Μετά τον τοκετό προεκλαμψία

Ορισμός

Μετά τον τοκετό προεκλαμψία είναι μια σπάνια πάθηση που εμφανίζεται όταν μια γυναίκα έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και η περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα της σύντομα μετά τον τοκετό.

Οι περισσότερες περιπτώσεις της μετά τον τοκετό προεκλαμψία ανάπτυξη εντός 48 ωρών από τον τοκετό. Ωστόσο, μετά τον τοκετό προεκλαμψία αναπτύσσει μερικές φορές έως και τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αυτό είναι γνωστό ως τα τέλη προεκλαμψία μετά τον τοκετό.

Μετά τον τοκετό προεκλαμψία απαιτεί άμεση θεραπεία. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μετά τον τοκετό προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Η προεκλαμψία είναι μια παρόμοια κατάσταση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνήθως υποχωρεί με τη γέννηση του μωρού.

Συμπτώματα

Μετά τον τοκετό προεκλαμψία μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευθούν για τη δική σας. Πολλές γυναίκες που βιώνουν επιλόχεια προεκλαμψία δεν παρουσιάζουν συμπτώματα ή συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, ίσως να μην υποψιάζονται ότι κάτι δεν πάει καλά όταν είστε επικεντρώθηκε στην αποκατάσταση μετά τον τοκετό και τη φροντίδα για ένα νεογέννητο.

Μετά τον τοκετό προεκλαμψία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης εγκυμοσύνης σας (υπερτασικής νόσου).
Μετά τον τοκετό προεκλαμψία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης εγκυμοσύνης σας (υπερτασικής νόσου).

Τα σημεία και τα συμπτώματα της επιλόχειας προεκλαμψίας - η οποία είναι τυπικά παρόμοια με εκείνα της προεκλαμψίας που εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη - θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) - 140/90 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) ή μεγαλύτερη
 • Η περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα (πρωτεϊνουρία)
 • Σοβαρή πονοκεφάλους
 • Οι αλλαγές στην όραση, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής απώλειας της όρασης, θολή όραση ή ευαισθησία στο φως
 • Άνω κοιλιακό άλγος, συνήθως κάτω από τα πλευρά στη δεξιά πλευρά
 • Ναυτία ή εμετό
 • Μειωμένη ούρηση
 • Ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους, συνήθως περισσότερο από 2 κιλά (0,9 κιλό) την εβδομάδα

Αν έχετε σημεία ή συμπτώματα της επιλόχειας προεκλαμψίας λίγο μετά τον τοκετό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως. Ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί να χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Τα αίτια της επιλόχειας προεκλαμψία και προεκλαμψίας που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι καλά κατανοητοί. Ενώ η προεκλαμψία είναι συνήθως θεραπεύεται από τον τοκετό, είναι πιστεύεται ότι η μετά τον τοκετό προεκλαμψία βρίσκεται σε κίνηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι μετά τον τοκετό.

Παράγοντες κινδύνου

Περιορισμένη έρευνα δείχνει ότι οι παράγοντες κινδύνου για την μετά τον τοκετό προεκλαμψία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης εγκυμοσύνης σας (υπερτασικής νόσου). Είστε σε αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας μετά τον τοκετό, αν έχετε αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση μετά από 20 εβδομάδες κύησης (υπέρταση κύησης) ή έχετε αναπτύξει υψηλή αρτηριακή πίεση και πρωτεΐνη στα ούρα σας μετά από 20 εβδομάδες της κύησης (προεκλαμψία).
 • Η παχυσαρκία. Ο κίνδυνος προεκλαμψίας μετά τον τοκετό είναι υψηλότερος εάν είστε παχύσαρκοι.
 • Καισαρική παράδοσης (καισαρική τομή). Εάν είχατε μια καισαρική τομή, είστε σε αυξημένο κίνδυνο προεκλαμψίας μετά τον τοκετό.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές μετά τον τοκετό προεκλαμψία περιλαμβάνουν:

 • Μετά τον τοκετό προεκλαμψία. Επιλόχεια εκλαμψία είναι ουσιαστικά μετά τον τοκετό προεκλαμψία συν επιληπτικές κρίσεις. Μετά τον τοκετό προεκλαμψία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη ζωτικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών σας. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μετά τον τοκετό εκλαμψία μπορεί να προκαλέσει κώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατάσταση είναι μοιραία.
 • Πνευμονικό οίδημα. Αυτό απειλητική για τη ζωή πάθηση των πνευμόνων εμφανίζεται όταν το πλεόνασμα ρευστού αναπτύσσεται στους πνεύμονες.
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται ή σοβαρά μειωμένη, στερώντας εγκεφαλικό ιστό του οξυγόνου και των τροφίμων. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό.
 • Θρομβοεμβολή. Θρομβοεμβολή είναι η απόφραξη ενός αγγείου αίματος από έναν θρόμβο αίματος που ταξιδεύει από ένα άλλο μέρος του σώματος. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης μια επείγουσα ιατρική κατάσταση.
 • HELLP σύνδρομο HELLP σύνδρομο -. Που σημαίνει αιμόλυση (καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων), αυξημένα ηπατικά ένζυμα και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων - μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καισαρική παράδοσης (γ-τμήμα).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καισαρική παράδοσης (γ-τμήμα).

