Πυρηνική δοκιμή στρες

Ορισμός

Μια πυρηνική δοκιμή πίεσης μετρά τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ σας, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας και κατά τη διάρκεια στρες για την καρδιά. Είναι εκτελούνται παρόμοια με μια ρουτίνα τεστ κοπώσεως, αλλά παρέχει εικόνες που μπορούν να αποδείξουν περιοχές χαμηλής ροής του αίματος μέσω της καρδιάς και των περιοχών των τραυματισμένων μυών της καρδιάς.

Μια πυρηνική δοκιμή άγχος συνήθως περιλαμβάνει τη λήψη δύο σύνολα εικόνων της καρδιάς σας - ένα σύνολο κατά τη διάρκεια ενός τεστ κοπώσεως, ενώ είστε άσκηση σε διάδρομο ή στατικό ποδήλατο, ή με φαρμακευτική αγωγή που τονίζει την καρδιά σας, και μια άλλη σειρά, ενώ είστε σε ανάπαυσης. Μια πυρηνική δοκιμή στρες χρησιμοποιείται για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και σε ανάπαυση.

Μπορεί να σας δοθεί μια πυρηνική δοκιμή άγχος, αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε στεφανιαία νόσο ή κάποιο άλλο πρόβλημα με την καρδιά, ή αν μια δοκιμασία κοπώσεως από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να εντοπίσουμε την αιτία των συμπτωμάτων, όπως πόνο στο στήθος ή δύσπνοια. Μια πυρηνική δοκιμή στρες μπορεί επίσης να συνιστάται προκειμένου να κατευθύνουν τη θεραπεία σας, αν έχετε ήδη διαγνωστεί με καρδιακή πάθηση.

Βλέπε επίσης

Γιατί το κάνει

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια πυρηνική δοκιμή άγχος για:

 • Διάγνωση της στεφανιαίας νόσου. Στεφανιαίες αρτηρίες σας είναι τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά σας με αίμα, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η στεφανιαία νόσος είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται όταν οι αρτηρίες γίνονται κατεστραμμένα ή ασθενή - συνήθως οφείλεται σε συσσώρευση των καταθέσεων που ονομάζονται πλάκες. Εάν έχετε συμπτώματα όπως δύσπνοια ή πόνους στο στήθος, μια πυρηνική δοκιμή στρες μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν αυτές συνδέονται με στεφανιαία νόσο.
 • Κοιτάξτε το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς σας. Οι εικόνες από μια πυρηνική δοκιμή στρες μπορεί να δείξει το γιατρό σας αν η καρδιά σας είναι διευρυμένη και μπορεί να μετρήσει την αντλητική λειτουργία (κλάσμα εξώθησης) της καρδιάς σας.
 • Οδηγός για τη θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς. Εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο, αρρυθμία ή άλλη καρδιακή πάθηση, μια πυρηνική δοκιμή στρες μπορεί να βοηθήσει το γιατρό σας να μάθετε πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία εργάζεται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη δημιουργία το σωστό σχέδιο θεραπείας για σας με τον καθορισμό πόση άσκηση η καρδιά σας μπορεί να χειριστεί.

Βλέπε επίσης

Κίνδυνοι

Μια πυρηνική δοκιμή άγχος είναι γενικά ασφαλής, και οι επιπλοκές είναι σπάνιες. Αλλά, όπως και με κάθε ιατρική διαδικασία, δεν εμπεριέχουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

 • Αλλεργική αντίδραση. Είναι δυνατόν θα μπορούσατε να είστε αλλεργικοί σε ραδιενεργό χρωστική ουσία που είναι ένεση σε μια φλέβα στο χέρι ή το μπράτσο σας κατά τη διάρκεια μια πυρηνική δοκιμή στρες.
 • Χαμηλή πίεση του αίματος. Αρτηριακή πίεση μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση και ζάλη αιτία. Είναι συνήθως πηγαίνει μακριά όταν σταματήσετε την άσκηση.
 • Μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες). Αρρυθμίες προήλθε από μια δοκιμασία κοπώσεως συνήθως εξαφανίζονται λίγο μετά τη διακοπή της άσκησης. Απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες είναι σπάνιες και συνήθως εμφανίζονται σε άτομα με σοβαρή καρδιακή νόσο.
 • Καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου). Παρά το γεγονός ότι πολύ σπάνια, είναι πιθανό ότι μια πυρηνική δοκιμή στρες μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.
 • Flushing καύσου ή πόνο στο στήθος. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συμβεί όταν σας δίνεται ένα φάρμακο για να τονίσει την καρδιά σας, αν είστε σε θέση να ασκήσει επαρκώς. Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως σύντομη, αλλά ενημερώστε το γιατρό σας αν τα συμπτώματα.

