Ιλαρά

Ορισμός

Η ιλαρά είναι μια λοίμωξη της παιδικής ηλικίας που προκαλείται από έναν ιό. Μόλις αρκετά κοινό, ιλαρά μπορούν πλέον να προληφθούν με ένα εμβόλιο. Τα σημεία και συμπτώματα της ιλαράς περιλαμβάνουν βήχα, καταρροή, φλεγμονή στα μάτια, πονόλαιμο, πυρετό και ένα κόκκινο, κηλίδες δερματικό εξάνθημα.

Επίσης κάλεσε ιλαρά, η ιλαρά μπορεί να είναι σοβαρές ακόμη και μοιραίες για τα μικρά παιδιά. Ενώ τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν μειωθεί σε όλο τον κόσμο καθώς περισσότερα παιδιά λαμβάνουν το εμβόλιο της ιλαράς, η ασθένεια εξακολουθεί να σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, οι περισσότερες κάτω από την ηλικία των 5.

Η ιλαρά. Μόλυνση και επώαση.
Η ιλαρά. Μόλυνση και επώαση.

Μέχρι το 2000, το εμβόλιο της ιλαράς είχαν εξαλειφθεί σχεδόν ιλαράς στην Ευρώπη. Αλλά υπήρξε μια πρόσφατη αναζωπύρωση της νόσου, καθώς περισσότεροι άνθρωποι έχουν επιλέξει να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Συμπτώματα

Ιλαρά σημεία και τα συμπτώματα εμφανίζονται επτά έως 14 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Τα σημεία και συμπτώματα της ιλαράς συνήθως περιλαμβάνουν:

 • Πυρετός
 • Ξηρός βήχας
 • Καταρροή
 • Πονόλαιμος
 • Φλεγμονή στα μάτια (επιπεφυκίτιδα)
 • Ευαισθησία στο φως
 • Tiny λευκές κηλίδες με μπλε-λευκό κέντρα που βρέθηκε στο στόμα για την εσωτερική επένδυση της παρειάς, που ονομάζονται σημεία Koplik του
 • Ένα δερματικό εξάνθημα που αποτελείται από μεγάλες, επίπεδες κηλίδες που συχνά τη ροή σε ένα άλλο

Η μόλυνση λαμβάνει χώρα σε διαδοχικά στάδια σε μια περίοδο δύο έως τριών εβδομάδων.

 • Μόλυνση και επώαση. Για τους πρώτους επτά έως 14 ημέρες μετά την έχετε μολυνθεί, οι εκκολάπτει ιό της ιλαράς. Μπορείτε δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα της ιλαράς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
 • Μη συγκεκριμένα σημάδια και τα συμπτώματα. Ιλαρά αρχίζει συνήθως με ήπια έως μέτρια πυρετό, συχνά συνοδεύεται από ένα επίμονο βήχα, καταρροή, φλεγμονή στα μάτια (επιπεφυκίτιδα) και πονόλαιμο. Αυτή η σχετικά ήπια ασθένεια μπορεί να διαρκέσει δύο ή τρεις ημέρες.
 • Οξεία ασθένεια και εξάνθημα. Το εξάνθημα αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες, μερικά από τα οποία είναι ελαφρώς αυξημένα. Κηλίδες και προσκρούσεις στο σφιχτό ομάδες δίνουν στο δέρμα μια μουτζούρες κόκκινη εμφάνιση. Το πρόσωπο ξεσπά πρώτη, ιδιαίτερα πίσω από τα αυτιά και κατά μήκος της γραμμής των μαλλιών. Κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών, το εξάνθημα εξαπλώνεται κάτω τα χέρια και τον κορμό, στη συνέχεια πάνω από τους μηρούς, τις κνήμες και τα πόδια. Την ίδια στιγμή, πυρετός ανεβαίνει απότομα, συχνά τόσο υψηλές όσο 104 ή 105 F (40 ή 40.6 C). Το εξάνθημα της ιλαράς υποχωρεί σταδιακά, το ξεθώριασμα πρώτα από το πρόσωπο και το τελευταίο από τους μηρούς και τα πόδια.
 • Μεταδοτικές περίοδο. Ένα άτομο με ιλαρά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους για περίπου οκτώ ημέρες, αρχής γενομένης από τέσσερις ημέρες πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος και λήγει όταν το εξάνθημα έχει παρουσιάσει για τέσσερις ημέρες.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας εάν νομίζετε ότι εσείς ή το παιδί σας μπορεί να έχουν εκτεθεί σε ιλαρά, ή αν εσείς ή το παιδί σας έχει ένα εξάνθημα που μοιάζει με την ιλαρά. Επανεξέταση αρχεία εμβολιασμού της οικογένειάς σας με το γιατρό σας, ειδικά πριν από την έναρξη δημοτικό σχολείο, πριν από το κολέγιο και πριν διεθνή ταξίδια.

