Θαλασσαιμία

Ορισμός

Θαλασσαιμία (Thal-uh-SEE-me-UH) είναι μια κληρονομική διαταραχή του αίματος που χαρακτηρίζεται από λιγότερη αιμοσφαιρίνη και λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα σας από το κανονικό. Διάφοροι τύποι θαλασσαιμίας υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένων των α-θαλασσαιμία, β-θαλασσαιμία, αναιμία του Cooley και μεσογειακή αναιμία.

Θαλασσαιμία. Οικογενειακό ιστορικό της θαλασσαιμίας.
Θαλασσαιμία. Οικογενειακό ιστορικό της θαλασσαιμίας.

Η αιμοσφαιρίνη είναι η ουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας, που τους επιτρέπει να μεταφέρουν οξυγόνο. Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη και λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια της θαλασσαιμίας μπορεί να προκαλέσει αναιμία, αφήνοντας σας κουρασμένοι.

Εάν έχετε ήπια θαλασσαιμία, ίσως δεν χρειάζεται θεραπεία. Αλλά, εάν έχετε μια πιο σοβαρή μορφή μεσογειακής αναιμίας, μπορεί να χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος. Μπορείτε επίσης να λάβει μέτρα για τη δική σας για να αντιμετωπίσουν τη σωματική κόπωση, όπως η επιλογή μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση.

Βλέπε επίσης

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της μεσογειακής αναιμίας περιλαμβάνουν:

 • Κούραση
 • Αδυναμία
 • Δύσπνοια
 • Pale εμφάνιση
 • Ευερεθιστότητα
 • Κίτρινο αποχρωματισμό του δέρματος (ίκτερος)
 • Προσώπου παραμορφώσεις των οστών
 • Αργή ανάπτυξη
 • Κοιλιακό πρήξιμο
 • Σκούρο ούρα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται εξαρτώνται από το είδος και τη σοβαρότητα της θαλασσαιμίας έχετε. Μερικά μωρά δείχνουν σημάδια και τα συμπτώματα της θαλασσαιμίας κατά τη γέννηση, ενώ άλλοι μπορεί να αναπτύσσουν σημεία ή συμπτώματα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της ζωής. Μερικοί άνθρωποι που έχουν μόνο μία νόσο γονίδιο της αιμοσφαιρίνης να μην παρουσιάσετε οποιαδήποτε συμπτώματα θαλασσαιμία.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Διευρυμένη σπλήνα (σπληνομεγαλία).
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Διευρυμένη σπλήνα (σπληνομεγαλία).

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό του παιδιού σας για την αξιολόγηση, εάν αυτός ή αυτή έχει οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Θαλασσαιμία προκαλείται από μεταλλάξεις στο DNA των κυττάρων που κάνουν αιμοσφαιρίνη - την ουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας, που μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Οι μεταλλάξεις που σχετίζονται με θαλασσαιμία πέρασε από τους γονείς στα παιδιά.

Οι μεταλλάξεις που προκαλούν θαλασσαιμία διαταράσσουν τη φυσιολογική παραγωγή της αιμοσφαιρίνης και να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης και ένα υψηλό ποσοστό της καταστροφής των ερυθροκυττάρων του αίματος, προκαλώντας αναιμία. Όταν είστε αναιμική, το αίμα σας δεν έχει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς σας - αφήνοντας σας κουρασμένοι.

Τύποι της θαλασσαιμίας
Ο τύπος της θαλασσαιμίας έχετε εξαρτάται από τον αριθμό των μεταλλάξεων γονιδίων που κληρονομούμε από τους γονείς σας και ποιο μέρος του μορίου της αιμοσφαιρίνης επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις. Τα περισσότερα μεταλλαγμένα γονίδια, η πιο σοβαρή θαλασσαιμία σας. Τα μόρια της αιμοσφαιρίνης είναι κατασκευασμένα από άλφα και βήτα μέρη που μπορούν να επηρεαστούν από μεταλλάξεις.