Βλέπε επίσης

Πώς να προετοιμαστείτε

Πυρηνική δοκιμή στρες. Διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.
Πυρηνική δοκιμή στρες. Διάγνωση της στεφανιαίας νόσου.

Μπορεί να σας ζητηθεί να μην τρώτε, πίνετε ή καπνίζετε για δύο ώρες πριν από μια πυρηνική δοκιμή στρες. Μπορείτε να πάρετε τα φάρμακά σας, ως συνήθως, εκτός εάν ο γιατρός σας σας λέει να μην.

Εάν χρησιμοποιείτε μια συσκευή εισπνοών για το άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, να φέρετε μαζί σας σε δοκιμασία. Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας και η φροντίδα για την υγεία μέλος της ομάδας παρακολούθησης τεστ αντοχής σας γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιείτε μια συσκευή εισπνοής.

Να φοράτε ή να φέρουν άνετα ρούχα μαζί σας στο τεστ κοπώσεως.

Βλέπε επίσης

Τι μπορείτε να περιμένετε

Κατά την άφιξή σας για την πυρηνική δοκιμή το άγχος σας, ο γιατρός σας σας ζητά για το ιατρικό ιστορικό σας και πόσο συχνά κάνετε συνήθως ασκούν. Αυτό βοηθά στο να καθοριστεί το ποσό της άσκησης που είναι κατάλληλη για σας κατά τη διάρκεια του τεστ κοπώσεως.

Κατά τη διάρκεια μιας πυρηνικής δοκιμής στρες
Πριν να ξεκινήσετε τη δοκιμή, ένα μέλος της ομάδας υγείας σας δίνει κολλώδη μπαλώματα (ηλεκτρόδια) στο στήθος, τα πόδια σας και τα χέρια. Τα ηλεκτρόδια συνδέονται με σύρματα σε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) μηχανή. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα καταγράφει τα ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν καρδιακών παλμών σας. Μια περιχειρίδα πίεσης του αίματος τοποθετείται στο χέρι σας για να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Αν είστε σε θέση να ασκήσουν επαρκώς, μπορεί να χορηγείται με ένεση με ένα φάρμακο που αυξάνει τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ - προσομοίωση της άσκησης - για τη δοκιμή.

Μπορείτε στη συνέχεια να αρχίσει το περπάτημα στο διάδρομο ή το πεντάλ το στατικό ποδήλατο αργά. Με την πρόοδο της δοκιμής, η ταχύτητα και η κλίση του διαδρόμου αυξάνεται. Ένα κιγκλίδωμα παρέχεται στο διάδρομο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ισορροπία, αλλά μην κρεμάσει προς το καλά, όπως ότι μπορεί να παραποιήσει τα αποτελέσματα της δοκιμής. Σε ένα στατικό ποδήλατο, η αντίσταση αυξάνεται καθώς προχωρεί η δοκιμή, καθιστώντας πιο δύσκολο να πεντάλ.

Η διάρκεια της εξέτασης εξαρτάται από την φυσική κατάσταση και τα συμπτώματά σας. Ο στόχος είναι να έχουν την εργασία της καρδιάς σας σκληρά για περίπου οκτώ έως 12 λεπτά προκειμένου να παρακολουθεί προσεκτικά τη λειτουργία του. Θα συνεχίσει να ασκεί μέχρι το ρυθμό της καρδιάς σας έχει φτάσει σε ένα στόχο που έχει τεθεί, θα αναπτύξει συμπτώματα που δεν επιτρέπουν σε σας για να συνεχίσετε ή προειδοποιητικά σήματα ανιχνεύονται από εκείνους παρακολούθηση δοκιμής σας, όπως οι εξής:

 • Μέτριο έως έντονο πόνο στο στήθος
 • Σοβαρή δύσπνοια
 • Ασυνήθιστα υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Ένα μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό
 • Ζάλη

Μπορείτε να διακόψει τη δοκιμασία σε οποιαδήποτε στιγμή, εάν είναι πάρα πολύ άβολα να συνεχίσει την άσκηση.

