις φλέβες της μύτης σας. Αυτό αποθαρρύνει την περαιτέρω αιμορραγία. Καθισμένος μπροστά θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την κατάποση του αίματος, η οποία μπορεί να ερεθίσει το στομάχι σας.
  • Πιάστε τη μύτη σας. Χρησιμοποιήστε τον αντίχειρα και το δείκτη για να τσιμπήσετε τα δύο ρουθούνια κλείσει, ακόμη και αν μόνο η μία πλευρά είναι η αιμορραγία. Εκπνεύστε από το στόμα σας. Συνεχίστε να τσιμπήσετε για πέντε έως 10 λεπτά. Αυτός ο ελιγμός ασκεί πίεση στην αιμορραγία σημείο του ρινικού διαφράγματος και συχνά σταματά τη ροή του αίματος.
  • Επαναλάβετε. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει, επαναλάβετε αυτά τα βήματα μέχρι συνολικά 15 λεπτά.

Αφού έχει σταματήσει η αιμορραγία, να το κρατήσει από την έναρξη και πάλι, μην επιλέξετε ή να φυσήξετε τη μύτη σας και να μην λυγίσει κάτω για αρκετές ώρες. Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλότερα από το επίπεδο της καρδιάς σας.