Αφυδάτωση

Ορισμός

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν χάνετε περισσότερα υγρά από ό, τι παίρνετε σε, και το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό και άλλα υγρά για να εκτελούν τις συνήθεις λειτουργίες του. Αν δεν αντικαθιστά τα χαμένα υγρά, μπορεί να πάρει αφυδατωμένο.

Αφυδάτωση. Ήπια έως μέτρια αφυδάτωση είναι πιθανό να προκαλέσει.
Αφυδάτωση. Ήπια έως μέτρια αφυδάτωση είναι πιθανό να προκαλέσει.

Κοινές αιτίες της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν έντονη διάρροια, έμετο, πυρετό ή την υπερβολική εφίδρωση. Δεν πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού ή η άσκηση μπορεί επίσης να προκαλέσει αφυδάτωση. Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί, αλλά και τα μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες ασθένειες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Συνήθως, μπορείτε να αντιστραφεί η ήπια έως μέτρια αφυδάτωση πίνοντας περισσότερα υγρά, αλλά η σοβαρή αφυδάτωση χρειάζεται άμεση ιατρική περίθαλψη. Η πιο ασφαλής προσέγγιση είναι η πρόληψη της αφυδάτωσης. Παρακολουθήστε απώλεια υγρών σας κατά τη διάρκεια ζεστού καιρού, ασθένεια ή την άσκηση, και να πίνουν αρκετά υγρά για να αντικαταστήσει αυτό που χάνετε.

Συμπτώματα

Ήπια έως μέτρια αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει:

 • Ξηρό, κολλώδες στόμα
 • Υπνηλία ή κούραση - τα παιδιά είναι πιθανό να είναι λιγότερο δραστήρια από το συνηθισμένο
 • Δίψα
 • Μειωμένη παραγωγή ούρων - δεν υγρή πάνες για τρεις ώρες για βρέφη έως οκτώ ώρες ή περισσότερο χωρίς ούρηση για μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι
 • Λίγα ή καθόλου δακρύων όταν κλαίνε
 • Ξηρό δέρμα
 • Πονοκέφαλος
 • Δυσκοιλιότητα
 • Ζάλη ή ζαλάδα

Σοβαρή αφυδάτωση, μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει:

 • Extreme δίψα
 • Ακραία σχολαστικότητα ή υπνηλία σε βρέφη και παιδιά? Ευερεθιστότητα και σύγχυση στους ενήλικες
 • Πολύ ξηρό στόμα, το δέρμα και τους βλεννογόνους
 • Έλλειψη εφίδρωση
 • Μικρή ή καθόλου ούρηση - κάθε ούρων που παράγεται θα είναι σκούρα κίτρινα ή πορτοκαλί
 • Βαθουλωμένα μάτια
 • Ζαρωμένο και ξηρό δέρμα που δεν έχει ελαστικότητα και δεν "αναπηδήσει πίσω" όταν τσιμπημένος σε μία πτυχή
 • Σε βρέφη, βυθισμένη fontanels - τα μαλακά σημεία στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού
 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Ταχυκαρδία
 • Η ταχεία αναπνοή
 • Δεν υπάρχουν δάκρυα όταν κλαίει
 • Πυρετός
 • Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, παραλήρημα ή απώλεια των αισθήσεων
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Σοβαρή αφυδάτωση, μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας. Σοβαρή αφυδάτωση, μια επείγουσα ιατρική κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει.

Δυστυχώς, η δίψα δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος μετρητής του την ανάγκη του σώματος για το νερό, ειδικά σε παιδιά και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ένας καλύτερος δείκτης είναι το χρώμα των ούρων σας: Clear ή ανοιχτόχρωμα ούρα σημαίνει ότι είστε καλά ενυδατωμένοι, ενώ ένα σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα σηματοδοτεί συνήθως αφυδάτωση.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν είστε ένας υγιής ενήλικας, συνήθως μπορείτε να τη θεραπεία της ήπια έως μέτρια αφυδάτωση πίνοντας περισσότερα υγρά, όπως νερό ή αθλητικό ποτό (Gatorade, Powerade, κ.ά.).

