Μυϊκές κράμπες

Ορισμός

Η μυϊκή κράμπα είναι μια ξαφνική και ακούσια σύσπαση ενός ή περισσοτέρων από τους μυς σας. Αν έχετε ποτέ ξύπνησε μέσα στη νύχτα ή να σταματήσει στις διαδρομές σας από μια ξαφνική Charley άλογο, ξέρετε ότι μυϊκές κράμπες μπορεί να προκαλέσει βασανιστικό πόνο. Αν και γενικά αβλαβείς, μυϊκές κράμπες μπορεί να είναι προσωρινά αδύνατο να χρησιμοποιήσει το προσβεβλημένο μυ.

Μεγάλες περίοδοι άσκησης ή της σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε ζεστό καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες. Ορισμένα φάρμακα και ορισμένες ιατρικές παθήσεις, επίσης, μπορεί να προκαλέσει κράμπες των μυών. Μπορείτε να αντιμετωπίζουν συνήθως μυϊκές κράμπες στο σπίτι με self-care μέτρα.

Συμπτώματα

Οι περισσότερες μυϊκές κράμπες αναπτυχθούν μυς των ποδιών, ιδιαίτερα οι μύες της γάμπας. Εκτός από την ξαφνική, απότομη πόνο, μπορεί επίσης να είναι σε θέση να αισθάνονται ή να δείτε ένα σκληρό εξόγκωμα του μυϊκού ιστού κάτω από το δέρμα σας.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Μυϊκές κράμπες συνήθως εξαφανίζονται από μόνα τους και είναι σπάνια αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτούν ιατρική φροντίδα. Ωστόσο, δείτε το γιατρό σας εάν κράμπες σας:

 • Προκαλούν σοβαρή δυσφορία
 • Συνδέονται με το πόδι αλλαγές πρήξιμο, ερυθρότητα ή το δέρμα
 • Σχετίζονται με μυϊκή αδυναμία
 • Συμβαίνει συχνά
 • Μην βελτιωθεί με self-care
 • Δεν συνδέονται με μια προφανή αιτία, όπως η εντατική άσκηση

Αιτίες

Μυϊκές κράμπες. Η ανεπαρκής παροχή αίματος.
Μυϊκές κράμπες. Η ανεπαρκής παροχή αίματος.

Η κατάχρηση των μυών, αφυδάτωση, μυϊκή καταπόνηση ή απλά κρατώντας μια θέση για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες. Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η ακριβής αιτία της μυϊκές κράμπες δεν είναι γνωστή.

Αν και οι περισσότερες μυϊκές κράμπες είναι αβλαβείς, μερικοί μπορεί να σχετίζεται με μία υποκείμενη παθολογική κατάσταση, όπως:

 • Η ανεπαρκής παροχή αίματος. Στένωση των αρτηριών που παρέχουν αίμα στα πόδια σας (αρτηριοσκλήρωση των άκρων) μπορεί να παράγει κράμπες-όπως ο πόνος στα πόδια και τα πόδια σας, ενώ γυμνάζεστε. Αυτές οι κράμπες συνήθως υποχωρούν σύντομα μετά σταματήσετε την άσκηση.
 • Συμπίεση των νεύρων. Συμπίεσης των νεύρων στη σπονδυλική στήλη σας (οσφυϊκή στένωση) επίσης μπορεί να παράγει κράμπες-όπως ο πόνος στα πόδια σας. Ο πόνος επιδεινώνεται συνήθως το πλέον περπατάτε. Περπατώντας σε μια ελαφρά κάμψη θέση - όπως θα απασχολούν όταν πιέζοντας ένα καλάθι αγορών μπροστά σας - μπορεί να βελτιώσει ή να καθυστερήσουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων σας.
 • Εξάντληση των ορυκτών. Πολύ λίγο κάλιο, ασβέστιο ή μαγνήσιο στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει σε κράμπες στα πόδια. Διουρητικά - φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά για την υψηλή πίεση του αίματος - μπορεί επίσης να καταστρέφουν αυτά τα ανόργανα στοιχεία.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για μυϊκές κράμπες περιλαμβάνουν:

 • Ηλικία. Οι ηλικιωμένοι χάνουν μυϊκή μάζα, έτσι ώστε το υπόλοιπο των μυών μπορεί να καταπονείται υπερβολικά πιο εύκολα. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μυϊκές κράμπες.
 • Αφυδάτωση. Οι αθλητές που κουράζονται και να αφυδατωθεί, ενώ συμμετέχουν σε ο καιρός είναι ζεστός σπορ αναπτύσσουν συχνά κράμπες των μυών.
 • Εγκυμοσύνη. Μυϊκές κράμπες είναι επίσης πιο συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Ιατρικές καταστάσεις. Θα μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μυϊκές κράμπες, αν έχετε διαβήτη, ή νεύρων, του ήπατος ή των διαταραχών του θυρεοειδούς.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε μυϊκές κράμπες που είναι σοβαρές, συχνά και δεν βελτιώνεται με self-care. Όταν βλέπετε το γιατρό σας, φέρει ένα κατάλογο των βασικών ιατρικών πληροφοριών σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αλλεργίες ή ιατρικές παθήσεις, καθώς και τα ονόματα όλων των φαρμάκων, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνετε.