Ένεση της βαφής
Μόλις έχετε φτάσει στο μέγιστο επίπεδο της άσκησης, ένα ραδιενεργό χρωστική ουσία που ονομάζεται θάλλιο ή sestamibi (Cardiolite) εγχέεται στο αίμα σας μέσω ενδοφλέβιας (IV) της γραμμής, συνήθως στο χέρι ή το βραχίονά σας. Η ουσία αναμιγνύεται με το αίμα σας και να ταξιδεύει στην καρδιά σας. Ένα ειδικό scanner παρόμοιο με ένα μηχάνημα ακτίνων Χ - η οποία ανιχνεύει το ραδιενεργό υλικό στην καρδιά σας - δημιουργεί εικόνες των μυών της καρδιάς σας. Ανεπαρκής ροή του αίματος σε οποιοδήποτε μέρος της καρδιάς σας θα εμφανιστούν ως φωτεινό σημείο στις εικόνες, επειδή δεν είναι τόσο μεγάλο μέρος του ραδιενεργού χρωστικής ουσίας να φθάσει εκεί.

Κοιτάξτε το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς σας. Οδηγός για τη θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς.
Κοιτάξτε το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς σας. Οδηγός για τη θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς.

Μετά την άσκηση, θα σας ζητηθεί να ξεκουραστεί για δύο έως τέσσερις ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε κάτι ή να κάνει οποιαδήποτε έντονες δραστηριότητες. Μετά από αυτό το διάστημα, θα έχετε μια δεύτερη σειρά των εικόνων που λαμβάνονται από την καρδιά σας, ενώ βρίσκεστε σε ένα τραπέζι εξέτασης. Και πάλι, ένας τεχνικός θα δώσει ραδιενεργό χρωστική ουσία μέσω ενός IV και θα λάβει τις εικόνες της καρδιάς σας. Η δεύτερη σειρά των εικόνων θα ενημερώσετε το γιατρό σας συγκρίνετε τη ροή του αίματος μέσω της καρδιάς σας, ενώ γυμνάζεστε και σε ανάπαυση.

Μετά από μια πυρηνική δοκιμή στρες
Όταν πυρηνική δοκιμή το άγχος σας είναι πλήρης, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες για το υπόλοιπο της ημέρας.

Βλέπε επίσης

Αποτελέσματα

Ο γιατρός σας θα συζητήσει τα αποτελέσματα των πυρηνικών τεστ αντοχής σας με σας. Τα αποτελέσματά σας θα μπορούσε να δείξει:

 • Η κανονική ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της άσκησης και της ανάπαυσης. Εάν οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της πυρηνική δοκιμή το άγχος σας δείχνει τη λειτουργία της καρδιάς σας να είναι φυσιολογική κατά τη διάρκεια άσκησης και ανάπαυσης, είναι απίθανο να έχουν στεφανιαία νόσο. Μπορεί να μη χρειαστεί περαιτέρω εξετάσεις.
 • Η κανονική ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, αλλά όχι την άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι μέρος του μυ της καρδιάς σας δεν λαμβάνει αρκετό αίμα όταν γυμνάζεστε ή να κάνει άλλη έντονη δραστηριότητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ένα ή περισσότερα φραγμένων αρτηριών (στεφανιαία νόσο).
 • Χαμηλή ροή του αίματος κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης και της άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος της καρδιάς σας δεν παίρνει αρκετό ροή του αίματος ανά πάσα στιγμή, η οποία θα μπορούσε να οφείλεται σε σοβαρή στεφανιαία νόσο ή προηγούμενη καρδιακή προσβολή.
 • Η έλλειψη ραδιενεργού χρωστικής σε τμήματα της καρδιάς σας. Περιοχές της καρδιάς σας που δεν δείχνουν το ραδιενεργό χρωστική ουσία είναι περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη ιστού (ουλώδης ιστός) από καρδιακή προσβολή.

Εάν τα αποτελέσματα των δοκιμών σας δείχνουν δεν έχετε αρκετή ροή του αίματος μέσω της καρδιάς σας, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε στεφανιογραφία - μια δοκιμή για να δει απευθείας τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά σας. Εάν έχετε σοβαρή μπλοκαρίσματα, μπορεί να χρειαστείτε μια στεφανιαία επέμβαση (αγγειοπλαστική με μπαλονάκι και τοποθέτηση stent) ή εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς (bypass στεφανιαίας αρτηρίας).

Βλέπε επίσης