Μηνιγγίωμα

Ορισμός

Ένα μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος που προκύπτει από τις μήνιγγες - οι μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι περισσότεροι το μηνιγγίωμα είναι noncancerous (καλοήθεις), όμως, σπάνια, ένα μηνιγγίωμα μπορεί να είναι καρκινικά (κακοήθη). Μερικά μηνιγγιώματα ταξινομούνται ως άτυπα, που σημαίνει ότι είναι ούτε καλοήθη ούτε κακοήθη, αλλά μάλλον κάτι στο μεταξύ.

Το μηνιγγίωμα εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Αλλά ένα μηνιγγίωμα μπορεί να συμβεί σε άνδρες και σε οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής ηλικίας.

Ένα μηνιγγίωμα δεν απαιτεί πάντα άμεση θεραπεία. Ένα μηνιγγίωμα που δεν προκαλεί σημαντικά σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να παρακολουθείται στη διάρκεια του χρόνου.

Συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της μηνιγγίωμα συνήθως αρχίζουν σταδιακά και μπορεί να είναι πολύ λεπτή στην αρχή. Ανάλογα με το πού στον εγκέφαλο ή, σπανιότερα, στη σπονδυλική στήλη ο όγκος βρίσκεται, σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Οι αλλαγές στην όραση, όπως διπλωπία ή θολότητα
 • Πονοκέφαλοι που επιδεινώνονται με το χρόνο
 • Η απώλεια της ακοής
 • Απώλεια μνήμης
 • Κατασχέσεις
 • Αδυναμία στα χέρια ή τα πόδια σας

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Τα περισσότερα σημεία και τα συμπτώματα μιας μηνιγγίωμα εξελίσσονται αργά, αλλά μερικές φορές ένα μηνιγγίωμα απαιτεί επείγουσα φροντίδα.

Αναζητήσετε επείγουσα φροντίδα αν έχετε:

 • Αιφνίδια έναρξη των επιληπτικών κρίσεων
 • Ξαφνικές αλλαγές στην όραση ή τη μνήμη σας

Κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας αν έχετε:

 • Επίμονη σημεία και τα συμπτώματα που σας αφορούν, όπως οι πονοκέφαλοι που επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου

Αιτίες

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί ένα μηνιγγίωμα. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι κάτι αλλάζει κάποια κύτταρα σε μήνιγγες σας - τις μεμβράνες που σχηματίζουν ένα προστατευτικό φράγμα γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό - να τους πολλαπλασιάζονται εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε έναν όγκο μηνιγγίωμα. Αλλά εάν αυτό συμβαίνει λόγω των γονιδίων που κληρονομούν, τα πράγματα είστε εκτεθειμένοι στο περιβάλλον σας ή ένα συνδυασμό και των δύο παραμένει άγνωστη.

Βλέπε επίσης

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες κινδύνου για ένα μηνιγγίωμα περιλαμβάνουν:

 • Ακτινοβολία θεραπείας. Ακτινοθεραπεία που περιλαμβάνει την ακτινοβολία στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μηνιγγίωμα.
 • Γυναίκα ορμόνες. Μηνιγγίωμα είναι πιο κοινή σε γυναίκες, με αποτέλεσμα οι γιατροί να πιστεύουν ότι γυναικείες ορμόνες μπορεί να παίζουν ρόλο.
 • Μια κληρονομική διαταραχή του νευρικού συστήματος. Τύπου Η σπάνια διαταραχή νευροϊνωμάτωση 2 αυξάνει τον κίνδυνο μηνιγγίωμα και άλλων όγκων του εγκεφάλου.

Επιπλοκές

Ένα μηνιγγίωμα και τη θεραπεία του, συνήθως χειρουργική επέμβαση και η θεραπεία ακτινοβολίας, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως οι εξής:

 • Δυσκολία στη συγκέντρωση
 • Απώλεια μνήμης
 • Οι αλλαγές στην προσωπικότητα
 • Κατασχέσεις

Ο γιατρός σας μπορεί να θεραπεύσει κάποιες επιπλοκές και να σας παραπέμψει σε ειδικούς για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν με άλλες επιπλοκές.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι μπορεί να έχετε έναν όγκο του εγκεφάλου, όπως ένα μηνιγγίωμα, μπορεί να παραπέμπονται σε ειδικούς οι οποίοι θεραπεία διαταραχών του εγκεφάλου (νευρολόγο και νευροχειρουργό).

