Μικτή νόσος του συνδετικού ιστού

Ορισμός

Μικτή νόσος του συνδετικού ιστού διαθέτει σημεία και συμπτώματα του συνδυασμού των διαταραχών - πρωτίστως από λύκο, σκληρόδερμα και πολυμυοσίτιδα. Για το λόγο αυτό, μικτή νόσο του συνδετικού ιστού είναι μερικές φορές αναφέρεται ως μια ασθένεια επικάλυψη.

Μικτή νόσος του συνδετικού ιστού. Γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.
Μικτή νόσος του συνδετικού ιστού. Γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.

Σε μικτή νόσος του συνδετικού ιστού, τα συμπτώματα των ασθενειών χωριστών συνήθως δεν εμφανίζονται μονομιάς. Αντ 'αυτού, έχουν την τάση να εμφανιστούν σε αλληλουχία επί σειρά ετών, η οποία μπορεί να κάνει τη διάγνωση πιο περίπλοκη.

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν συχνά τα χέρια. Δάχτυλα, μπορεί να διογκωθούν, όπως τα λουκάνικα, και τα άκρα των δακτύλων μπορεί να ασπρίζει και να μουδιάζουν. Σε μεταγενέστερα στάδια, μερικά όργανα - όπως οι πνεύμονες, η καρδιά και τα νεφρά - μπορεί να επηρεαστεί.

Μικτή νόσος του συνδετικού ιστού εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρές γυναίκες. Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει φάρμακα όπως η πρεδνιζόνη.

Συμπτώματα

Οι πρώτες ενδείξεις από μικτή νόσος του συνδετικού ιστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Αυτή η δυσφορία μπορεί να συνοδεύεται από αυξημένη κόπωση και ένα ήπιο πυρετό.
 • . Κρύο και μουδιασμένα δάκτυλα Μία από τις πιο κοινές αρχές δεικτών που είναι γνωστό ως το φαινόμενο του Raynaud - κατά την οποία τα δάχτυλά σας να αισθανθεί κρύο και μούδιασμα, συχνά σε απάντηση στο κρύο ή στρες. Δάχτυλα μπορεί να ασπρίζει και στη συνέχεια μωβ μπλε όταν συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία. Μετά την αύξηση της θερμοκρασίας, τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν, συνεχίζει τη ροή του αίματος και τα δάχτυλα γίνονται κόκκινα. Τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί επίσης να επηρεαστεί.
 • Πρησμένα δάχτυλα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν ανάμεικτα συνδετικού εμπειρία νόσο του συνδετικού ιστού πρήξιμο στα χέρια και τα δάχτυλα τους, μερικές φορές στο σημείο όπου τα δάχτυλα μοιάζουν με λουκάνικα.
 • Μυς και τις αρθρώσεις. Μικτή νόσος του συνδετικού ιστού, επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους και οίδημα στις αρθρώσεις και πόνο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρθρώσεις μπορεί να παραμορφωθεί, παρόμοιο με αυτό που παρατηρείται σε ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε σημεία και συμπτώματα που είναι ενοχλητικές ή παρεμβαίνει με την καθημερινή ρουτίνα σας - ιδιαίτερα αν έχετε ήδη διαγνωστεί με λύκο ή άλλη νόσο του συνδετικού ιστού.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί μικτή νόσος του συνδετικού ιστού. Η ασθένεια είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας των ασθενειών που είναι γνωστή ως αυτοάνοσες διαταραχές.

Όταν έχετε ένα αυτοάνοσο νόσημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα - υπεύθυνο για την καταπολέμηση των ασθενειών - λάθη κανονική, υγιή κύτταρα για τους εισβολείς. Σε νόσους του συνδετικού ιστού, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται λανθασμένα τις ίνες που παρέχουν το πλαίσιο και υποστήριξη για το σώμα σας.

Παράγοντες κινδύνου

Ενώ η μικτή νόσος του συνδετικού ιστού μπορεί να συμβεί στον καθένα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, φαίνεται να είναι πιο κοινή σε γυναίκες κάτω από την ηλικία των 30.