Όπως και με προεκλαμψία, μετά τον τοκετό προεκλαμψία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικής καρδιαγγειακής νόσου.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Εάν έχετε γεννήσει πρόσφατα και να έχει οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα της επιλόχειας προεκλαμψίας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας αμέσως. Ανάλογα με τις περιστάσεις, μπορεί να χρειαστεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, καθώς επίσης και τι να περιμένουμε από τον παροχέα υπηρεσιών υγείας σας.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από τον διορισμό σας, ίσως να θέλετε να:

 • Ρωτήστε για την προ-ραντεβού περιορισμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να δει αμέσως. Αν αυτό δεν είναι η περίπτωση, ρωτήστε αν θα πρέπει να περιορίσουν τις δραστηριότητές σας ενώ περιμένετε για το ραντεβού σας.
 • Βρείτε ένα αγαπημένο πρόσωπο ή φίλο που μπορείτε να συμμετάσχετε για το ραντεβού σας. Ο φόβος και το άγχος μπορεί να είναι δύσκολο να επικεντρωθεί σε αυτό παροχέα υπηρεσιών υγείας σας λέει. Πάρτε κάποιον μαζί που μπορούν να βοηθήσουν να θυμάστε όλες τις πληροφορίες.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας. Με αυτόν τον τρόπο, που δεν θα ξεχάσετε τίποτα σημαντικό που θέλετε να ρωτήσετε, και μπορείτε να κάνετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας με το παροχέα υπηρεσιών υγείας σας.

Παρακάτω είναι μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας για μετά τον τοκετό προεκλαμψία.

 • Πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή μου;
 • Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Μπορώ να συνεχίσω να κάνω συνήθεις δραστηριότητές μου;
 • Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα και άλλα προβλήματα υγείας, μαζί με προεκλαμψία μετά τον τοκετό;
 • Ποια σημεία ή συμπτώματα θα πρέπει να ωθούν να σας καλέσει ή να πάτε στο νοσοκομείο;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμαστεί, μην διστάσετε να ζητήσετε άλλες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας - ειδικά εάν χρειάζονται διευκρινίσεις ή δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, πάρα πολύ. Για παράδειγμα:

 • Είχατε οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα τον τελευταίο καιρό, όπως θολή όραση ή πονοκεφάλους;
 • Πότε θα παρατηρήσετε τα πρώτα σημάδια ή συμπτώματα σας;
 • Έχετε συνήθως υψηλή αρτηριακή πίεση;
 • Μήπως έχετε προεκλαμψία ή μετά τον τοκετό προεκλαμψία με οποιεσδήποτε προηγούμενες εγκυμοσύνες;
 • Είχατε άλλες επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης εγκυμοσύνης;
 • Έχετε οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες υγιεινής;

Εξετάσεις και διάγνωση

Εάν έχετε ήδη εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά τον τοκετό και παροχέα υπηρεσιών υγείας σας υποψιάζεται ότι έχετε μετά τον τοκετό προεκλαμψία, ίσως χρειαστεί να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Μετά τον τοκετό προεκλαμψία είναι συνήθως διαγιγνώσκεται με εργαστηριακές εξετάσεις:

 • Οι εξετάσεις αίματος Οι δοκιμές αυτές μπορούν να καθορίσουν πόσο καλά λειτουργεί το ήπαρ και τα νεφρά σας λειτουργούν και κατά πόσο το αίμα σας έχει φυσιολογικό αριθμό αιμοπεταλίων -. Τα κύτταρα που βοηθούν στην πήξη του αίματος.
 • Ούρων. Παροχέας υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να δοκιμάσει ένα δείγμα των ούρων σας για να δείτε εάν περιέχει πρωτεΐνη.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η επιλόχεια προεκλαμψία αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, όπως οι εξής:

 • Η φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη κρίσεων. Μια αντισπασμωδική φαρμακευτική αγωγή, όπως θειικό μαγνήσιο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των κρίσεων. Θειικό μαγνήσιο λαμβάνεται τυπικά για 24 ώρες. Μετά τη θεραπεία με θειικό μαγνήσιο, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί στενά την αρτηριακή σας πίεση, ούρηση και άλλα συμπτώματα.
 • Η φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι επικίνδυνα υψηλό και η αντισπασμωδική αγωγή δεν θα μειώσει, παροχέα υπηρεσιών υγείας σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα άλλο φάρμακο για την αρτηριακή σας πίεση (αντιυπερτασικά φάρμακα).

Αν είστε θηλάζετε, ζητήστε από τον γιατρό σας αν είναι ασφαλές να συνεχίσετε το θηλασμό όταν παίρνετε φάρμακα για τη θεραπεία μετά τον τοκετό προεκλαμψία.

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Η περίοδος μετά τον τοκετό φέρνει συχνά τη φυσική ταλαιπωρία, καθώς και συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Αν είστε διαγνωστεί με προεκλαμψία μετά τον τοκετό, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο μεγαλύτερο διάστημα από ό, τι είχε προγραμματιστεί ή να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επιπλέον άγχος. Lean για τους αγαπημένους και άλλες στενές επαφές για την υποστήριξη. Επίσης, συνεργάζεται με παροχέα υπηρεσιών υγείας σας για να καθορίσει πώς μπορείτε να διαχειριστείτε με ασφάλεια την κατάστασή σας και το ρόλο σας ως μητέρα ενός νεογέννητου.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει κανένας γνωστός τρόπος για την πρόληψη της προεκλαμψίας μετά τον τοκετό. Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τον εαυτό σας είναι να γνωρίζετε τα σημεία και τα συμπτώματα της επιλόχειας προεκλαμψία. Μην φοβάστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν έχετε απορίες ή ανησυχίες σχετικά με την υγεία σας, όπως εσείς την ανάκτηση από τον τοκετό.