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν αναπτύξουν σοβαρά σημεία και συμπτώματα όπως υπερβολική δίψα, η έλλειψη της ούρησης, ζαρωμένο δέρμα, ζάλη και σύγχυση.

Αντιμετωπίστε τα παιδιά και τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με μεγαλύτερη προσοχή. Καλέστε τον οικογενειακό γιατρό σας αμέσως εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο:

 • Αναπτύσσει σοβαρή διάρροια, με ή χωρίς έμετο ή πυρετό
 • Έχει αιματηρά κόπρανα
 • Έχει είχαν μέτρια διάρροια για τρεις ή περισσότερες ημέρες
 • Δεν μπορεί να κρατήσει χαμηλά τα ρευστά
 • Είναι οξύθυμος ή αποπροσανατολισμένος και πολύ νυστάζουν ή λιγότερο ενεργά από τα συνηθισμένα
 • Έχει κάποια από τα σημάδια ή συμπτώματα της ήπιας ή μέτριας αφυδάτωσης

Πηγαίνετε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου ή καλέστε το 911 ή ζητήστε επείγουσα ιατρική αριθμό σας αν νομίζετε ότι ένα παιδί ή ηλικιωμένων ενηλίκων είναι σοβαρή αφυδάτωση. Μπορείτε να βοηθήσει στην πρόληψη της αφυδάτωσης από το να γίνει σοβαρή με την προσεκτική παρακολούθηση κάποιου που είναι άρρωστος και δίνοντας υγρών, όπως πόσιμο διάλυμα ενυδάτωσης (Pedialyte, άλλοι) στο πρώτο σημάδι της διάρροιας, εμετού ή πυρετό και ενθαρρύνοντας τα παιδιά να πίνουν άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Βλέπε επίσης

Αιτίες

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν δεν υπάρχει αρκετό νερό για να αντικαταστήσει αυτό που έχει χάσει όλη την ημέρα. Το σύστημά σας κυριολεκτικά στεγνώνει. Μερικές φορές αφυδάτωση για απλούς λόγους: Δεν πίνετε αρκετό, διότι είστε άρρωστοι ή απασχολημένος, ή επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, όταν ταξιδεύετε, πεζοπορία ή κάμπινγκ.

Άλλες αιτίες αφυδάτωσης περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια, έμετος Έντονη, οξεία διάρροια -. Δηλαδή, διάρροια που έρχεται ξαφνικά και βίαια - μπορεί να προκαλέσει μια τεράστια απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν έχετε εμετό μαζί με διάρροια, θα χάσετε ακόμα περισσότερα υγρά και μέταλλα. Τα παιδιά και τα βρέφη είναι ιδιαίτερα σε κίνδυνο.
 • Πυρετός. Σε γενικές γραμμές, το υψηλότερο πυρετό σας, τα αφυδατωμένα περισσότερο θα μπορεί να γίνει. Εάν έχετε πυρετό εκτός από την διάρροια και έμετο, θα χάσετε ακόμα περισσότερα υγρά.
 • Η υπερβολική εφίδρωση. Χάνετε το νερό όταν ιδρώτα. Αν το κάνετε έντονη δραστηριότητα και δεν αντικαθιστούν τα υγρά όσο προχωράς, μπορείτε να αφυδατώνονται. Ζεστό, υγρός καιρός αυξάνει το ποσό που ιδρώτα και την ποσότητα των υγρών που χάνετε. Αλλά μπορείτε επίσης να αφυδατωθούν και το χειμώνα, αν δεν αντικαταστήσει τα χαμένα υγρά. Preteens και οι έφηβοι που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, τόσο λόγω του σωματικού τους βάρους, η οποία είναι γενικά χαμηλότερη από εκείνη των ενηλίκων, και επειδή δεν μπορούν να είναι αρκετά έμπειρος ώστε να γνωρίζουν τα προειδοποιητικά σημάδια της αφυδάτωσης.
 • Αυξημένη ούρηση. Αυτό είναι πιο συχνά το αποτέλεσμα της μη διαγνωσμένη ή μη ελεγχόμενο σακχαρώδη διαβήτη, μια ασθένεια που επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα σας χρησιμοποιεί το σάκχαρο του αίματος. Αυτός ο τύπος διαβήτη συχνά προκαλεί αυξημένη δίψα και συχνή ούρηση. Ένας άλλος τύπος του διαβήτη, άποιου διαβήτη, επίσης χαρακτηρίζεται από υπερβολική δίψα και ούρηση, αλλά στην περίπτωση αυτή η αιτία είναι μια ορμονική διαταραχή που κάνει τους νεφρούς σας αδυνατεί να εξοικονομούν νερό. Ορισμένα φάρμακα - διουρητικά, αντιισταμινικά, φάρμακα πίεσης του αίματος και ορισμένα ψυχιατρικά φάρμακα - καθώς και το αλκοόλ επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, γενικότερα, επειδή σας αναγκάσει να ουρήσει ή να ιδρώνουν περισσότερο από το κανονικό.