Άλφα-θαλασσαιμία
Τα τέσσερα γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή της αλυσίδας της αιμοσφαιρίνης άλφα. Μπορείτε να πάρετε δύο από κάθε ένα από τους γονείς σας. Αν κληρονομούν:

 • Ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, θα δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα της θαλασσαιμίας. Αλλά, είστε φορέας της νόσου και μπορεί να περάσει στα παιδιά σας.
 • Δύο μεταλλαγμένα γονίδια, θαλασσαιμία σημάδια και τα συμπτώματα σας θα είναι ήπια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ονομάζεται άλφα-ελάσσονα θαλασσαιμία, ή μπορεί να σας πει ότι έχετε ένα άλφα-θαλασσαιμίας γνώρισμα.
 • Τρεις μεταλλαγμένα γονίδια, τα σημεία και τα συμπτώματα σας θα είναι μέτρια έως σοβαρή. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης ονομάζεται αιμοσφαιρίνη H ασθένεια.
 • Τέσσερις μεταλλαγμένα γονίδια, η κατάσταση αυτή ονομάζεται άλφα-μεσογειακή αναιμία ή εμβρυϊκό ύδρωπα. Προκαλεί συνήθως ένα έμβρυο να πεθάνει πριν από την παράδοση ή ένα νεογέννητο να πεθάνει λίγο μετά τη γέννηση.

Β-θαλασσαιμία
Τα δύο γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή του βήτα αλυσίδα της αιμοσφαιρίνης. Μπορείτε να πάρετε ένα από κάθε ένα από τους γονείς σας. Αν κληρονομούν:

 • Ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, θα έχετε ήπια συμπτώματα και συμπτώματα. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται β-θαλασσαιμία ήσσονος σημασίας ή που αναφέρονται ως β-μεσογειακή αναιμία γνώρισμα.
 • Δύο μεταλλαγμένα γονίδια, τα σημεία και τα συμπτώματα σας θα είναι μέτρια έως σοβαρή. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται β-μεσογειακή αναιμία ή η αναιμία του Cooley. Τα μωρά που γεννιούνται με δύο ελαττωματικά γονίδια β-αιμοσφαιρίνης είναι συνήθως υγιή κατά τη γέννησή τους, αλλά αναπτύσσουν σημεία και συμπτώματα κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της μεσογειακής αναιμίας περιλαμβάνουν:

 • Οικογενειακό ιστορικό της θαλασσαιμίας. Μεσογειακής Αναιμίας περνά από τους γονείς στα παιδιά μέσω μεταλλαγμένα γονίδια αιμοσφαιρίνης. Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό της μεσογειακής αναιμίας, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο της κατάστασης.
 • Ορισμένες καταγωγή. Μεσογειακή αναιμία εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα Ιταλικά, Ελληνική, Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής καταγωγή.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Πιθανές επιπλοκές της μεσογειακής αναιμίας περιλαμβάνουν:

 • Η υπερφόρτωση σιδήρου. Οι άνθρωποι με θαλασσαιμία μπορεί να πάρει πάρα πολύ σιδήρου στο σώμα τους, είτε από την ίδια τη νόσο ή από συχνές μεταγγίσεις αίματος. Πάρα πολύ σιδήρου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, το ήπαρ και το ενδοκρινικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τους αδένες που παράγουν ορμόνες που ρυθμίζουν τις διαδικασίες σε όλο το σώμα σας.
 • Λοίμωξη. Οι άνθρωποι με θαλασσαιμία έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν είχατε σπλήνα σας αφαιρεθεί.