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστούν για το ραντεβού σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Να είστε ενήμεροι για τυχόν προ-ραντεβού περιορισμούς. Κατά τη στιγμή που κάνετε τη συνάντηση, να είστε βέβαιος να ρωτήσω αν υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνετε εκ των προτέρων, όπως κάποιος περιορισμός στη διατροφή σας.
 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλα τα φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες ή συμπληρώματα, που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να απορροφήσει όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που χάσατε.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.
Μηνιγγίωμα. Κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.
Μηνιγγίωμα. Κλείστε ένα ραντεβού για να δείτε το γιατρό σας.

Προετοιμάζοντας μια λίστα με ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας. Για ένα μηνιγγίωμα, περιλαμβάνουν μερικές βασικές ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας:

 • Είναι μηνιγγίωμα μου καρκινικά;
 • Πόσο μεγάλο είναι το μηνιγγίωμα μου;
 • Είναι μηνιγγίωμα μου αυξάνεται; Πόσο γρήγορα;
 • Τι θεραπείες μου προτείνετε;
 • Χρειάζομαι θεραπεία τώρα, ή είναι καλύτερα να περιμένουμε και θα δούμε προσέγγιση;
 • Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της κάθε θεραπείας;
 • Υπάρχουν μακροχρόνιες επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζω;
 • Θα πρέπει να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη; Μπορείτε να μου συστήσετε κάποιον άλλο γιατρό ή το νοσοκομείο που έχει εμπειρία στη θεραπεία μηνιγγίωμα;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω μαζί μου; Τι ιστοσελίδες μου προτείνετε;
 • Μήπως πρέπει να λάβει μια απόφαση σχετικά με τη θεραπεία αμέσως; Πόσο καιρό μπορώ να περιμένω;

Μην διστάσετε να ζητήσετε οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε, καθώς και.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ένα μηνιγγίωμα μπορεί να ανιχνευθεί σε μια δοκιμασία απεικόνισης, όπως:

 • Αξονική τομογραφία (CT scan). Αξονική τομογραφία να ακτινογραφίες που δημιουργούν συγχρονική εικόνες (όπως φέτες) του εγκεφάλου και το κεφάλι σας. Αυτές οι εικόνες που συνδυάζονται μεταξύ τους με έναν υπολογιστή για να δημιουργήσει μια πλήρη εικόνα του εγκεφάλου σας. Μερικές φορές, μία με βάση το ιώδιο βαφή χρησιμοποιείται για να αυξήσει την εικόνα.
 • Μαγνητική τομογραφία (MRI). Με αυτή τη μελέτη απεικόνισης, ένα μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία συγχρονική εικόνες των δομών στο μυαλό σας. Μαγνητικές τομογραφίες παρέχουν μια πιο λεπτομερή εικόνα του εγκεφάλου και τα μηνιγγιώματα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η θεραπεία που λαμβάνετε για ένα μηνιγγίωμα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του μηνιγγίωμα σας, εκεί όπου βρίσκεται και το πόσο επιθετικός είναι πιστεύεται ότι είναι. Ο γιατρός σας θα λάβει επίσης υπόψη τη γενική υγεία σας και τους στόχους σας για τη θεραπεία.

Περιμένετε και θα δούμε προσέγγιση
Άμεση θεραπεία δεν είναι απαραίτητο για τον καθένα με ένα μηνιγγίωμα. Ένα μικρό, αργή ανάπτυξη μηνιγγίωμα που δεν προκαλεί σημεία ή συμπτώματα μπορεί να μην απαιτούν θεραπεία.

Εάν το σχέδιο δεν πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία για μηνιγγίωμα σας, είναι πιθανό να έχετε εγκεφαλογραφήματα να αξιολογεί περιοδικά μηνιγγίωμα σας και να ψάξουμε για σημάδια ότι είναι αυξανόμενη. Ο γιατρός σας δημιουργεί μια εξατομικευμένη παρακολούθηση πρόγραμμα για εσάς. Για παράδειγμα, μπορεί να υποβληθούν σε απεικονίσεις του εγκεφάλου κάθε λίγους μήνες στην πρώτη και στη συνέχεια να σαρώνει κάθε χρόνο. Εάν ο γιατρός σας καθορίσει μηνιγγίωμα σας μεγαλώνει και πρέπει να αντιμετωπιστεί, έχετε πολλές επιλογές θεραπείας.