Παράγοντες κινδύνου

Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί αν χάσουν πάρα πολλά υγρά. Αλλά ορισμένοι άνθρωποι βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι εξής:

 • Τα βρέφη και τα παιδιά. Βρέφη και τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα λόγω του σχετικά μικρού βάρους του σώματός τους και υψηλό κύκλο εργασιών του νερού και των ηλεκτρολυτών. Είναι, επίσης, η ομάδα πιο πιθανό να εμφανίσουν διάρροια.
 • Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας Όπως μπορείτε ηλικία, γίνεστε πιο επιρρεπείς σε αφυδάτωση για διάφορους λόγους:. Την ικανότητα του σώματός σας να εξοικονομούν νερό μειώνεται, η αίσθηση δίψας σας γίνεται λιγότερο οξεία και είστε λιγότερο σε θέση να ανταποκριθεί στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Τι περισσότερο, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ιδιαίτερα σε οίκους ευγηρίας ή ζουν μόνες τους, τείνουν να τρώνε λιγότερο από ό, τι κάνουν οι νέοι και μερικές φορές μπορεί να ξεχάσετε να φάτε ή να πιείτε εντελώς. Αναπηρία ή αμέλεια, επίσης, μπορεί να τους αποτρέψει από το να τρέφονται καλά. Αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται από χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, από ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση και με την χρήση ορισμένων φαρμάκων.
 • Άτομα με χρόνιες ασθένειες. Έχοντας ανεξέλεγκτη ή χωρίς θεραπεία διαβήτη σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο της αφυδάτωσης. Αλλά και άλλες χρόνιες ασθένειες, επίσης, να σας κάνει πιο πιθανό να γίνει αφυδατωμένα. Αυτές περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, αλκοολισμό και διαταραχές των επινεφριδίων αδένων. Ακόμα έχει ένα κρύο ή πονόλαιμο σας κάνει πιο επιρρεπή σε αφυδάτωση, επειδή είστε λιγότερο πιθανό να αισθάνονται σαν τρώει ή πίνει όταν είστε άρρωστοι. Ο πυρετός αυξάνει την αφυδάτωση ακόμη περισσότερο.
 • Οι αθλητές αντοχής. Όποιος ασκεί μπορεί να αφυδατωθούν, ειδικά σε ζεστές, υγρές συνθήκες ή σε μεγάλα υψόμετρα. Όμως, οι αθλητές που προπονούνται και να συμμετέχουν σε υπερμαραθώνιους, τρίαθλο, ορειβασία αποστολές και τουρνουά ποδηλασίας διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο πιο δύσκολο είναι να μείνει ενυδατωμένο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σας μπορεί να χάνουν περισσότερο νερό από ό, τι μπορεί να απορροφήσει. Με κάθε ώρα ασκείστε, υγρό αυξάνει το χρέος σας. Η αφυδάτωση είναι επίσης σωρευτικά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου των ημερών, το οποίο σημαίνει ότι μπορείτε να αφυδατώνονται με ακόμη και μια μέτρια άσκηση ρουτίνας, αν δεν πίνετε αρκετό για να αντικαταστήσει ό, τι χάνουν σε καθημερινή βάση.
 • Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλα υψόμετρα. Διαβίωσης, εργασίας και την άσκηση σε μεγάλα υψόμετρα (συνήθως ορίζεται ως άνω 8.200 πόδια, ή περίπου 2.500 μέτρα) μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας. Μία είναι η αφυδάτωση, η οποία συνήθως συμβαίνει όταν το σώμα σας προσπαθεί να προσαρμοστεί στο μεγάλο υψόμετρο με την αύξηση της ούρησης και πιο γρήγορη αναπνοή - τόσο πιο γρήγορα θα αναπνέετε να διατηρήσουν επαρκή επίπεδα οξυγόνου στο αίμα σας, το πιο υδρατμών που εκπνέετε.
 • Οι άνθρωποι που εργάζονται ή ασκούν έξω από το ζεστό, υγρό καιρό. Όταν είναι ζεστό και υγρό, τον κίνδυνο της αφυδάτωσης και αυξάνει θερμοπληξία. Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν ο αέρας είναι υγρός, ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί και να ψυχθεί σας τόσο γρήγορα ως συνήθως, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και την ανάγκη για περισσότερα υγρά.