Σε περιπτώσεις σοβαρής θαλασσαιμία, οι ακόλουθες επιπλοκές μπορούν να συμβούν:

 • Παραμορφώσεις των οστών. Θαλασσαιμία μπορεί να κάνει το μυελό των οστών σας να επεκτείνονται, η οποία προκαλεί τα οστά σας να διευρυνθεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη δομή των οστών, ιδίως σε πρόσωπο και το κρανίο σας. Οστών επέκταση του μυελού καθιστά επίσης τα οστά λεπτά και εύθραυστα, αυξάνοντας την πιθανότητα των σπασμένων οστών.
 • Διευρυμένη σπλήνα (σπληνομεγαλία). Ο σπλήνας βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και το φίλτρο ανεπιθύμητο υλικό, όπως παλιά ή κατεστραμμένα κύτταρα του αίματος. Θαλασσαιμία συχνά συνοδεύεται από την καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθιστώντας σπλήνα σας εργαστούμε σκληρότερα από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί. Σπληνομεγαλία μπορεί να κάνει αναιμία χειρότερα, και αυτό μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής των μεταγγιζόμενων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν η σπλήνα σας μεγαλώνει πάρα πολύ μεγάλη, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί.
 • Επιβραδύνθηκε ρυθμούς ανάπτυξης. Αναιμία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ενός παιδιού να επιβραδύνει. Εφηβεία μπορεί επίσης να καθυστερήσει σε παιδιά με θαλασσαιμία.
 • Καρδιακά προβλήματα. Καρδιακά προβλήματα, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες), μπορεί να σχετίζεται με σοβαρή θαλασσαιμία.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή μορφή θαλασσαιμίας συνήθως διαγιγνώσκεται κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής. Αν έχετε παρατηρήσει κάποια από τα σημεία και τα συμπτώματα της θαλασσαιμίας σε βρέφος ή το παιδί σας, δείτε τον οικογενειακό γιατρό ή τον παιδίατρό σας. Μπορεί στη συνέχεια να παραπεμφθεί σε γιατρό που ειδικεύεται στις διαταραχές του αίματος (αιματολόγος).

Επειδή το ραντεβού μπορεί να είναι σύντομη, και υπάρχει συχνά πολύ έδαφος να καλύψει, είναι μια καλή ιδέα να είναι καλά προετοιμασμένοι. Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, και τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που εσείς ή το παιδί σας αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής. Ζητήστε από τα μέλη της οικογένειας, αν κάποιος σε κάθε πλευρά της οικογένειας είχε ποτέ θαλασσαιμία, και ενημερώστε το γιατρό σας εάν έχετε.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Ο χρόνος σας με το γιατρό σας μπορεί να είναι περιορισμένος, έτσι πρέπει να καταρτισθεί κατάλογος των ερωτήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας μαζί. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό στην περίπτωση χρόνος τρέχει έξω. Για θαλασσαιμία, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία του ή του παιδιού μου τα συμπτώματα μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες;
 • Απαιτούνται είδη Τι των εξετάσεων;
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες;
 • Τι θεραπείες μου προτείνετε;
 • Ποιες είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από κάθε θεραπεία;
 • I (ή το παιδί μου) έχουν αυτές τις άλλες συνθήκες υγιεινής. Πώς μπορούν καλύτερα να αντιμετωπιστούν από κοινού;
 • Υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί για να ακολουθήσει εκεί; Μπορώ (ή το παιδί μου) πρέπει να λαμβάνουν όλα τα συμπληρώματα διατροφής;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε έτοιμη να ρωτήσετε το γιατρό σας, μην διστάσετε να υποβάλλουν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας ανά πάσα στιγμή που δεν καταλαβαίνετε κάτι.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα. Να είστε έτοιμος να απαντήσει μπορεί να κρατήσει χρόνο να πάει πέρα ​​από οποιαδήποτε σημεία που θέλετε να περάσετε περισσότερο χρόνο για. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει:

 • Ξέρετε αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει μεσογειακή αναιμία;
 • Σε ποιο μέρος του κόσμου δεν προέρχονται οικογένειά σας;
 • Όταν άρχισαν για πρώτη φορά να εμφανίζονται τα συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Μήπως είναι κάτι που φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Βλέπε επίσης

Εξετάσεις και διάγνωση

Τα περισσότερα παιδιά με μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα δείχνουν θαλασσαιμία και τα συμπτώματα εντός δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι το παιδί σας έχει μεσογειακή αναιμία, αυτός ή αυτή μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση με εξετάσεις αίματος.