Αιτίες

Η αιτία της ιλαράς είναι μια πολύ μεταδοτικό ιό, που ζει στην βλέννα στη μύτη και το λαιμό ενός μολυσμένου παιδί ή ενήλικας. Ότι το παιδί ή ενήλικας είναι μεταδοτική από τέσσερις ημέρες πριν από το εξάνθημα εμφανίζεται σε τέσσερις ημέρες μετά.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Nonspecific σημεία και τα συμπτώματα.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Nonspecific σημεία και τα συμπτώματα.

Όταν κάποιος με την ιλαρά βήχει, φτερνίζεται ή συνομιλίες, τα μολυσμένα σταγονίδια σπρέι στον αέρα, όπου άλλοι άνθρωποι μπορούν να εισπνεύσουν. Τα μολυσμένα σταγονίδια μπορεί επίσης να προσγειωθεί σε μια επιφάνεια, όπου παραμένουν ενεργοί και μεταδοτική για αρκετές ώρες. Μπορείτε να προσβάλλονται από τον ιό βάζοντας τα δάχτυλά σας στο στόμα ή τη μύτη σας ή τρίβοντας τα μάτια σας μετά την επαφή με τη μολυσμένη επιφάνεια.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

 • Δεν εμβολιασμό. Οι άνθρωποι που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο για την ιλαρά είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν τη νόσο.
 • Διεθνή ταξίδια. Μη εμβολιασμένα άτομα που ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η ιλαρά είναι πιο συχνή, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθεί από την ασθένεια.
 • Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α. Οι άνθρωποι που δεν έχουν αρκετή βιταμίνη Α στη διατροφή τους είναι πιο πιθανό να ιλαρά σύμβαση και να έχουν πιο σοβαρά συμπτώματα.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της ιλαράς μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Λοίμωξη του αυτιού. Μία από τις πιο κοινές επιπλοκές της ιλαράς είναι μια βακτηριακή λοίμωξη του αυτιού.
 • Βρογχίτιδα, λαρυγγίτιδα ή καπούλια. Ιλαρά μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή του λάρυγγα σας (λάρυγγα) ή φλεγμονή του εσωτερικού τοιχώματος που ευθυγραμμίζουν το κύριο αεραγωγούς των πνευμόνων σας (βρόγχων).
 • Πνευμονία. Πνευμονία είναι μια συχνή επιπλοκή της ιλαράς. Οι άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αναπτύξει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ποικιλία της πνευμονίας που είναι μερικές φορές θανατηφόρα.
 • Εγκεφαλίτιδα. Περίπου 1 στα 1.000 άτομα με ιλαρά αναπτύσσει εγκεφαλίτιδα, μια φλεγμονή του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει εμετό, σπασμούς και, σπάνια, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Η εγκεφαλίτιδα μπορεί να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την ιλαρά, ή μπορεί να συμβεί μήνες αργότερα.
 • Προβλήματα εγκυμοσύνης. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή της ιλαράς, επειδή η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει απώλεια της εγκυμοσύνης, πρόωρου τοκετού και χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης.
 • . Χαμηλή αιμοπεταλίων Ιλαρά μετράνε (θρομβοπενία) μπορεί να οδηγήσει σε μείωση στα αιμοπετάλια - ο τύπος των κυττάρων του αίματος που είναι απαραίτητα για την πήξη του αίματος.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Αν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας έχει ιλαρά, θα πρέπει να δείτε το γιατρό του παιδιού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που εσείς ή το παιδί σας βιώνει, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως με οποιοδήποτε πρόσφατο ταξίδι.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα ή συμπληρώματα που εσείς ή το παιδί σας παίρνει.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Για ιλαρά, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία του ή του παιδιού μου τα συμπτώματα μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες;
 • Ποιες θεραπείες είναι διαθέσιμες και που μου προτείνετε;
 • Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να κάνει το παιδί μου πιο άνετα εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσουμε να έρθει πριν ή μετά τις ώρες γραφείου για να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης των άλλων στον ιό της ιλαράς. Επιπλέον, αν ο γιατρός πιστεύει ότι εσείς ή το παιδί σας έχει την ιλαρά, αυτός ή αυτή πρέπει να αναφέρουν τις διαπιστώσεις τους στην τοπική υπηρεσία υγείας.