Βλέπε επίσης

Επιπλοκές

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως οι εξής:

 • Θερμική βλάβη. Εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά, όταν γυμνάζεστε έντονα και την εφίδρωση σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να καταλήξετε με μια θερμική βλάβη, που κυμαίνονται σε σοβαρότητα από ήπια κράμπες λόγω ζέστης σε θερμική εξάντληση σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή θερμοπληξία.
 • Διόγκωση του εγκεφάλου (εγκεφαλικό οίδημα). Μερικές φορές, όταν παίρνετε υγρά και πάλι μετά την αφυδάτωση, το σώμα προσπαθεί να τραβήξει πάρα πολύ νερό πίσω στα κύτταρά σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια κύτταρα να πρηστεί και ρήξη. Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα σοβαρές, όταν επηρεάζονται τα κύτταρα του εγκεφάλου.
 • Κατασχέσεις Ηλεκτρολύτες -. Όπως κάλιο και νάτριο - βοηθούν στη μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο. Αν ηλεκτρολύτες σας είναι εκτός ισορροπίας, οι συνήθεις ηλεκτρικές μηνύματα μπορεί να γίνει μπερδεύονται, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες μυϊκές συσπάσεις και μερικές φορές σε απώλεια της συνείδησης.
 • Χαμηλή σοκ όγκου του αίματος (σοκ ελαττωμένου όγκου αίματος). Αυτό είναι ένα από τα πιο σοβαρά, και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή, οι επιπλοκές της αφυδάτωσης. Αυτό συμβαίνει όταν χαμηλό όγκο αίματος προκαλεί μια πτώση στην πίεση του αίματος και πτώση στην ποσότητα του οξυγόνου στο σώμα σας.
 • Νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό δυνητικά απειλητική για τη ζωή πρόβλημα εμφανίζεται όταν τα νεφρά σας δεν είναι πλέον σε θέση να απομακρύνει τα περίσσεια υγρά και τα απόβλητα από το αίμα σας.
 • Κώμα και θάνατο. Όταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να αποβεί μοιραία.

Προετοιμασία για το ραντεβού σας

Είναι πιθανό να ξεκινήσει βλέποντας σας, ή ο γιατρός του παιδιού σας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν σας καλούν να δημιουργήσει ένα ραντεβού, ο γιατρός μπορεί να συστήσει επείγουσα ιατρική φροντίδα. Εάν το παιδί σας ή ένας ενήλικας που σας ενδιαφέρει για δείχνει σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης, όπως λήθαργο ή μειωμένη ανταπόκριση, ζητήστε άμεση φροντίδα σε ένα νοσοκομείο.