Εάν το παιδί σας έχει μεσογειακή αναιμία, οι εξετάσεις αίματος μπορεί να αποκαλύψει:

 • Ένα χαμηλό επίπεδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων
 • Μικρότερο από το αναμενόμενο ερυθρά αιμοσφαίρια
 • Pale ερυθρά αιμοσφαίρια
 • Ερυθρών αιμοσφαιρίων που ποικίλουν σε μέγεθος και σχήμα
 • Ερυθρά αιμοσφαίρια με ανομοιόμορφη κατανομή της αιμοσφαιρίνης, η οποία δίνει στα κύτταρα ένα μάτι του ταύρου εμφάνισης κάτω από το μικροσκόπιο

Οι εξετάσεις αίματος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να:

 • Μετρήστε την ποσότητα του σιδήρου στο αίμα του παιδιού σας
 • Αξιολογούν του ή της αιμοσφαιρίνης
 • Εκτελέστε ανάλυση του DNA για τη διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας ή να καθοριστεί εάν ένα πρόσωπο μεταφέρει μεταλλαγμένα γονίδια αιμοσφαιρίνης

Προγεννητικός έλεγχος
Δοκιμή μπορεί να γίνει πριν από ένα μωρό γεννιέται για να μάθετε αν έχει θαλασσαιμία και να καθορίσει πόσο σοβαρή μπορεί να είναι. Οι δοκιμές που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της θαλασσαιμίας σε έμβρυα περιλαμβάνουν:

 • Χοριακών λαχνών. Αυτή η δοκιμή γίνεται συνήθως γύρω από την 11η εβδομάδα της κύησης και περιλαμβάνει την αφαίρεση ένα μικρό κομμάτι του πλακούντα για την αξιολόγηση.
 • Αμνιοκέντηση. Αυτή η δοκιμή αυτή γίνεται συνήθως γύρω από την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και περιλαμβάνει τη λήψη ενός δείγματος του ρευστού που περιβάλλει το έμβρυο.

Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Μια μορφή της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που συνδυάζει προεμφυτευτική γενετική διάγνωση με την εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να βοηθήσει τους γονείς που έχουν μεσογειακή αναιμία ή που είναι φορείς ενός ελαττωματικού γονιδίου της αιμοσφαιρίνης να γεννήσουν υγιή μωρά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάκτηση ώριμα ωάρια από μια γυναίκα και τη λίπανση τους με το σπέρμα ενός άνδρα σε ένα πιάτο σε ένα εργαστήριο. Τα έμβρυα ελέγχονται για τα ελαττωματικά γονίδια, και μόνο εκείνοι χωρίς γενετικά ελαττώματα εμφυτεύονται στη γυναίκα.

Βλέπε επίσης

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία για θαλασσαιμία εξαρτάται από το είδος που έχετε και πόσο σοβαρή είναι.

Θεραπείες για την ήπια θαλασσαιμία
Τα σημεία και συμπτώματα είναι συνήθως ήπια, με τα ελάσσονα θαλασσαιμία και λίγο, αν υπάρχουν, η θεραπεία είναι απαραίτητη. Περιστασιακά, μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος, ιδιαίτερα μετά την επέμβαση, αφού ένα μωρό ή να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπλοκών θαλασσαιμία.