Χειρουργική
Αν μηνιγγίωμα σας προκαλεί σημεία και συμπτώματα ή δείχνει σημάδια ότι είναι αυξανόμενη, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργοί εργάζονται για να αφαιρέσετε το μηνιγγίωμα εντελώς. Αλλά επειδή ένας μηνιγγίωμα μπορεί να συμβεί κοντά σε πολλά λεπτές δομές στον ομφάλιο εγκέφαλο ή το νωτιαίο, δεν είναι πάντα δυνατό να αφαιρεθεί το σύνολο του όγκου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι χειρουργοί αφαιρούν ένα μεγάλο μέρος του μηνιγγίωμα όσο το δυνατόν.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μια κληρονομική διαταραχή του νευρικού συστήματος.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Μια κληρονομική διαταραχή του νευρικού συστήματος.

Το είδος της θεραπείας, εάν υπάρχει, θα πρέπει μετά από χειρουργική επέμβαση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

 • Αν δεν βλέπετε όγκος παραμένει, τότε δεν χρειάζεται περαιτέρω θεραπεία μπορεί να είναι αναγκαία. Ωστόσο, θα έχετε τακτική παρακολούθηση σαρώσεις.
 • Εάν ο όγκος είναι καλοήθης και μόνο ένα μικρό κομμάτι παρέμεινε, τότε ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει την περιοδική παρακολούθηση σαρώσεις μόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μικρά, οι όγκοι έχουν απομείνει μπορεί να υποστεί κατεργασία με μια μορφή θεραπείας ακτινοβολίας που ονομάζεται στερεοτακτική ακτινοχειρουργική.
 • Εάν ο όγκος είναι άτυπη ή κακοήθης, θα χρειαστεί πιθανόν ακτινοβολία.

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να ενέχουν κινδύνους όπως μόλυνση και την αιμορραγία. Οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης σας θα εξαρτηθεί από όπου μηνιγγίωμα σας βρίσκεται. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός μηνιγγίωμα που παρουσιάζεται γύρω από το οπτικό νεύρο μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης. Ρωτήστε τον χειρουργό σας σχετικά με τους ειδικούς κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης.

Ακτινοθεραπεία
Αν μηνιγγίωμα σας δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ακτινοθεραπεία μετά από χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος της ακτινοθεραπείας είναι να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα κύτταρα μηνιγγίωμα και να μειώσει την πιθανότητα ότι μηνιγγίωμα σας μπορεί να επαναληφθεί. Ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί μια μεγάλη μηχανή για να στοχεύουν υψηλής ισχύος δέσμες ενέργειας στα κύτταρα του όγκου.

Οι πρόοδοι στην ακτινοθεραπεία αυξήσει τη δόση της ακτινοβολίας στο μηνιγγίωμα μειώνοντας ακτινοβολίας σε υγιή ιστό. Αυτές περιλαμβάνουν κλασματοποιημένο στερεοτακτική ακτινοθεραπεία (SRT) και η ένταση με διαμόρφωση ακτινοθεραπεία (IMRT).

Ακτινοχειρουργική
Η ακτινοχειρουργική είναι ένας τύπος θεραπείας ακτινοβολίας που στοχεύει αρκετές δέσμες ισχυρή ακτινοβολία σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Σε αντίθεση με το όνομά του, ακτινοχειρουργική δεν περιλαμβάνει νυστέρια ή τομές. Ακτινοχειρουργική τυπικά γίνεται σε εξωτερικά ιατρεία σε λίγες ώρες. Ακτινοχειρουργική μπορεί να είναι μια επιλογή για τα άτομα με μηνιγγίωμα που δεν μπορούν να αφαιρεθούν με τη συμβατική χειρουργική επέμβαση ή για μηνιγγίωμα που επαναλαμβάνονται παρά τη θεραπεία.

Κλασματοποιημένο ακτινοβολία
Για όγκους πολύ μεγάλο για ακτινοχειρουργική ή εκείνους σε μια περιοχή που δεν μπορούν να ανεχτούν την υψηλή ένταση της ακτινοχειρουργική - όπως κοντά στο οπτικό νεύρο - μια πιθανή επιλογή είναι κλασματοποιημένο ακτινοβολία. Αυτό περιλαμβάνει την παράδοση της ακτινοβολίας σε μικρά κλάσματα πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η προσέγγιση αυτή μπορεί να απαιτήσει μία θεραπεία την ημέρα για 30 ημέρες.