Αν έχετε χρόνο για να προετοιμαστούν για το ραντεβού σας, εδώ είναι μερικές πληροφορίες για να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε, και τι να περιμένουμε από το γιατρό.

Τι μπορείτε να κάνετε

 • Καταγράψτε οποιαδήποτε συμπτώματα είστε (ή το άτομο που φροντίζετε) βιώνει, περιλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να φαίνονται άσχετα με τον λόγο για τον οποίο έχει προγραμματιστεί η συνάντηση. Αν εσείς ή το άτομο που φροντίζετε, έχουν εμετό ή είχατε διάρροια, ο γιατρός θα θέλει να ξέρει πότε άρχισε και πόσο συχνά αυτό είναι που συμβαίνει.
 • Σημειώστε βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ταξιδιών που έχετε λάβει ή αλλαγές στη ζωή σας που έχετε κάνει. Επίσης, περιλαμβάνει μια περιγραφή των τυπικών καθημερινή διατροφή σας και οποιαδήποτε τρόφιμα που έχετε φάει πρόσφατα που υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχουν προκαλέσει ασθένεια. Επιπλέον, ο γιατρός σας θα ήθελα να ξέρω αν εσείς ή το άτομο που φροντίζετε, έχουν πρόσφατα εκτεθεί σε οποιονδήποτε με διάρροια.
 • Κάντε μια λίστα των βασικών ιατρικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων και των άλλων όρων που εσείς ή το άτομο που φροντίζετε είναι υπό θεραπεία και τα ονόματα των φαρμάκων που λαμβάνονται. Συμπεριλάβετε στη συνταγή λίστα σας και over-the-counter φάρμακα, καθώς και κάθε βιταμίνες και τα συμπληρώματα.
 • Γράψτε τις ερωτήσεις για να ρωτήσετε το γιατρό σας.

Για αφυδάτωσης, περιλαμβάνουν ορισμένα βασικά ερωτήματα για να ζητήσετε από το γιατρό:

 • Τι είναι αυτό που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα;
 • Απαιτούνται είδη Τι των εξετάσεων;
 • Τι θεραπεία (ες) μου προτείνετε;
 • Πόσο σύντομα μετά τη θεραπεία θα υπάρξει βελτίωση;
 • Είναι κάποια δραστηριότητα ή διατροφικούς περιορισμούς εκεί;
 • Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να αποφευχθεί η επανάληψη της αφυδάτωσης εκεί;
 • Έχω και άλλα προβλήματα υγείας. Χρειάζεται να αλλάξουν τις θεραπείες έχω χρησιμοποιήσει;
 • Υπάρχουν κάποια φυλλάδια ή άλλο έντυπο υλικό που μπορώ να πάρω σπίτι μαζί μου; Τι ιστοσελίδες σου προτείνουμε να επισκεφθείτε;

Τι να περιμένετε από το γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας θέσω μια σειρά από ερωτήματα, όπως:

 • Όταν άρχισαν τα συμπτώματα;
 • Πόσο συχνά έχετε ήδη αντιμετωπίζουν χαλαρά κινήσεις του εντέρου ή εμετό;
 • Πόσο πρόσφατα έχετε ουρήσει;
 • Είστε σε θέση να κρατήσει κάτω από κάποιο φαγητό ή ποτό;
 • Μήπως έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, πυρετό, πονοκέφαλο ή πόνους των μυών; Πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα;
 • Έχει υπάρξει αίμα στα κόπρανα σας;
 • Έχετε φάει πρόσφατα οποιαδήποτε τρόφιμα που υποψιάζεστε ότι ήταν χαλασμένο;
 • Έχει κάποιος αρρώσταινε μετά από το φαγητό το ίδιο φαγητό που κάνατε;
 • Έχετε πρόσφατα εκτεθεί σε κάποιον που ξέρετε βίωνε διάρροια;
 • Τι φάρμακα που λαμβάνει σήμερα;
 • Έχετε πρόσφατα ταξιδέψει σε άλλη χώρα;
 • Ξέρετε τι το βάρος σας ήταν πριν ήσασταν άρρωστος;

