Κιρσόκηλη

Ορισμός

Κιρσοκήλη (VAR-θη-ΚΟΕ-Seel) είναι η διεύρυνση των φλεβών μέσα στο όσχεο, το χαλαρό τσάντα του δέρματος που κρατά τους όρχεις σου. Η κιρσοκήλη είναι παρόμοια με μια κιρσώδεις φλέβα που μπορεί να συμβεί στο πόδι σας.

Κιρσοκήλη είναι μια κοινή αιτία της χαμηλής παραγωγής σπερματοζωαρίων και μειωμένη ποιότητα του σπέρματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κιρσοκήλη επηρεάζει την παραγωγή σπέρματος. Κιρσοκήλη μπορεί επίσης να προκαλέσει όρχεις να συρρικνώνεται.

Οι περισσότεροι κιρσοκήλη την πάροδο του χρόνου. Ευτυχώς, οι περισσότεροι κιρσοκήλη είναι εύκολο να εντοπιστεί και πολλοί δεν χρειάζονται θεραπεία. Εάν ένας κιρσοκήλη προκαλεί συμπτώματα, συχνά μπορεί να επισκευαστεί χειρουργικά.

Συμπτώματα

Η κιρσοκήλη συχνά δεν παράγει σημεία ή συμπτώματα. Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο πόνος μπορεί:

 • Ποικίλλουν από θαμπό δυσφορία - ένα αίσθημα βάρους - σε απότομη
 • Αύξηση με καθιστικό, στέκεται ή σωματική άσκηση, ειδικά για μεγάλες χρονικές περιόδους
 • Επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας
 • Να απαλλαγεί όταν ξαπλώνετε ανάσκελα

Με τον καιρό, κιρσοκήλη μπορεί να διευρύνει και να γίνει πιο αισθητή.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Επειδή η κιρσοκήλη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, συχνά απαιτεί καμία θεραπεία. Κιρσοκήλη μπορεί να ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης της γονιμότητας ή μια ρουτίνα φυσικής εξέτασης.

Ωστόσο, εάν αισθανθείτε πόνο ή πρήξιμο στο όσχεο σας ή μπορείτε να ανακαλύψετε μια μάζα στο όσχεο σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μια σειρά από προϋποθέσεις μπορεί να προκαλέσει οσχέου μάζα ή πόνος όρχεων, μερικά από τα οποία απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Αιτίες

Σπερματική χορδή σας μεταφέρει το αίμα προς και από τους όρχεις σου. Δεν είναι βέβαιο τι προκαλεί κιρσοκήλη, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η κιρσοκήλη μορφές, όταν οι βαλβίδες στις φλέβες του καλωδίου παρεμποδίσει το αίμα σας ρέει σωστά. Το αντίγραφο ασφαλείας προκαλεί τις φλέβες να διευρυνθεί (διαστέλλονται).

Κιρσοκήλη. Συρρίκνωση του προσβεβλημένου όρχεως (ατροφία).
Κιρσοκήλη. Συρρίκνωση του προσβεβλημένου όρχεως (ατροφία).

Κιρσοκήλη διαμορφώνουν συχνά κατά την εφηβεία. Κιρσοκήλη συνήθως εμφανίζονται στην αριστερή πλευρά, πιθανότατα λόγω της θέσης του αριστερού φλέβα όρχεων. Ωστόσο, η κιρσοκήλη σε ένα όρχι μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος στους δύο όρχεις.

Παράγοντες κινδύνου

Εκεί δεν φαίνεται να υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κιρσοκήλη. Ωστόσο, μερικές έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Επιπλοκές

Η κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει:

 • Συρρίκνωση του προσβεβλημένου όρχεως (ατροφία). Το μεγαλύτερο μέρος του όρχεως περιλαμβάνει σπέρματος που παράγουν σωληναρίων. Όταν υποστεί βλάβη, από κιρσοκήλη, ο όρχις συρρικνώνεται και μαλακώνει. Δεν είναι σαφές τι προκαλεί ο όρχις να συρρικνωθεί, αλλά η δυσλειτουργία βαλβίδες επιτρέπουν αίμα στην πισίνα στις φλέβες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πίεση στις φλέβες και η έκθεση σε τοξίνες στο αίμα που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους όρχεις.
 • Υπογονιμότητα. Δεν είναι σαφές πώς κιρσοκήλη επηρεάζει τη γονιμότητα. Οι φλέβες των όρχεων κρύο αίμα στην αρτηρία όρχεων, βοηθώντας να διατηρηθεί η κατάλληλη θερμοκρασία για τη βέλτιστη παραγωγή σπέρματος. Εμποδίζουν τη ροή του αίματος, η κιρσοκήλη μπορεί να κρατήσει η τοπική θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, που επηρεάζουν το σχηματισμό του σπέρματος και την κίνηση (κινητικότητα).