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Έχετε εσείς ή το παιδί σας έχει εμβολιαστεί για την ιλαρά; Αν ναι, ξέρετε πότε;
 • Έχετε ταξιδέψει έξω από τη χώρα πρόσφατα;
 • Μήπως κάποιος άλλος ζει στο νοικοκυριό σας; Εάν ναι, έχουν εμβολιασθεί για την ιλαρά;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Ενώ είστε σε αναμονή για να το δει ο γιατρός, να είστε σίγουροι ότι εσείς ή το παιδί σας παραμένει καλά ενυδατωμένο. Παιδιατρική ηλεκτρολυτικά διαλύματα, όπως Pedialyte, ή τα αθλητικά ποτά, όπως το Gatorade ή το Powerade, μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι και να διατηρήσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών σας.

Αν ο πυρετός κάνει εσείς ή το παιδί σας άβολα, φάρμακα όπως η παρακεταμόλη (Tylenol, κ.α.) ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.), μπορεί να βοηθήσει να φέρει τον πυρετό κάτω. Αλλά, μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά λόγω του κινδύνου του συνδρόμου του Reye - μια σπάνια, αλλά δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει συνήθως ιλαράς βάση χαρακτηριστικό εξάνθημα της νόσου, καθώς και τα μικρά, φωτεινό κόκκινο Koplik για κηλίδες στο εσωτερικό επένδυση του μάγουλου. Εάν είναι απαραίτητο, μια εξέταση αίματος μπορεί να επιβεβαιώσει εάν το εξάνθημα είναι πραγματικά ιλαράς.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Καμία θεραπεία δεν μπορεί να απαλλαγούμε από μια καθιερωμένη λοίμωξη ιλαράς. Ωστόσο, ορισμένα μέτρα μπορούν να ληφθούν για την προστασία των ευάλωτων ατόμων που έχουν εκτεθεί στον ιό.

 • Μετά την έκθεση εμβολιασμό. Μη ανοσοποιημένοι άτομα, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών, μπορεί να δοθεί τον εμβολιασμό ιλαράς εντός 72 ωρών από την έκθεση στον ιό της ιλαράς, για την παροχή προστασίας έναντι της νόσου. Εάν ιλαράς αναπτύσσεται ακόμη, η ασθένεια έχει συνήθως ηπιότερα συμπτώματα και διαρκεί για μικρότερο χρονικό διάστημα.
 • Ανοσοσφαιρίνης ορού. Έγκυες γυναίκες, τα βρέφη και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι εκτεθειμένοι στον ιό μπορούν να λάβουν μία ένεση των πρωτεϊνών (αντισώματα) που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνης ορού. Όταν χορηγείται εντός έξι ημερών από την έκθεση στον ιό, αυτά τα αντισώματα μπορεί να αποτρέψει ή να κάνει ιλαράς συμπτώματα λιγότερο σοβαρή.

Φάρμακα

 • Μειωτήρες πυρετό. Εσείς ή το παιδί σας μπορεί επίσης να over-the-counter φάρμακα, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, άλλοι), η ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.α.) ή ναπροξένη (Aleve) για να βοηθήσει να ανακουφίσει τον πυρετό που συνοδεύει την ιλαρά. Μην δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά λόγω του κινδύνου του συνδρόμου του Reye - μια σπάνια, αλλά δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.
 • Αντιβιοτικά. Εάν μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως πνευμονία ή μια μόλυνση στο αυτί, αναπτύσσεται, ενώ εσείς ή το παιδί σας έχει ιλαρά, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό.
 • Βιταμίνη Α. Οι άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Α είναι πιο πιθανό να έχουν μια πιο σοβαρή περίπτωση της ιλαράς. Δίνοντας βιταμίνη Α μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των ιλαράς. Είναι γενικά χορηγείται ως μια μεγάλη δόση από 200000 διεθνείς μονάδες (IU) για δύο ημέρες.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αν εσείς ή το παιδί σας έχει ιλαρά, ερχόμαστε σε επαφή με το γιατρό σας καθώς παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου, και να παρακολουθήσουν για επιπλοκές. Επίσης, δοκιμάστε αυτά τα μέτρα άνεσης:

 • Να 'σαι καλά. Ξεκουραστείτε και να αποφευχθεί απασχολημένος δραστηριότητες.
 • Πιείτε κάτι. Πίνετε άφθονο νερό, χυμούς φρούτων και τσάι από βότανα για την αντικατάσταση υγρών χάνονται από πυρετό και εφίδρωση.
 • Ζητήστε αναπνευστική ανακούφιση. Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα για την ανακούφιση από το βήχα και πονόλαιμο.
 • Ξεκουράζετε τα μάτια σας. Εάν εσείς ή το παιδί σας βρίσκει φως ενοχλητικά, όπως και πολλοί άνθρωποι με ιλαρά, κρατήστε τα φώτα χαμηλά ή να φοράτε γυαλιά ηλίου. Επίσης, αποφύγετε διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση αν το φως από μια λάμπα ανάγνωσης ή από την τηλεόραση είναι ενοχλητικό.

Πρόληψη

Αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει ιλαρά, να λάβει αυτά τα μέτρα για την προστασία των ευάλωτων οικογένεια και τους φίλους σας:

 • Απομόνωση. Επειδή η ιλαρά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική από περίπου τέσσερις ημέρες πριν από τέσσερις μέρες μετά το εξάνθημα ξεσπά, τα άτομα με ιλαρά θα πρέπει να επιστρέψει σε δραστηριότητες στις οποίες αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορεί επίσης να είναι αναγκαία για να διατηρηθεί μη ανοσοποιημένοι άνθρωποι - αδέλφια, για παράδειγμα - μακριά από το μολυσμένο άτομο.
 • Εμβολιάζονται. Να είστε βέβαιος ότι ο καθένας που είναι σε κίνδυνο να πάρει την ιλαρά που δεν έχει εμβολιαστεί πλήρως λαμβάνει το εμβόλιο της ιλαράς, το συντομότερο δυνατό. Αυτό περιλαμβάνει κανέναν που γεννήθηκαν μετά το 1957 που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς και τα βρέφη άνω των έξι μηνών.

Πρόληψη νέων μολύνσεων
Εάν είχατε ήδη ιλαρά, το σώμα σας έχει δημιουργήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη, και δεν μπορείτε να πάρετε ιλαρά και πάλι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί ή ζουν στην Ευρώπη πριν από το 1957 έχουν ανοσία στην ιλαρά, μόνο και μόνο επειδή είχα ήδη.

Για όλους τους άλλους, υπάρχει το εμβόλιο της ιλαράς, το οποίο είναι σημαντικό για:

 • Η προώθηση και η διατήρηση ανοσία. Από την εισαγωγή του εμβολίου ιλαράς, της ιλαράς έχει σχεδόν εξαλειφθεί στην Ευρώπη, αν και δεν καθένας έχει εμβολιαστεί. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται "αγέλη" ασυλία. Αλλά ανοσία μπορεί τώρα να εξασθενήσει λίγο. Το ποσοστό της ιλαράς στις ΗΠΑ πρόσφατα διπλασιαστεί.
 • Πρόληψη μια αναβίωση της ιλαράς. Λίγο μετά τα ποσοστά εμβολιασμού πτώση, η ιλαρά αρχίζει να επανέλθω. Το 1998, η πλέον αναξιόπιστη μελέτη δημοσιεύθηκε λανθασμένα συνδέει τον αυτισμό στον ιό της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η μελέτη ξεκίνησε, το ποσοστό εμβολιασμού μειώθηκε σε χαμηλά όλων των εποχών μόλις κάτω από το 80 τοις εκατό όλων των παιδιών στην 2003-2004. Το 2009, περισσότερα από 1.100 παιδιά στη Βρετανία συρρικνώθηκε κατά της ιλαράς, από μόλις 70 παιδιά το 2001.

Βλέπε επίσης