Τι μπορείτε να κάνετε στο μεταξύ;
Εάν το παιδί σας είναι άρρωστο, να συνεχίσει να προσφέρει τον ίδιο ή μικρές ποσότητες της από του στόματος διάλυμα ενυδάτωσης που περιέχουν ηλεκτρολύτες (Pedialyte, κ.ά.) ενώ περιμένετε για το ραντεβού σας. Ρωτήστε το γιατρό σας να συστήσει την ποσότητα και τη συχνότητα. Μην προσπαθήσετε να αναπληρωθούν τα υγρά σε ένα παιδί μόνο με νερό, το οποίο δεν αντιμετωπίζει την ηλεκτρολυτικές διαταραχές που συνδέονται με την αφυδάτωση στα παιδιά, και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Αν εσείς ή κάποιος άλλος ενήλικας είναι άρρωστο, προσπαθούν να αναπληρωθούν τα υγρά με νερό, ένα στοματικό διάλυμα ενυδάτωσης ή ένα αθλητικό ποτό (Gatorade, Powerade, κ.ά.).

Εξετάσεις και διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει συχνά αφυδάτωση με βάση φυσικά σημάδια και τα σημεία και συμπτώματα όπως λίγο ή καθόλου ούρηση, τα βαθουλωμένα μάτια και το δέρμα που στερείται κανονική ελαστικότητα και την αντοχή της όταν τσιμπημένος. Εάν είστε αφυδατωμένοι, είστε επίσης πιθανό να έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά όταν μετακινούνται από ένα που βρίσκεται σε όρθια θέση, ένα πιο γρήγορο από το κανονικό καρδιακό ρυθμό και μειωμένη ροή αίματος προς τα άκρα σας.

Για να βοηθήσει για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να εντοπίσουν το βαθμό της αφυδάτωσης, μπορεί να έχετε άλλες εξετάσεις, όπως:

 • Οι εξετάσεις αίματος δείγματα αίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει για έναν αριθμό παραγόντων, όπως τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σου -. Ιδιαίτερα νατρίου και καλίου - και το πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας.
 • Ούρων. Οι δοκιμές που πραγματοποιούνται σε ούρα σας μπορεί να βοηθήσει δείξει εάν είστε αφυδατωμένοι και σε ποιο βαθμό.

Αν δεν είναι προφανές γιατί είστε αφυδατωμένοι, ο γιατρός σας μπορεί να απαιτήσει επιπλέον εξετάσεις για να ελέγξει για το διαβήτη και για νεφρικά ή ηπατικά προβλήματα.

Θεραπείες και τα ναρκωτικά

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για αφυδάτωση είναι να αντικαταστήσει τα χαμένα υγρά και τους χαμένους ηλεκτρολύτες. Η καλύτερη προσέγγιση για την αφυδάτωση θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία, τη σοβαρότητα της αφυδάτωσης και η αιτία της.

Την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης σε άρρωστα παιδιά
Ο γιατρός σας μπορεί να προσφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης στο παιδί σας, αλλά κάποιες γενικές κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα ενυδάτωσης. Εκτός αν ο γιατρός σας συμβουλεύσει διαφορετικά, χρησιμοποιήστε ένα στοματικό διάλυμα ενυδάτωσης, όπως Pedialyte για βρέφη και παιδιά που έχουν διάρροια, εμετό ή πυρετό. Τα διαλύματα αυτά περιέχουν νερό και τα άλατα σε συγκεκριμένες αναλογίες για να τροφοδοτηθούν τα δύο υγρά και ηλεκτρολύτες. Είναι επίσης σχεδιασμένο για ευκολότερη πέψη. Προφορική προϊόντα ενυδάτωσης είναι άμεσα διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία, και πολλά φαρμακεία φέρουν τα δικά τους εμπορικά σήματα. Ξεκινήστε δίνοντας υγρά νωρίς στην πορεία της νόσου, αντί να περιμένουν έως ότου η κατάσταση καθίσταται επιτακτική.

  Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όπου ένα προ-διαμορφωμένο διάλυμα δεν είναι διαθέσιμη, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας πόσιμο διάλυμα ενυδάτωσης με ανάμειξη 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 6 κουταλάκια του γλυκού επίπεδο ζάχαρη και 1 λίτρο (περίπου 1 λίτρο) σε ασφαλές πόσιμο νερό. Να είστε βέβαιος να μετρηθεί με ακρίβεια γιατί η λανθασμένη ποσά μπορεί να κάνει η λύση λιγότερο αποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή. Εάν είναι δυνατόν, να έχει κάποιος άλλος ελέγχει τις μετρήσεις σας για την ακρίβεια.

  Όποια εναλλακτική λύση που επιλέξατε, να είστε βέβαιος να δώσει αρκετή λύση. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει συγκεκριμένα ποσά, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας και το βαθμό της αφυδάτωσης, αλλά ένας γενικός κανόνας είναι να κρατήσει δίνοντας υγρά αργά μέχρι τα ούρα του παιδιού σας γίνεται σαφές στο χρώμα. Όταν το παιδί σας έχει τάση για εμετό, δοκιμάστε να του δώσετε μικρές ποσότητες διαλύματος σε τακτά χρονικά διαστήματα - δοκιμάστε μια κουταλιά ή έτσι κάθε λίγα λεπτά, για παράδειγμα. Εάν το παιδί σας δεν μπορεί να κρατήσει αυτό κάτω, περιμένετε 30 έως 60 λεπτά και δοκιμάστε ξανά. Ρευστά θερμοκρασίας δωματίου είναι καλύτερα.

 • Συνεχίστε να θηλάσετε. Μην σταματήσετε το θηλασμό όταν το μωρό σας είναι άρρωστο, αλλά προσφέρετε στο μωρό σας ένα στοματικό διάλυμα ενυδάτωσης σε ένα μπουκάλι, καθώς και. Αν δώσετε τον τύπο του μωρού σας, προσπαθήστε να στραφούν σε ένα που είναι χωρίς λακτόζη μέχρι διάρροια βελτιώνεται - λακτόζη μπορεί να είναι δύσκολο να χωνέψει κατά τη διάρκεια διάρροια, κάνοντας διάρροια χειρότερα. Ποτέ αραιό τύπο περισσότερο από τις οδηγίες συμβουλεύουν. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί να προτείνει υποκαθιστώντας ένα στοματικό διάλυμα επανενυδάτωσης για τον τύπο για 12 έως 24 ώρες.
 • Αποφύγετε ορισμένα τρόφιμα και ποτά Το καλύτερο υγρό για ένα άρρωστο παιδί είναι πόσιμο διάλυμα ενυδάτωσης -. Σκέτο νερό δεν παρέχει απαραίτητους ηλεκτρολύτες, και παρόλο αθλητικά ποτά αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών, που αντικαθιστούν εκείνες που χάνεται μέσω του ιδρώτα και όχι μέσω διάρροια ή εμετό. Αποφύγετε να δίνετε γάλα του παιδιού, αναψυκτικά σας, καφεϊνούχα ποτά, χυμούς φρούτων ή ζελατίνες, η οποία δεν απαλλάσσει την αφυδάτωση και τα οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης σε άρρωστα ενήλικες
Οι περισσότεροι ενήλικες με ήπια έως μέτρια αφυδάτωση από διάρροια, έμετο ή πυρετό μπορεί να βελτιώσουν την κατάστασή τους με την κατανάλωση περισσότερου νερού. Το νερό είναι καλύτερο, επειδή άλλα υγρά, όπως χυμοί φρούτων, ανθρακούχα ποτά ή καφέ, μπορεί να χειροτερέψει τη διάρροια.

Θεραπεία αφυδάτωση στους αθλητές όλων των ηλικιών
Για την άσκηση που σχετίζονται με αφυδάτωση, δροσερό νερό είναι το καλύτερο στοίχημά σας. Αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες και ένα διάλυμα υδατανθράκων επίσης μπορεί να είναι χρήσιμη. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ταμπλέτες αλατιού - πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση hypernatremic, μια κατάσταση κατά την οποία το σώμα σας δεν είναι μόνο η έλλειψη νερού, αλλά και μεταφέρει περίσσεια νατρίου.