Ναρκωτικά
Για τα άτομα με μηνιγγίωμα που επαναλαμβάνονται ή δεν ανταποκρίνονται σε χειρουργική επέμβαση και ακτινοβολία, οι γιατροί προσπαθούν διαφορετικές θεραπείες συστήματος. Δυστυχώς, οι περισσότεροι χημειοθεραπεία δεν έχει αποδειχθεί πολύτιμη, αλλά μερικά φάρμακα, όπως υδροξυουρία (Droxia, Υδρέα), που χρησιμοποιείται μερικές φορές. Άλλα φάρμακα που δοκιμάζεται, καθώς, όπως εκείνα που αναστέλλουν το σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση αναστολείς). Πολύ περισσότερη μελέτη απαιτείται.

Εναλλακτική ιατρική

Εναλλακτικές θεραπείες φάρμακο δεν μπορεί να θεραπεύσει μηνιγγιώματα, αλλά μερικοί μπορεί να βοηθήσει να παρέχει ανακούφιση από τις παρενέργειες θεραπεία ή να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος της έχοντας ένα μηνιγγίωμα.

Εναλλακτικές θεραπείες φάρμακο που μπορεί να είναι χρήσιμη περιλαμβάνουν:

 • Βελονισμός
 • Ύπνωση
 • Μασάζ
 • Στοχασμός
 • Μουσικοθεραπεία
 • Οι ασκήσεις χαλάρωσης

Συζητήστε τις επιλογές με το γιατρό σας.

Βλέπε επίσης

Αντιμετώπιση και υποστήριξη

Το να διαγνωστεί με ένα μηνιγγίωμα μπορεί να είναι συντριπτική. Όπως μπορείτε να συμβιβαστεί με τη διάγνωσή σας, η ζωή σας μπορεί να γυρίσει ανάποδα με επισκέψεις σε γιατρούς και τους χειρουργούς, όπως σας προετοιμάσει για τη θεραπεία σας. Για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσουν, προσπαθήστε να:

 • Μάθετε ό, τι μπορείτε για μηνιγγίωμα. Ρωτήστε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας, όπου μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μηνιγγίωμα και τις επιλογές θεραπείας σας. Επισκεφθείτε την τοπική βιβλιοθήκη σας και να ζητήσετε έναν βιβλιοθηκάριο για να σας βοηθήσει να εντοπίσουμε αξιόπιστη πόρους για περισσότερες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των online πηγές. Γράψτε τις ερωτήσεις σας, έτσι ώστε θα θυμηθείτε να τους ρωτήσω στο επόμενο ραντεβού σας με το γιατρό σας. Όσο περισσότερα γνωρίζετε για την κατάστασή σας, τόσο καλύτερα προετοιμασμένοι θα είναι να πάρουν αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία σας.
 • Κατασκευάστηκε ένα δίκτυο υποστήριξης. Έχοντας τους φίλους και την οικογένειά σας υποστηρίζουμε μπορεί να είναι πολύτιμη. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να έχετε κάποιον να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Άλλοι άνθρωποι που μπορούν να παρέχουν υποστήριξη περιλαμβάνουν κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους - ρωτήστε το γιατρό σας για μια παραπομπή, αν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε κάποιον άλλο να μιλήσει. Συζήτηση με τον πάστορα, ραβίνος σας ή άλλα πνευματικός ηγέτης. Άλλα άτομα με μηνιγγίωμα μπορεί να προσφέρει μια μοναδική προοπτική, έτσι ώστε να ενταχθείτε σε μια ομάδα υποστήριξης - είτε είναι στην κοινότητα ή σε απευθείας σύνδεση σας. Ρωτήστε ομάδα υγειονομικής περίθαλψής σας για όγκο στον εγκέφαλο ή ομάδες υποστήριξης μηνιγγίωμα στην περιοχή σας, ή επικοινωνήστε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όγκο στον εγκέφαλο.
 • Φροντίστε τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να μείνετε υγιείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας για ένα μηνιγγίωμα με τη φροντίδα του εαυτού σας. Φάτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, και να πάρει μέτρια άσκηση καθημερινά εάν ο γιατρός σας το επιτρέπει. Να κοιμάστε αρκετά, ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστος. Μειώστε το στρες στη ζωή σας, εστιάζοντας σε αυτό που είναι σημαντικό για εσάς. Τα μέτρα αυτά δεν θα θεραπεύσει μηνιγγίωμα σας, αλλά μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα όπως εσείς την ανάκτηση από τη χειρουργική επέμβαση ή να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της θεραπείας με ακτινοβολία.