Η θεραπεία για μέτρια έως σοβαρή αναιμία
Θεραπείες για μέτρια έως σοβαρή αναιμία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Συχνές μεταγγίσεις αίματος. Περισσότερα-σοβαρές μορφές θαλασσαιμίας συχνά απαιτούν συχνές μεταγγίσεις αίματος, πιθανόν κάθε λίγες εβδομάδες. Με τον καιρό, οι μεταγγίσεις αίματος προκαλούν συσσώρευση του σιδήρου στο αίμα σας, η οποία μπορεί να βλάψει την καρδιά σας, το ήπαρ και άλλα όργανα. Για να βοηθήσετε το σώμα σας να απαλλαγούμε από το επιπλέον σίδηρο, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα που να απελευθερώσει το σώμα σας από επιπλέον σίδηρο.
 • Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Επίσης κάλεσε μια μεταμόσχευση μυελού των οστών, η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της σοβαρής θαλασσαιμία σε επιλεγμένες περιπτώσεις. Πριν από τη μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, θα λάβετε πολύ υψηλές δόσεις φαρμάκων ή ακτινοβολίας για την καταστροφή του παθολογικού μυελό των οστών σας. Στη συνέχεια, θα λάβετε εγχύσεις βλαστοκυττάρων από συμβατό δότη. Ωστόσο, επειδή αυτές οι διαδικασίες έχουν σοβαρούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, από όπου και αν εν γένει προορίζεται για τα άτομα με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου που έχουν ταιριαστό δότης - συνήθως ένα αδελφό.

Βλέπε επίσης

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Αν έχετε θαλασσαιμία, φροντίστε να:

 • Αποφύγετε την περίσσεια σιδήρου. Εκτός αν ο γιατρός σας συνιστά, μην πάρετε βιταμίνες ή άλλα συμπληρώματα που περιέχουν σίδηρο.
 • Φάτε μια υγιεινή διατροφή. Τρώγοντας μια ισορροπημένη διατροφή που περιέχει πολλά θρεπτικά τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και να αυξήσει την ενέργειά σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει να πάρετε ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος για να βοηθήσει το σώμα σας να κάνει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Επίσης, για να κρατήσει τα οστά σας υγιή, βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας περιέχει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιες είναι οι σωστές ποσότητες είναι για σας, και αν πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα.
 • Αποφύγετε λοιμώξεις. Προστατέψτε τον εαυτό σας από μολύνσεις με συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή άρρωστοι άνθρωποι. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε έπρεπε να έχουν σπλήνα σας αφαιρεθεί. Θα χρειαστείτε επίσης ένα ετήσιο εμβόλιο της γρίπης, καθώς και η μηνιγγίτιδα, πνευμονία και ηπατίτιδας Β για την πρόληψη λοιμώξεων. Εάν εμφανίσετε πυρετό ή άλλα σημεία και συμπτώματα της λοίμωξης, δείτε το γιατρό σας για θεραπεία.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Αντιμέτωποι με μεσογειακή αναιμία μπορεί να είναι προκλητική. Αλλά, δεν χρειάζεται να το κάνουν μόνοι τους. Αν έχετε απορίες ή θα θέλατε καθοδήγηση, να μιλήσετε με ένα μέλος της ομάδας υγείας σας. Μπορείτε επίσης να επωφεληθούν από τη συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης. Μια τέτοια ομάδα μπορεί να προσφέρει τόσο συμπαθητική ακρόαση και χρήσιμες πληροφορίες. Για να μάθετε σχετικά με τις ομάδες υποστήριξης στην περιοχή σας που ασχολούνται με θαλασσαιμία, ρωτήστε το γιατρό σας ή επικοινωνήστε με αναιμία του Cooley του Ιδρύματος στο 800-522-7222.

Βλέπε επίσης

Πρόληψη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, θαλασσαιμία δεν μπορεί να προληφθεί. Αν έχετε θαλασσαιμία, ή αν φέρει ένα γονίδιο θαλασσαιμίας, να εξετάσει μιλώντας με ένα γενετικό σύμβουλο για την καθοδήγηση πριν έχετε ή ο πατέρας ενός παιδιού.

Βλέπε επίσης