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήσεις για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν πρέπει να κάνετε εξετάσεις ή να δείτε έναν ειδικό. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το ραντεβού σας, σκεφτείτε εκ των προτέρων τις απαντήσεις σας στα ακόλουθα:

 • Πότε έκανες αναπτύξει το πρώτο κράμπες;
 • Πόσο συχνή και σοβαρή είναι κράμπες σας;
 • Είναι κάτι που προηγούνται συνήθως κράμπες σας, όπως ήπια έως έντονη άσκηση;
 • Έχετε αναπτύξει ποτέ κράμπες, ενώ είστε ανάπαυσης;
 • Μήπως το τέντωμα ανακουφίσει κράμπες σας;
 • Έχετε οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα, όπως μυϊκή αδυναμία, πόνος, ή η αίσθηση ότι ένα πόδι, το χέρι ή το σκέλος έχει αποκοιμηθεί;
 • Μήπως κάποιος από τους στενούς συγγενείς εξ αίματος σας έχουν ιστορικό μυϊκές κράμπες;
 • Έχετε παρατηρήσει τις αλλαγές στα ούρα σας μετά την άσκηση;
 • Μην χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε αναψυχής ή αθλητισμού-ενίσχυση των ναρκωτικών;

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Μπορείτε να αντιμετωπίζουν συνήθως μυϊκές κράμπες με self-care μέτρα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δείξει ασκήσεις stretching που μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητές σας να πάρει μυϊκές κράμπες. Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε μείνετε καλά ενυδατωμένο μπορεί επίσης να βοηθήσει. Για τις επαναλαμβανόμενες κράμπες που διαταράσσουν τον ύπνο σας, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για να χαλαρώσετε τους μυς σας.

Εναλλακτική ιατρική

Η λήψη βιταμίνης του συμπλέγματος Β συμπληρώματα προτείνεται από μερικούς για να βοηθήσουν στη διαχείριση κράμπες στα πόδια. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιώσει αυτό το όφελος.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Εάν έχετε μια κράμπα, οι δράσεις αυτές μπορεί να προσφέρει ανακούφιση:

 • Stretch και μασάζ. Τεντώστε την στενότητα των μυών και τρίβετε απαλά για να βοηθήσει να χαλαρώσετε. Για μια κράμπα μοσχάρι, βάλτε το βάρος σας σε στενότητα πόδι σας και λυγίστε το γόνατο ελαφρώς. Εάν είστε σε θέση να σταθεί, να καθίσει στο πάτωμα ή σε μια καρέκλα με τις πληγείσες πόδι σας επεκτείνεται. Προσπαθήστε να τραβήξετε την κορυφή του ποδιού σας στην πάσχουσα πλευρά προς το κεφάλι σας, ενώ το πόδι σας παραμένει σε ένα ισιωμένο θέση. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να διευκολύνει μια πίσω μηρό (βλάπτει) κράμπα. Για ένα μέτωπο του μηρού (τετρακέφαλο) κράμπα, χρησιμοποιήστε μια καρέκλα σε σταθερή εαυτό σας και προσπαθήστε τραβώντας το πόδι σας στην πάσχουσα πλευρά προς τα πάνω προς το γλουτό σας.
 • Εφαρμόστε ζέστη ή κρύο. Χρησιμοποιήστε μια ζεστή πετσέτα ή ένα μαξιλάρι θέρμανσης για το τεταμένο ή σφιχτούς μυς. Λαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο ή κατευθύνοντας τη ροή του ένα ζεστό ντους πάνω στην στενότητα των μυών μπορεί επίσης να βοηθήσει. Εναλλακτικά, το μασάζ στενότητα των μυών με πάγο μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.

Πρόληψη

Αυτά τα βήματα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη κράμπες:

 • Αποφύγετε την αφυδάτωση. Πίνετε άφθονα υγρά καθημερινά. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από το τι τρώτε, το φύλο σας, το επίπεδο δραστηριότητάς σας, τις καιρικές συνθήκες, την υγεία σας, την ηλικία σας και οποιαδήποτε φάρμακα που μπορεί να παίρνετε. Υγρά βοηθήσει τους μυς σας σύμβαση και να χαλαρώσετε και να κρατήσει τα κύτταρα των μυών ενυδατωμένο και λιγότερο οξύθυμος. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αναπλήρωση υγρών σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να συνεχίσει το πόσιμο νερό ή άλλα υγρά αφού τελειώσετε.
 • Τεντώστε τους μύες σας. Τεντώστε πριν και μετά τη χρήση κάθε μυ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν έχετε την τάση να έχετε κράμπες στα πόδια το βράδυ, τεντώστε πριν τον ύπνο. Ελαφριά άσκηση, όπως η ποδηλασία σε στατικό ποδήλατο για λίγα λεπτά πριν τον ύπνο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη κράμπες, ενώ κοιμάστε.