Επιπλοκές

Μικτή νόσος του συνδετικού ιστού μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως οι εξής:

 • Προβλήματα στους πνεύμονες. Υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει τις αρτηρίες στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση) είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου σε άτομα με μικτή νόσο του συνδετικού ιστού.
 • Καρδιακή νόσο. Μικτή νόσος του συνδετικού ιστού που οδηγεί μερικές φορές στην διεύρυνση των τμημάτων της καρδιάς και της φλεγμονής γύρω από την καρδιά.
 • Νεφρική ανεπάρκεια. Η νεφρική βλάβη που προκαλείται από μικτή νόσος του συνδετικού ιστού μπορεί να προχωρήσει για χρόνια, χωρίς οποιαδήποτε σημάδια ή συμπτώματα, αλλά μπορεί τελικά να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Παρενέργειες θεραπεία
Τα κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται συνήθως για τη διαχείριση των σημείων και συμπτωμάτων της μικτή νόσος του συνδετικού ιστού. Αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά, αλλά εγκυμονούν κινδύνους. Αν παίρνετε κορτικοστεροειδή, ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί πιθανό για ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η οστεοπόρωση, μυϊκή αδυναμία και τη μόλυνση.

Βλέπε επίσης

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να φέρει πρώτα τις ανησυχίες σας στον οικογενειακό σας γιατρό. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ρευματολόγο, έναν γιατρό που ειδικεύεται σε κοινές ασθένειες.

Τι μπορείτε να κάνετε
Πριν από το ραντεβού σας, μπορεί να θέλετε να γράψετε μια λίστα με απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

 • Έχει κανείς το στενό οικογενειακό περιβάλλον σας είχε παρόμοια προβλήματα;
 • Έχετε διαγνωστεί με οποιαδήποτε άλλα ιατρικά προβλήματα;
 • Ποια φάρμακα και τα συμπληρώματα παίρνετε τακτικά;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να υποπτεύονται μικτή νόσος του συνδετικού ιστού με βάση σημεία και τα συμπτώματα σας. Μια φυσική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει συμπτώματα όπως πρήξιμο στα χέρια και επώδυνες, διογκωμένες αρθρώσεις. Μια εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει αν έχετε κάποια αντισωμάτων στο αίμα σας που δείχνει μικτή νόσος του συνδετικού ιστού.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Δεν υπάρχει θεραπεία για την μικτή νόσος του συνδετικού ιστού, αλλά η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των σημείων και συμπτωμάτων της νόσου. Ήπιες μορφές μικτή νόσος του συνδετικού ιστού δεν μπορεί να απαιτεί θεραπεία. Μπορείτε να απαιτούν θεραπεία μόνο κατά τη διάρκεια φωτοβολίδες ή, εάν έχετε μια πιο σοβαρή μορφή της νόσου, που μπορεί να απαιτήσει τη συνεχή φαρμακευτική αγωγή.

Φάρμακο
Ο τύπος των συνταγογραφούμενα φάρμακα εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου σας και τα συμπτώματα που έχετε. Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τα κορτικοστεροειδή. Φάρμακα όπως η πρεδνιζόνη βοηθήσει στον έλεγχο τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας, κρατώντας το από το να επιτεθούν στα υγιή κύτταρα, και την καταστολή της φλεγμονής. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν εναλλαγές της διάθεσης, αύξηση του σωματικού βάρους, υψηλό σάκχαρο του αίματος, αυξημένη αρτηριακή πίεση, εξασθένηση των οστών και του καταρράκτη.
 • Άλλα ανοσοκατασταλτικά. Άλλες θεραπείες μπορεί να βασίζονται σε ενδείξεις και τα συμπτώματά σας. Για παράδειγμα, εάν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε είναι παρόμοια με εκείνα του λύκου, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει προσπαθεί φάρμακα συνήθως συνταγογραφείται για τους ανθρώπους με λύκο.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Άλλες μέθοδοι για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της μικτή νόσος του συνδετικού ιστού περιλαμβάνουν:

 • Προστατέψτε τα χέρια από το κρύο. Φαινόμενο Raynaud, η οποία προκαλεί το κρύο και μούδιασμα στα δάχτυλα, είναι ένα κοινό σύμπτωμα της μικτή νόσος του συνδετικού ιστού. Φορώντας γάντια και τη λήψη άλλων μέτρων για να κρατήσει τα χέρια ζεστά σας μπορεί να βοηθήσει.
 • Σταματήστε το κάπνισμα. Αιμοφόρα αγγεία προκαλεί το κάπνισμα για να συστέλλονται, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την επίδραση του φαινομένου Raynaud.
 • Μειώστε το στρες. Φαινόμενο Raynaud είναι συχνά προκαλούνται από το στρες. Οι τεχνικές χαλάρωσης - όπως είναι η επιβράδυνση και η εστίαση στην αναπνοή σας - μπορεί να βοηθήσει να μειώσει τα επίπεδα του άγχους σας.