Να πάρει έγκυος

Η γυναικεία γονιμότητα: Γιατί μετράνε επιλογές στον τρόπο ζωής

Η γυναικεία γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από τις επιλογές του τρόπου ζωής σας. Σκεφτείτε απλά βήματα για να κρατήσει αναπαραγωγικό σας σύστημα υγιές.

Αν είστε ελπίζοντας να μείνετε έγκυος τώρα ή στο μέλλον, μπορεί να αναρωτιέστε για τη γονιμότητά σας και αν μπορείτε να το βελτιώσει. Ορισμένοι παράγοντες μπορεί να είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σας - όπως τα ιατρικά θέματα που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα - αλλά αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Επιλογές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα σας, πάρα πολύ.

Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για να προωθήσει και να προστατεύσει τη γονιμότητά σας.

Τι είναι η γυναικεία γονιμότητα;

Η γυναικεία γονιμότητα είναι η ικανότητα μιας γυναίκας να συλλάβει ένα βιολογικό παιδί. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορεί να αμφισβητήσει τη γονιμότητα σας, εάν έχετε προσπαθήσει να πάρει έγκυος με συχνή, το σεξ χωρίς προφυλάξεις για τουλάχιστον ένα χρόνο - ή τουλάχιστον έξι μήνες, αν είστε άνω των 35 ετών - χωρίς επιτυχία.

Τι προκαλεί θηλυκά προβλήματα γονιμότητας;

Να πάρει έγκυος. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
Να πάρει έγκυος. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

Διάφορα ιατρικά θέματα μπορούν να συμβάλουν στην θηλυκά προβλήματα γονιμότητας, όπως οι εξής:

 • Συνθήκες που επηρεάζουν την ωορρηξία
 • Συνθήκες που επηρεάζουν τη μήτρα
 • Απόφραξη των σαλπίγγων, συχνά προκαλείται από φλεγμονώδη νόσο της πυέλου - μια μόλυνση των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων
 • Ενδομητρίωση - μια κατάσταση στην οποία ιστού που κανονικά γραμμές το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται εκτός της μήτρας

Η ηλικία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα. Η καθυστέρηση της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ότι θα είστε σε θέση να συλλάβουν. Αυγά Μια ηλικιωμένη γυναίκα δεν γονιμοποιούνται τόσο εύκολα όσο τα αυγά μια νεότερη γυναίκα - και δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί κανονικά, ακόμη και μετά την γονιμοποίηση.

Βλέπε επίσης

Η γυναικεία γονιμότητα: Γιατί μετράνε επιλογές στον τρόπο ζωής

Τι μπορώ να κάνω για την προώθηση της γυναικείας γονιμότητας;

Υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής μπορεί να σας βοηθήσει την προώθηση της γονιμότητας. Για παράδειγμα:

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Όντας υπέρβαρος ή πολύ μειωμένο βάρος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ορμονών και αναστέλλουν την κανονική ωορρηξία. Διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να αυξήσει τη συχνότητα της ωορρηξίας και την πιθανότητα εγκυμοσύνης.
 • Την πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα -., Όπως τα χλαμύδια και η βλεννόρροια - αποτελούν την κύρια αιτία της υπογονιμότητας τόσο για τους άνδρες και τις γυναίκες. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πρακτική ασφαλές σεξ. Περιορίστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων, και να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κάθε φορά που κάνεις σεξ - ή να παραμείνουν σε μια αμοιβαία μονογαμική σχέση με έναν σύντροφο που δεν έχει μολυνθεί.
 • Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να υποδηλώνουν μια συγκεκριμένη δίαιτα για την προώθηση της γονιμότητας ή να αυξήσουν τις πιθανότητες σύλληψης, η υγιεινή διατροφή μετράει ακόμα. Η καλή διατροφή - όπως καθημερινά προγεννητική βιταμίνη που περιέχει φυλλικό οξύ - είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας πριν από τη σύλληψη και θα σας εξυπηρετήσει και το μωρό σας καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Προγραμματίστε τακτικές εξετάσεις. Τακτικές επισκέψεις στο παροχέα υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να θεραπεύουν παθήσεις υγείας που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη γονιμότητα σας.
 • Διαχειριστείτε το άγχος. Κάποια έρευνα δείχνει ότι το στρες μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες της σύλληψης. Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να δείξει το άγχος μπορεί να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητα των γυναικών, είναι σοφό να ελαχιστοποιήσουμε το άγχος και την πρακτική υγιείς μεθόδους αντιμετώπισης - όπως τεχνικές χαλάρωσης - όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Τι είναι εκτός ορίων;

Υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής μετράνε εδώ, πάρα πολύ. Για να προστατεύσετε τη γονιμότητά σας:

 • Μην καπνίζετε. Ηλικιών κάπνισμα ωοθήκες σας και εξαντλεί τα αυγά σας πρόωρα. Εάν καπνίζετε, ρωτήστε το γιατρό σας για να σας βοηθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα.
 • Περιορίστε την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε βαριά κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας -. Και μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμη και ελαφριά κατανάλωση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σύλληψης. Αν θέλετε να μείνετε έγκυος, σκεφτείτε αποφεύγοντας εντελώς την κατανάλωση οινοπνεύματος.
 • Curb καφεΐνη. Παρά το γεγονός ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι μικτή, κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων ή μείωση μεταβολισμό των οιστρογόνων. Για την προστασία της γονιμότητας σας, σκεφτείτε περιορίζουν την ποσότητα της καφεΐνης στη διατροφή σας με 200 χιλιοστόγραμμα την ημέρα - για το ποσό σε δύο 8-ουγγιά (240-χιλιοστόλιτρο) μερίδες καφέ.
 • Να είστε επιφυλακτικοί με έντονη σωματική δραστηριότητα Η σωματική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής -. Αλλά πάρα πολύ έντονη αερόβια δραστηριότητα μπορεί να βλάψει την γονιμότητα των γυναικών από την αναστολή της ωορρηξίας και τη μείωση της παραγωγής της ορμόνης προγεστερόνης. Εάν έχετε ένα υγιές βάρος και σκέφτεστε να μείνετε έγκυος σύντομα, εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού αερόβια άσκηση σας σε όχι περισσότερο από επτά ώρες την εβδομάδα. Εάν είστε υπέρβαροι, ρωτήστε το γιατρό σας πόσο αερόβια δραστηριότητα είναι εντάξει.
 • Αποφύγετε την έκθεση σε τοξίνες. Έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες ή ρύπους που μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα σας. Γεωργικών εργατών, κομμωτές και ορισμένες άλλες ομάδες μπορεί να είναι σε κίνδυνο διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Άλλους σε πιθανό κίνδυνο μειωμένης γονιμότητας περιλαμβάνουν οδοντιατρική βοηθούς που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα οξειδίου του αζώτου, ο καθένας εκτίθενται σε αυξημένα επίπεδα των οργανικών διαλυτών - όπως ξηρά χημικά καθαρισμού - και βιομηχανικούς εργάτες που εκτίθενται σε φάρμακα ή χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής. Μοιραστείτε οποιεσδήποτε ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με την έκθεση σε τοξίνες με παροχέα υπηρεσιών υγείας σας.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος και έχετε απορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των επιλογών του τρόπου ζωής σας στη γονιμότητα σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους τρόπους για να βελτιώσουν τη γονιμότητά σας και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Βλέπε επίσης