Θεραπεία σοβαρή αφυδάτωση
Τα παιδιά και οι ενήλικες που είναι σοβαρή αφυδάτωση θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από το προσωπικό έκτακτης ανάγκης που φθάνουν σε ένα ασθενοφόρο ή σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης νοσοκομείων, όπου μπορούν να λάβουν τα άλατα και τα υγρά μέσω μιας φλέβας (ενδοφλεβίως) και όχι από το στόμα. Ενδοφλέβια ενυδάτωση παρέχει το σώμα με νερό και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πολύ πιο γρήγορα από ό, τι στοματικά διαλύματα - κάτι που είναι απαραίτητο σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Πρόληψη

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε τροφές πλούσιες σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Αφήνοντας δίψα είναι ο οδηγός σας είναι μια επαρκής ημερήσια κατευθυντήρια γραμμή για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους. Ρευστά μπορούν να ληφθούν όχι μόνο από νερό αλλά επίσης και από άλλα ποτά και τρόφιμα. Αλλά, αν γυμνάζεστε, μην περιμένετε δίψα για να συμβαδίσει με τα υγρά σας.

Υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο:

 • . Ασθένεια Ξεκινήστε δίνοντας επιπλέον νερό ή ένα στοματικό διάλυμα ενυδάτωσης κατά τα πρώτα σημάδια της ασθένειας - μην περιμένετε μέχρι την αφυδάτωση. Και παρά το γεγονός ότι μπορεί να ακούγεται ελκυστικό, παραδοσιακό «καθαρά υγρά», όπως ale τζίντζερ ή άλλα αναψυκτικά περιέχουν πάρα πολλή ζάχαρη και πολύ λίγο νάτριο για να αναπληρωθεί το χαμένο ηλεκτρολύτες.
 • Άσκηση. Σε γενικές γραμμές, είναι καλύτερο να αρχίσει ενυδάτωση της ημέρας πριν από εντατική άσκηση. Την παραγωγή των παρτίδων των σαφών, αραιών ούρων είναι μια καλή ένδειξη ότι είστε καλά ενυδατωμένοι. Πριν από την άσκηση, πιείτε 1-3 φλιτζάνια (0,24 - 0,70 λίτρα) νερού. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αναπλήρωση υγρών σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να συνεχίσει το πόσιμο νερό ή άλλα υγρά αφού τελειώσετε.

  Να θυμάστε ότι η κατανάλωση πάρα πολύ, όχι μόνο μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και δυσφορία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε μία δυνητικά θανατηφόρος κατάσταση στην οποία νατρίου στο αίμα σας γίνεται πολύ χαμηλή (υπονατριαιμία). Αυτό συμβαίνει όταν πίνετε περισσότερα υγρά από ό, τι χάνετε μέσω του ιδρώτα.

 • Περιβάλλον. Θα πρέπει να πίνετε επιπλέον νερό σε θερμό ή υγρό καιρό για να σας βοηθήσει να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματος σας και να αντικαταστήσει αυτό που χάνετε μέσω του ιδρώτα. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε επιπλέον νερό στο κρύο, αν ιδρώνετε φορώντας μόνωση ρούχα. Θερμαινόμενη, αέρα στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσει το δέρμα σας να χάνουν την υγρασία, αυξάνοντας τις καθημερινές ανάγκες υγρών σας. Και υψόμετρα μεγαλύτερα από 8.200 πόδια (2.500 μέτρα) και μπορεί να επηρεάσει το πόσο νερό χρειάζεται το σώμα σας. Εάν η αφυδάτωση συμβαίνει όταν γυμνάζεστε σε ζεστό καιρό, να μπει σε ένα σκιερό χώρο, ξαπλώστε, και να αρχίσει το πόσιμο νερό ή αθλητικό ποτό. Νέοι αθλητές θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αφήσει τους προπονητές τους γνωρίζουν εάν έχουν συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Βλέπε επίσης