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας τον οικογενειακό γιατρό σας ή γενικό ιατρό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν σας καλούν να κανονίσει μια συνάντηση, μπορεί να αναφέρονται αμέσως σε ουρολόγο.

Εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να ετοιμαστείτε για το ραντεβού σας, και να ξέρετε τι να περιμένετε από το γιατρό σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, όπως έντονο στρες ή πρόσφατες αλλαγές ζωής.
 • Κάντε μια λίστα με όλες τις βιταμίνες φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνετε.
 • Πάρτε ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο μαζί, αν είναι δυνατόν. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε όλες τις πληροφορίες που παρέχονται κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης. Κάποιος που σας συνοδεύει μπορεί να θυμηθεί κάτι που έχετε ξεχάσει.
 • Σημειώστε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Προετοιμάζοντας μια λίστα με ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο από το χρόνο σας με το γιατρό σας. Κατάλογος ερωτήσεις σας από το πιο σημαντικό στο λιγότερο σημαντικό. Για κιρσοκήλη, μερικές ερωτήσεις για να ρωτήσω:

 • Τι προκαλεί τα συμπτώματα μου;
 • Υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες για τα συμπτώματα μου;
 • Τι είδους εξετάσεις πρέπει να κάνω;
 • Είναι η πάθηση μου προσωρινή ή πιο μόνιμη;
 • Μπορεί αυτή η κατάσταση να επηρεάσει τη γονιμότητα μου;
 • Θεραπείες Τι είναι διαθέσιμες; Ποια μου προτείνετε;
 • Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την αρχική προσέγγιση που μου πρότειναν;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Πώς μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα αυτούς τους όρους;
 • Υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα που θα πρέπει να ακολουθήσει εκεί;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Εκτός από τις ερωτήσεις που έχετε προετοιμαστεί, μην διστάσετε να κάνετε ερωτήσεις που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας.

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Πότε ξεκίνησες να εμφανίσουν συμπτώματα;
 • Είναι τα συμπτώματά σας συνεχή ή περιστασιακά;
 • Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματά σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να βελτιώνει τα συμπτώματα σας;
 • Αυτό, αν μη τι άλλο, φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα σας;
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Πάρτε ένα over-the-counter παυσίπονο και να φορούν ένα αθλητικό υποστηρικτής για να ανακουφίσει την πίεση.

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας θα προβεί σε φυσική εξέταση, η οποία μπορεί να αποκαλύψει μια στριμμένη, μάζα nontender πάνω όρχι σας που μπορεί να αισθάνονται σαν αυτό που περιγράφεται ως μια σακούλα με σκουλήκια. Αν είναι αρκετά μεγάλο, ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να το νιώθω. Εάν έχετε ένα μικρότερο κιρσοκήλης, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταθεί, πάρτε μια βαθιά ανάσα και κρατήστε το πατημένο ενώ φέρει τα κάτω (χειρισμό Valsalva). Αυτό βοηθά το γιατρό σας να αναγνωρίσει ανώμαλη διεύρυνση των φλεβών.

Εάν η φυσική εξέταση είναι ασαφή, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει ένα υπερηχογράφημα οσχέου. Η δοκιμή αυτή, η οποία χρησιμοποιεί υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα για να δημιουργήσουν ακριβείς εικόνες των δομών μέσα στο σώμα σας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος για τα συμπτώματά σας. Μια τέτοια κατάσταση είναι ένας όγκος που συμπιέζει τη σπερματική φλέβα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Κιρσοκήλη θεραπεία μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Ωστόσο, αν κιρσοκήλη σας προκαλεί πόνο, ατροφία των όρχεων ή στειρότητα, μπορεί να θέλετε να υποβληθούν σε κιρσοκήλη επισκευή. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να σφραγίσει την προσβεβλημένη φλέβα για να ανακατευθύνει τη ροή του αίματος σε φυσιολογικά φλέβες. Ωστόσο, η επίδραση της κιρσοκήλης επισκευής στη γονιμότητα είναι ασαφής.

Παρά το γεγονός ότι κιρσοκήλη συνήθως αναπτυχθεί στην εφηβεία, είναι λιγότερο σαφές κατά πόσον θα πρέπει να έχετε κιρσοκήλη επισκευή εκείνη τη στιγμή. Ενδείξεις για την επισκευή κιρσοκήλη στην εφηβεία περιλαμβάνουν προοδευτική ατροφία των όρχεων, πόνο ή μη φυσιολογικά αποτελέσματα της ανάλυσης σπέρματος.

Κιρσοκήλη επισκευής παρουσιάζει σχετικά λίγες κινδύνους, που μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Συσσώρευση υγρού γύρω από τους όρχεις (hydrocele)
 • Επανεμφάνιση της κιρσοκήλης
 • Βλάβη σε μία αρτηρία

Μεθόδους επισκευής περιλαμβάνει:

 • Ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Αυτή η θεραπεία συνήθως γίνεται σε μια βάση εξωτερικών ασθενών, με γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία. Συνήθως, ο χειρουργός σας θα προσεγγίσει τη φλέβα μέσω βουβωνική χώρα σας (transinguinal), αλλά είναι επίσης δυνατό να κάνει μια τομή στην κοιλιά σας ή κάτω από τη βουβωνική χώρα σας.

  Οι πρόοδοι στην κιρσοκήλη επισκευής έχουν οδηγήσει σε μια μείωση των μετα-χειρουργικών επιπλοκών. Μία εκ των προτέρων είναι η χρήση του χειρουργικού μικροσκοπίου, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να δει την περιοχή θεραπείας καλύτερα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Μια άλλη είναι η χρήση των υπερήχων Doppler, η οποία βοηθά την καθοδήγηση της διαδικασίας.

  Μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψει στο φυσιολογικό, nonstrenous δραστηριότητες μετά από δύο ημέρες. Εφ 'όσον δεν είστε άβολα, μπορείτε να επιστρέψετε στην πιο έντονη δραστηριότητα, όπως η άσκηση, μετά από δύο εβδομάδες.

  Ο πόνος από αυτήν την χειρουργική επέμβαση είναι γενικά ήπια. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα πόνου για τις δύο πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Μετά από αυτό, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να πάρετε over-the-counter (OTC), παυσίπονα, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.α.) ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.) για να ανακουφίσουν τον πόνο.

  Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει να μην κάνουν σεξ για μία έως δύο εβδομάδες. Θα πρέπει να περιμένουμε τρεις ή τέσσερις μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση για να πάρετε μια ανάλυση σπέρματος για να καθοριστεί αν η κιρσοκήλη επισκευή ήταν επιτυχής όσον αφορά την αποκατάσταση της γονιμότητας σας.

 • Η λαπαροσκοπική χειρουργική. Χειρουργός σας κάνει μια μικρή τομή στην κοιλιά σας και να περνάει ένα μικρό όργανο μέσα από την τομή για να δείτε και να επισκευάσει το κιρσοκήλη. Αυτή η διαδικασία απαιτεί γενική αναισθησία.
 • Διαδερμική εμβολισμός. Ένας ακτινολόγος εισάγει ένα σωλήνα σε μια φλέβα στη βουβωνική χώρα ή το λαιμό σας μέσω του μέσα τα οποία μπορούν να περάσουν. Επισκόπηση διευρυμένη φλέβες σας σε μια οθόνη, ο γιατρός απελευθερώνει πηνία ή μια λύση που προκαλεί ουλές για να δημιουργήσει ένα μπλοκάρισμα των όρχεων φλέβες, το οποίο διακόπτει τη ροή του αίματος και των επισκευών η κιρσοκήλη. Αυτή η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία σε μια βάση εξωτερικών ασθενών. Αυτή η διαδικασία δεν είναι τόσο ευρέως χρησιμοποιείται ως χειρουργική επέμβαση.

Τρόπος ζωής και σπίτι διορθωτικά μέτρα

Εάν έχετε μια κιρσοκήλη που σας προκαλεί μικρή ενόχληση, αλλά δεν επηρεάζει τη γονιμότητα σας, μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα για την ανακούφιση του πόνου:

 • Πάρτε over-the-counter παυσίπονα, όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol, κ.α.) ή ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin, κ.ά.).
 • Φορέστε ένα αθλητικό υποστηρικτής για να ανακουφίσει την πίεση.